Sivilceleri bir günde söndüren meyve! Yaban mersinine benziyor ama değil

Anavatanı Akdeniz iklimi olan bu meyve, dumanlı yeşil ve siyah rengiyle Türkiye'de ağırlıklı olarak ormanlık alanlarda bulunur. Kanı temizleyen, sivilce oluşumunu önleyen ve doğal olarak zayıflatan bu mucizenin az bilinen tüm faydaları haberimizin detaylarında..

Sivilceleri bir günde söndüren meyve! Yaban mersinine benziyor ama değil

Kış aylarında doğal bir sağlık kaynağı olan çakal eriği pazar tezgahlarında yerini aldı. Bu meyve Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde yetişerek yaban mersini ile rekabet halindedir. Bu meyve yaklaşık erik büyüklüğünde olup, rengi yeşilden mora kadar değişen, parlak tüylü bir yapıya sahiptir.

Bu yumuşak ve etli bir şekli olan meyve tam anlamıyla C vitamini kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olan yabani erik lif açısından zengindir. Kabızlığı azaltarak bağırsak sorunlarının giderilmesine yardımcı olan çakal eriği antioksidan bakımından da zengindir.

Çakal eriği nasıl yenir?

Kış aylarının başlamasıyla birlikte zayıflayan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olan çakal eriği, kansere karşı çok güçlü bir koruyucu olarak biliniyor. Sağlığa sonsuz faydaları olan bu erik çekirdekleri tüketildiğinde zehirlenme vakalarına neden olabilmektedir. Çakal eriği taze olarak tüketilebildiği gibi, dalından toplanarak, reçel veya konserve yapılarak da çeşitli tariflerde kullanılabilmektedir.

Çakal eriği

ÇAKAL ERİĞİ NEDİR?

erel olarak kelebek eriği olarak bilinen çakal eriği, yabani dikenli ağaçlarda yetişmektedir. adı acı ve neredeyse ekşidir. Sonbaharda olgunlaşan bu meyve, kasım ayı sonlarında hasat edilerek hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan tüketime hazırlanır. Yazın tüketilen yeşil eriklerin yerini kışın çakal eriği alıyor. Çakal eriğinin suyu düzenli tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olur.

ÇAKAL ERİĞİ SUYU HAZIRLAMA

Çakal eriği suyu hazırlamak için bu tarifi deneyebilirsiniz:

Yeni hasat edilen çakal erikleribi aaplarından ayrılarak özenle temizleyin. Bir tencereye koyup iki litre su ekleyin.

Ocağın altını yakın ve kaynatın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve şekeri ekleyin.

Şeker iyice eridiğinde erikler dağılma eğilimindedir, fazla bekletmeden ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Çakal eriği suyu cam şişeye aktarılarak sabah ve akşam düzenli olarak içilebilir.