Ton balığı severler kahrolacak! O markalı ton balıklar tek tek toplanıyor

Markana ve tavuk etleri gibi son zamanlarda geri çağrılan gıda ürünlerine bir de ton balığı eklendi. Almanya merkezli bir ton balık üreticisi, ürünlerinde ‘cıva’ tespit edildiğini açıklayarak acil bir toplatma kararı verdi. Bu ton balık markası, yurt dışındaki Türkler arasında da popülerdi. Müşterilerine "kesinlikle yemeyin" diye uyarı yapan firma, birçok gıda fabrikasında yaşanan üretim skandallarına bir yenisini ekledi.

Ton balığı severler kahrolacak! O markalı ton balıklar tek tek toplanıyor

Birçok gıda fabrikasında üretim skandalları yaşanırken, Almanya’da da bir ton balığı markası, ürünlerinde 'cıva' bulunduğunu duyurdu. Müşterilerine "yemeyin" diye uyardığı ton balıklarını geri toplamaya başlayan firma, son zamanlarda yaşanan gıda krizlerine bir yenisini katmış oldu. Halk TV’nin aktardığı habere göre; bu ton balığı markası, yurt dışında yaşayan Türkler arasında da rağbet görüyordu.

Interfood Lebensmittelgrosshandel GmbH adlı Almanya merkezli ton balığı üreticisi, 05.02.2024 tarihine kadar geçerli olan 100 gramlık ton balık paketlerini geri toplama kararı aldı. Yetkililer, ürünlerde 'cıva' bulunduğunu ve bunun sağlık açısından tehlikeli olabileceğini açıkladı. Müşterilerine ürünü asla yememeleri konusunda uyarıda bulunan firma, gıda sektöründe yaşanan skandallara bir yenisini eklemiş oldu.

ALMANYA'DA YAŞAYAN TÜRKLER TEHLİKEDE

Ton balığı, salatadan yemeğe pek çok yerde kullanılan bir gıda ürünü. Almanya’da Türklerin çokça yaşadığı Kreuzberg semtinde birçok markette satılıyor. Bu yüzden geri toplama kararı alan yetkililer, Türkçe de dahil olmak üzere uyarı metnini yayınladı.

Geri toplanan ton balığı ürününün detayları şöyle:

Ürün ismi: BILLA GENUSSWELT TONNO A PINNE GIALLE AFFUMICATO

Ürün gramajı: 100 gr

Tüketim tarihi: 05/02/2024

ton balığı

CIVA NEDİR, ZARARI VAR MIDIR?

Cıva, periyodik tabloda Hg olarak gösterilen bir kimyasal elementtir. 80 atom numaralı cıva, metalik bir elementtir. Oda sıcaklığında sıvı olan tek metaldir. Çoğunlukla gümüşi bir renge sahip olan cıva, yoğun bir elementtir ve başka metallerle alaşım yapabilir.

Cıva, periyodik tabloda Hg olarak bilinen bir kimyasal elementtir. 80 atom numaralı cıva, metalik bir elementtir. Oda sıcaklığında sıvı olan tek metaldir. Çoğunlukla gümüşi bir renge sahip olan cıva, yoğun bir elementtir ve başka metallerle alaşım yapabilir.

Cıva, sıcaklık ve basınç ölçen cihazlarda, elektronik aletlerde, pil ve düğme hücrelerde, ayrıca bazı sanayi işlemlerinde kullanılır. Tıbbi ekipmanlarda ve diş dolgularında da cıva bulunur. Fakat cıva, insan sağlığı için tehlikelidir. Bu yüzden cıva ile uğraşırken ve cıva içeren şeylere dokunurken çok dikkatli olmalı ve korunmalıyız.