Uyanır uyanmaz bir kaşık yiyin! Halsizlik, yorgunluk hepsini yok ediyor

Uzmanlar, günde bir kaşık pekmez yemenin hem yetişkinler hem de çocuklar için faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Pekmezin faydaları uzmanlar tarafından sıklıkla anlatılıyor.

Uyanır uyanmaz bir kaşık yiyin! Halsizlik, yorgunluk hepsini yok ediyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Tatlıoğlu, soğuk iklimlerin vazgeçilmez besin kaynakalrından biri olan pekmez hakkında önemli bilgiler verdi.

Anadolu'da binlerce yıldır üretilen ve aynı zamanda da tüketilen pekmez, şeker ve başka katkı maddeleri kullanılmadan yapılıyor. Taze üzüm ve kuru üzümün yanı sıra keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir, şeker pancarı gibi diğer malzemelerle de yapılmaktadır. Pekmez çok fazla şeker içerdiğinden kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gibi mineralleri de içerir.

Diyetisyen Nur Tatlıoğlu, pekmezin B1, B2 ve B3 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir, mineral kaynağı bakımdan zengin olduğunu söyledi.

Pekmezin faydaları

"Kansızlığa iyi gelir"

Pekmez mükemmel bir enerji kaynağıdır ve kan üretimini artıran ve anemiye yardımcı olan demir içerir. Ayrıca kalsiyum içeriğiyle kemik gelişimine katkı sağlamaktadır. Pekmez, potasyum bakımından zengindir ve bu sayede kan basıncını düzenler ve antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ancak pekmezi tüketirken ve saklarken kesinlikle ikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Şeker hastalarının özellikle dikkat etmeleri gereken besinlerin başında gelen pekmezin dengeli tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca pekmezin satın alınması veya saklanması sırasında ışığa veya ısıya maruz bırakılmaması gerekir.

Pekmezin faydaları

"Çocuklar mutlaka yemeli"

Dyt. Nur Tatlıoğlu, pekmezin faydaları ile ilgili konuşurken "Pekmez potasyum açısından zengindir, bu da kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Pekmez özellikle büyüme çağındaki çocuklarda, kilo almada zorluk yaşayanlarda, iştahsızlık veya yorgunluktan şikayetçi olanlarda etkilidir. Diyette pekmezin mutlaka yer alması gerekir." ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak pekmez yalnızca tatlandırıcı değil aynı zamanda sağlık kaynağıdır. Uzmanlar, yetişkin insanların günde en az 1-2 yemek kaşığı, çocukların da 1-2 çay kaşığı tüketmesini öneriyor. Ancak aşırı alımdan kaçınmalı ve dengeli beslenmeye dikkat etmelisiniz.