Son Dakika: Koronada Süper Taşıyıcı Aramızda

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bir son dakika açıklamasında bulundu. Ceyhan yaptığı açıklamada, kroonaya karşı antikor üretiminin 10 kat daha az olduğunu , bu nedenle toplumsal bağışıklık oranını zayıf olduğunu söyledi. 

Son Dakika: Koronada Süper Taşıyıcı Aramızda

Son dakika: Süper taşıyıcı aramızda.

Toplumsal bağışıklık için toplumun yarısından fazlasının virüsle tanışmış olması gerektiğini söyleyen Ceyhan, "Bu virüsü griple karıştırmayın. Toplumsal bağışıklık için toplumun yüzde 50'sinden fazlasının bir şekilde bu virüsle tanışmış olması gerekir. Oysa şu andaki bağışıklığımız yaklaşık yüzde 2 civarında. Virüsün artık pandemi yapmayacak hale gelmesi için İstanbul'un yedi, Türkiye'nin son üç aydır yaşadığımız büyüklükte 25 dalga yaşaması lazım. Koronavirüse karşı toplumsal bağışıklık şu anda hayal. Aşağı yukarı son 21. yüzyılın başından beri görülen hiçbir salgın toplumsal bağışıklık kazanılarak bitmemiş. Risk almayın" ifadelerini kullandı.

HASTALIĞI ATLATANLAR

Vatandaşların koronaya yakalananları dışladığını ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, "Belirtisiz geçirenlerin yüzde 90'ında sekiz günde bulaştırıcılık bitiyor. Geriye kalan yüzde 10'unda da 13 güne kadar uzayabiliyor. Akciğer tutulumu, solunum sıkıntısı gelişmişse bu bazen biraz daha uzayabiliyor ama en çok 28 gün gösterilmiş. İki testi negatif çıkmış kişilerde bir aydan sonra hastalık bulaştırma riski yok" dedi.

VİRÜS MUTASYONA UĞRARSA...

Koronada toplumsal bağışıklık ihtimalinin diğerlerine göre daha farklı olduğunu söyleyen Ceyhan , "Virüsten korkmayacak hale gelmek için yüzde yüz etkili bir aşı geliştirip bunu toplumun tamamına yapmak gerekir. Şu anda bunun olabilme ihtimalini yüzde 5 olarak görüyorum. Bu yüzden salgının bitmesi için tek çare virüsün olumlu yönde mutasyon geçirmesi" dedi.

SÜPER TAŞIYICI

Bir kişinin virüsü 2-3 kişiye bulaştırdığını ifade eden  Prof. Dr. Ceyhan "Ancak her pozitif kişi üç kişiye bulaştırmıyor. Bazısı hiç virüs yaymıyor. Virüs taşıyanların yüzde 5-20'si de, toplumun yüzde 80'ine bulaştırıyor. Biz bunlara süper bulaştırıcı diyoruz. Bir süper bulaştırıcı ortama girerse, ortamdaki herkesi hasta edebilir. Büyük oranda hastalığı belirtisiz geçiren bu kişiler aramızdaki tehlike!" dedi. Bu kişilerin niçin bu kadar yüksek oranda virüs yaydıklarının bilinmediğine dikkat çeken "Süper bulaştırıcı hasta da olabilir, belirtisiz de. Mesela Güney Kore'de bir kişi 300 kişiye bulaştırdı. Çin de meşhur bir numaralı vaka, 600 kişiye bulaştırdı. Bu kişilerin özelliklerine bakıldıklarında taşıdıkları virüs miktarı, virüsü uzağa atabilme kabiliyetleri bakımından farklı bir durum bulunamamış. Ama böyle bir özellik var" ifadelerini kullandı.

BELİRTİ GÖSTERMEDEN HASTALIĞI GEÇİRENLER

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamada , virüsü belirtisiz geçirenlerin yüzde 10 seviyesinde olduğunu söyleyerek, "Biz bir Covid-19 pozitif tespit ettiysek toplumda bunun 10 katı kişinin bu hastalığı geçirdiğini hesaplıyoruz. Ve bu kişiler hastalığı belirtisiz de olsa geçirirken virüs yaymaya devam ediyor. Nitekim, yapılan antikor çalışmaları koronavirüste de bunun geçerli olduğunu gösterdi. New York'ta nüfusun yüzde 2,8'i PCR testi ile pozitif bulunmuştu. Antikor testleri ile yüzde 22 kişinin pozitifleştiği görüldü" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA