Siğil Nedir, Nasıl Tanı Konulur?

Siğiller, derinin üst tabakasına yerleşen Human Papilloma Virüs- HPV olarak bilinen bir virüsün oluşturduğu enfeksiyonlardır.

Siğil Nedir, Nasıl Tanı Konulur?

Siğiller vücudun herhangi bir yerinde bulunabilirler.
Vücudun bir bölümünden vücudun başka bir bölümüne yayılabilir. Cilt ile teması halinde veya havlu ve kıyafet gibi kişisel eşyaları paylaşarak kolayca yayılırlar.

Siğiller, türlerine ve göründükleri yere bağlı olarak çeşitli boyutlarda, şekillerde ve renklerde bulunurlar.

Verruca Vulgaris (Basit Siğiller) 
Bu siğiller yuvarlak, kaba dokulu ve sarımsı veya kahverengidir. Genellikle ellerde bacak ve tırnak çevrelerinde bulunurlar.

Verruca Plantaris (Ayak tabanı Siğilleri)
Ayaklarda derinin içine gömülü halde bulunurlar ve ağrıya sebep olurlar. Nasırla karıştırılma ihtimalleri yüksektir, ayırt etmek için siğilin içindeki siyah ya da kırmızı noktaların varlığı kontrol edilmelidir. Kiloya bağlı olarak ayak tabanında bulunan siğiller içe doğru gelişim gösterebilir.

Verruca Plana (Düz Siğiller)
Bu siğiller, yüzler, eller ve bacaklar üzerinde çok sayıda siğil kümesinde küçük ve pürüzsüzdürler. Vücudun her yerinde olabileceği gibi, özellikle yüz, saçlar ve el üstlerinde yerleşirler.

Verruca acuminata, Condyloma acuminatum (Genital Siğiller)
Bu tür siğiller genital bölgelerde oluşur ve genellikle cinsel temas yöntemiyle bulaşır.

Zamanla sayısı gitgide artan bu virüsler karnabahara benzeyen bir yapıda kümelenmiş siğil topluluğunu oluştururlar. Hem kadın hem de erkekleri tehdit eden bu siğiller, bulaşıcı ve hızla yayılan yapıdadırlar.

Dolayısıyla başlangıçta bir iki tane olan siğil sayısı kısa zaman içinde çok daha fazla sayılara ulaşacaktır. Bu nedenle problem çok kısa süreli bir tedaviyle aşılacak haldeyken, siğillerin çoğalmasıyla birlikte daha zorlu ve uzun bir tedavi gerekebilir.

Aynı zamanda bu durum estetik ve fonksiyonel sorunlar da doğurabilir. Virüsün bazı tipleri, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilirken, erkeklerde ise uzun süre tedavi edilemeyen siğillerin üzerinde kanser gelişebilir.

Nedenleri
Siğillerin oluşumuna İnsan Papilloma Virüsü (HPV) neden olur bu virüsün tanımlanmış birçok türü vardır. Her bireyin bağışıklık sistemi HPV virüsüne farklı yanıt verir, bu yüzden HPV ile temas eden herkeste siğil oluşmayabilir.
HPV virüsü temas yoluyla bulaşabilen bir virüstür. Siğillerin yayılmasını önlemek için;

Siğilli bölgenin vücudunuzun diğer kısımlarına dokunmasına izin vermeyin.
Siğilin diğer insanlardan bulaşma ihtimalini unutmayın.
Kıyafet, yastık kılıfı, havlu veya ayakkabı gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.
Evde iken çorap veya terlik kullanın ve spor salonunda ayakkabı kullanın.
Siğilin teşhisinde hekimler çoğu zaman fizik muayene ile teşhisi kolayca koyabilirler.  Nadiren siğilin biyopsi (doku örneği) alınarak biyopsi yöntemi kullanılır. 

Belirtiler
Siğil Belirtileri
Siğiller sıklıkla parmaklar, eller, ayak tabanı ve genital bölgelerde gözlemlenmektedir. Siğiller vücuda giren bir virüsten kaynaklanır. Vücudunuz virüse maruz kaldıktan sonra siğilin gelişmesi iki ila altı ay arasında değişebilmektedir. 

Siğillerin Tipik Belirtileri
Küçük, etli yumrular şeklinde gözlemlenmesi
Ten rengi, beyaz, pembe renklerde olması
Küçük, pıhtılaşmış kan damarlarına sahip olması
Risk Faktörleri
Siğiller en çok çocuklar, gençler, yaşlılar, organ nakli olanlar ve HIV yani AIDS gibi virüse karşı bağışıklık sistemi düşük olan kişileri tehdit etmektedir.  

Tanı Yöntemleri
Siğillerin Tanı Yönemleri
Siğiller genellikle basit bir doktor muayenesi sonucunda kesin tanı alır. Siğillerin yayılımı ve büyümesi göz önünde bulundurularak, doktorun da gerek görmesi durumunda siğillerden küçük bir parça alınarak biyopsiye gönderilir. Çıkan sonuçlar doğrultusunda hekim tarafından en uygun tedavi yöntemi planlanır. 

Tedavi Yöntemleri
Siğil Tedavisi 
Siğil Tedavisi kişinin bağışıklık sistemine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Bağışıklığı güçlü kişilerde uzun bir süre ortaya çıkmayan siğiller, bağışıklığı düşük olan kişilerde ise ortaya çıkması ve yayılımı daha kısa sürede meydana gelir.  

Siğil tedavisi genellikle bir veya iki yıla yakın sürebilir. Siğil tedavisinde en önemli rol yine bağışıklık sistemine düşmektedir. Siğil tedavisinde doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli kullanılması oldukça önemlidir. 

Siğil tedavisi için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar hekim tarafından önerilen ve evde tedavi olmanızı sağlayan salisilik asitli ilaçlarla da gerçekleştirilebilir ya da doktor tarafından halk arasında siğil yakma operasyonu olarak bilinen kriyoterapi veya lazer yöntemleri uygulanabilir. 

Siğil tedavisi sonrasında bölge de tamamen iyileşme gözlemlenebilir. Fakat kişinin bağışıklık sistemine de bağlı olarak ilerleyen dönemlerde ara ara kendini tekrarladığı durumlar da gözlemlenmektedir.

Kaynak: https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/sigiller/#tani-yontemleri