SGK, Kanser Hastasının 6330 Euro’luk  İlaç Bedelini Ödedi

Bir kanser hastası SGK’ya dava açtı. Buna göre SGK’nın ödemediği 6330 Euro tutarındaki ilaç bedelinin SGK tarafından hastaya ödenmesine karar verildi. Emsal karar niteliğini taşıyan dava süreci ve çok daha fazlası haberimizde... İzmir’de ikamet eden ve eşinin tekstil atölyesinde çalışan 38 yaşındaki Y.K.’ye Ege üniversitesi Hastanesi’nde bir meme kanseri çeşidi olan ‘Meme ucu areola Malign Neooplazmı’ teşhisi konuldu. Y.K’nın iki memesi, 5 Mart tarihinde ameliyatla alındı. Kısa süre öncesine kadar h

SGK, Kanser Hastasının 6330 Euro’luk  İlaç Bedelini Ödedi

SGK, ‘İlacı Karşılayamayız' Dedi

Hastanın avukatları, imal aracılığı ile 29 Eylül tarihinde ilacın parasının karşılanması amacıyla sosyal güvenlik kurumuna başvuru dilekçesi yazdı. Fakat 4 Ekim tarihinde gelen cevapta ise SGK, söz konusu ilaç bedelini karşılayamayacaklarını bildirdi.

İlk Mahkeme Reddetti

Hasta, ilaç bedelinin SGK tarafının karşılanması amacıyla ‘ihtiyati tedbir’ talebiyle İzmir 12 iş mahkemesine avukatlar aracılığı ile müracaat işlemlerini gerçekleştirdi. Mahkeme, 6 Eylül tarihinde vermiş olduğu kararda hastanın ihtiyati tedbir talebinin reddine dair hükmü verdi. Verilen kararda vatandaşın sağlık ve sosyal güvenlik haklarının anayasa ile güvence altına alınmış olması ve devletin söz konusu alanlarda görevlerinin bulunduğu hatırlatılmış olsa da anayasada devletin bu görevlerini gözetip finansal kaynaklarının yeterliliği ölçüsünde yerine getirmesinin gerektiğini öngörüldüğü belirtildi.

Üst Mahkeme, İhtiyati Tedbir Kararı Verdi

Hasta, avukatları aracılığı ile bu karara itiraz ettikten sonra dosya istinaf mahkemesine taşındı. Dosyaya bakan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Hukuk Dairesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu başkanlığının endikasyon dışı kullanım izni kararının bulunduğunu belirtip, davacı hastanın yaşamına veya maddi ve manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunu göz önünde tutarak ‘tedbir’ kararının verilmesine hükmetti.