Sık sık eklemleri ağrıyanlar eyvah! Pat diye yığılıp kalabilirsiniz

Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği'nden Uzman Dr. Esra Tutal, osteoporozun önemine dikkat çekerek, kemik erimesinin kemiklerin zayıflayarak kırılgan hale gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıntılar haberimizde...

Sık sık eklemleri ağrıyanlar eyvah! Pat diye yığılıp kalabilirsiniz

Kemik erimesinin belirtilerinin kırık gelişene kadar ortaya çıkmadığını vurgulayan Dr. Tutal, özellikle kalça, bel ve bilek kemiklerinde kırıkların sıkça görüldüğünü ifade etti. Hastalığın kadınlar, yaşlılar, ailesinde kırık öyküsü olanlar ve zayıf minyon yapılı olanlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Dr. Tutal, hareketsiz yaşam tarzı, kortizonlu ilaçlar gibi faktörlerin kemik erimesine neden olabileceğini belirtti.

KEMİK ERİMESİNDEN KORUNMAK BU YÖNTEMLERLE MÜMKÜN

kemik erimesi

Uzman, kemik erimesinin herkesi etkileyebilecek bir hastalık olduğunu vurgulayarak, özellikle kadınlar, yaşlılar, ailesinde kırık öyküsü olanlar ve zayıf minyon yapılı bireylerde daha sık görüldüğünü söyledi. Ayrıca, romatizma, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi durumların da kemik erimesine neden olabileceğini belirtti.

Uzm. Dr. Esra Tutal, kemik erimesinden korunmak için doğru beslenmenin önemli olduğunu belirterek, protein, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin bir diyetin benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Normal kiloda olmanın ve düzenli egzersizin kemik sağlığı için kritik olduğunu belirten Tutal, 65 yaş üstü kadınlar, 70 yaş üstü erkekler ve risk faktörleri taşıyan bireylerin düzenli olarak kemik taraması yaptırması gerektiğini vurguladı.