Uzmanlar Son Noktayı Koydu: Covid-19 Aşıları (Biontech ve Sinovac) Kalp Krizine mi Neden Oluyor?

Uzmanlar covid 19 aşıları ile ilgili yapılan kalp krizi yapıyor spekülasyonuna son noktayı koydu.

Uzmanlar Son Noktayı Koydu: Covid-19 Aşıları (Biontech ve Sinovac) Kalp Krizine mi Neden Oluyor?

Son dönemlerde toplumda kalp krizi vakasındaki artış koronavirüs aşılarına bağlanmaya başladı. Peki uzmanlar ne diyor? Koronavirüs aşıları kalp krizi mi yapıyor?

Journal of the American College of Cardiology'de 20 Şubat'ta "Impact of Aşılamanın Major Advers Kardiyovasküler Olaylar Üzerindeki COVID-19 Enfeksiyonu Olan Hastalarda Aşılamanın Etkisi" başlıklı araştırma yazısı yayınlandı .

Araştırmaya göre sanılanın aksine covid 10 aşılarının kalp krizi riskini azalttığı belirlendi.

Ayrıca araştırma, New Orleans, LA'da American College of Cardiology'nin 72. Yıllık Bilimsel Toplantısı ile Dünya Kalp Federasyonu'nun Dünya Kardiyoloji Kongresi'nde bir poster oturumunda sunuldu.​​​​​​

Amerika Birleşik Devletleri'nde hem tam hem de kısmi aşılamayı ve majör advers kardiyak olaylarla (MACE) bağlantıyı inceleyen ilk çalışmadır ve daha önce Kore COVID-19 sicili kullanılarak yapılan benzer analizleri doğrulamaktadır. Araştırmacılar, COVID-19 hakkındaki en büyük ulusal kapsamlı veritabanı olan National COVID Cohort Collaborative (N3C) veritabanını kullandı. 2020'deki başlangıcından bu yana N3C, ülke çapındaki kurumların elektronik sağlık kayıtlarından sürekli olarak veri topluyor ve uyumlu hale getiriyor. Bu çalışmaya 1.934.294 hasta dahil edildi ve bunların 217.843'ü Pfizer-BioNTech veya Moderna'nın mRNA aşı formülasyonlarını veya Johnson & Johnson'ın viral vektör teknolojisini aldı. MACE ile aşılama ilişkisini değerlendirmek için istatistiksel bir teknik olan Cox orantılı tehlikeleri uygulandı.

Önceki aşılamanın COVID-19 geliştiren kişilerde kardiyovasküler olaylar üzerindeki etkisini açıklığa kavuşturmaya çalıştık ve özellikle önceden MACE, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı ve obezite gibi komorbiditeleri olan kişilerde daha düşük komplikasyon riski ile ilişkilidir. Nedensellik atfedemesek de, aşılamanın çeşitli COVID-19 sonrası komplikasyonlar üzerinde yararlı etkileri olabileceğine dair destekleyici bir kanıttır."

Girish N. Nadkarni, MD, MPH, Kıdemli Yazar, Irene ve Dr. Arthur M. Fishberg Icahn Mount Sinai'de Tıp Profesörü, Charles Bronfman Kişiselleştirilmiş Tıp Enstitüsü Direktörü ve Veriye Dayalı ve Dijital Tıp Bölümü Sistem Şefi ( D3M), Tıp Bölümü

İlk çalışma yazarı Dr./Ph.D. Dr. Nadkarni'nin laboratuvarında aday. "Dünya çapındaki SARS-CoV-2 enfeksiyonunun büyüklüğü göz önüne alındığında, bulgularımızın, özellikle aynı hastalığa sahip bireylerde aşılama oranlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini umuyoruz."

İlgili mekanizmaları immünolojik bir bakış açısıyla aydınlatmak ve SARS-CoV-2 alt tiplerinin ve yeniden enfeksiyonların MACE riski ile ilişkilerindeki rolünü netleştirmek için daha fazla çalışma gerekli olacaktır.