Sofranızdaki zehir kol geziyor! Yiyecekleri böyle yıkayanlar yandı: Öğrenince mideniz bulanacak!

Her gün tüketilen gıdaların besin içerikleri hasat öncesi koşullarından sofraya ulaşana kadar geçen işleme sürecinin kalitesiyle yakından ilgilidir. Bu süreçteki en önemli adımlardan biri gıdaların korunmasıdır. En uygun saklama koşullarının seçilmesi sağlığımız ve gıdaların besin değerinin korunması açısından son derece önemlidir.

Sofranızdaki zehir kol geziyor! Yiyecekleri böyle yıkayanlar yandı: Öğrenince mideniz bulanacak!

Ülkemizde pek çok kişi taze olarak satın aldıkları beyaz ve kırmızı etlerin yanı sıra sebzeleri de daha sonra tüketmek üzere donduruyor. Bazıları yemeğin türüne göre onu kurutur, sirkeye batırır veya çeşitli solüsyonlarda saklar. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun Müdürü ve Tarım Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi'nde Dekan Yardımcısı olarak görev yapan Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, gıdaları saklarken yapılan hatalar konusunda insanları uyarıyor. Uzman isim, gıdaları muhafaza ederken insanların aklına ilk gelen yöntemin soğuk tutmak olduğunu fakat her gıdanın bu yönteme uygun olmadığını söyledi. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, konuyla ilgili açıklamasında “Buzdolabına sırf daha fazla yiyecek koymak için aşırı yükleme yapmak doğru değil. Nem ve sıcaklık dengesizliğini önlemek için buzdolabının içinde havanın dolaşması gerekir." dedi.

"DONMUŞ ÜRÜNLER DE BAYATLAR"

gıdaların buzdolabında saklanması

Dondurulmuş gıdaların raf ömrünün sonsuza kadar süreceğine inanmanın yanlış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her besinin dondurulma ve kullanım süresi o besinin türüne özeldir. Dondurulmuş gıdaların bozulması yavaşlar. Bu kapsamda gıdaların raf ömrü de uzar. Bu gıdaların raf ömrü dondurucudaki sıcaklığa bağlı değişmektedir. Örneğin -10 santigrat derecenin üzerinde saklanan gıdanın raf ömrü yaklaşık 1 hafta ila 1 ay olabilirken, -18 santigrat derecenin altına düştüğünde bu süre üç katına çıkabiliyor. Et, balık, deniz ürünleri, sebze ve meyveleri dondurduktan sonra altı aydan bir yıla kadar tazeliğini koruyabilir. Ancak yiyecekler dondurulduktan sonra da sonsuza kadar taze kalamaz.

Dondurulmuş gıdaların buzunu çözerken birkaç önemli noktaya dikkat etmek önemlidir. Öncelikle buzunu çözmek için buzdolabını kullanmalısınız. Yiyeceklerin oda sıcaklığı veya sıcak su da dahil olmak üzere yanlış sıcaklıkta çözülmesi durumunda mikroorganizmalar hızla çoğalabilir ve gıda kaynaklı olan hastalıklara neden olabilir. Bu hastalıklar sindirim sistemini zorlayabilir ve ishal, bulantı ve kusma gibi semptomlara neden olabilir. Bu süreç bağışıklık sistemine ek bir yük getirebilir, vücut enfeksiyonla savaşmak için daha çok enerji harcar, bağışıklık sistemi zayıflayabilir."

gıdaların buzdolabında saklanması

"HAVA GEÇİRMEZ VAKUMLU POŞETTE SAKLANMALIDIR"

Mikroorganizmaların üremesini en aza indirmek için dondurulmuş gıdaların buzdolabında yavaş yavaş çözülmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Sıcak su ile veya oda sıcaklığı çözdürme yöntemi, gıdalardaki bakteri veya mikroorganizmaların yeniden çoğalmasını tetikleyebilir. Dondurulmuş ürün tazeliğini ve kalitesini korumak adına tekrar dondurulmaması önemlidir. Yiyecekler dondurulmadan önce uygun büyüklükte parçalara bölünerek hava geçirmez kaplarda, hava geçirmez kaplarda veya vakumlu torbalarda saklanmalıdır. Yiyecekler düşük sıcaklıkta, örneğin buzdolabının derin dondurucusunda veya derin dondurucuda dondurularak hızlı bir şekilde dondurulmalıdır. Dondurulmuş gıdalar etiketlenmeli ve tarih atılmalıdır.Bu, saklama sürelerinin takibini kolaylaştırıyor." şeklinde konuştu.