Sadece kokusu değil her zerresi şifa saçıyor! Karanfilin hiç duymadığınız yararları

Hastalandığınızda, kullanımı kolay ve birçok hastalığa çare olabilecek efsane bir yöntemle sizi tanıştıracağız. Karanfilin nasıl saklandığını, nasıl seçildiğini, saça ve cilde ne gibi etkileri olduğunu haberimizin detayında sizler için derledik. İşte; Karanfiller hakkında daha fazla bilgi..

Sadece kokusu değil her zerresi şifa saçıyor! Karanfilin hiç duymadığınız yararları

Karanfil, Syzygium aromatik ağacının çiçek tomurcuklarıdır. Bütün ve toz halinde mevcut olan bu çok yönlü baharat, genellikle yiyecek ve içeceklere lezzet katmak için kullanılır. Karanfil, tatlı ve aromatik tadının yanı sıra potansiyel tıbbi özellikleriyle de bilinmektedir.

Karanfil, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin, yemek pişirmede kullanılan bir baharattır. Karanfilin sağlığa faydaları arasında sindirimi iyileştirmek, bakterilerle savaşmak, karaciğeri korumak, akciğer kanseriyle savaşmak, kan şekeri düzeylerini düzenlemek, bağışıklık sistemini iyileştirmek, iltihapla mücadele etmek, ağız sağlığını desteklemek ve solunum sağlığını desteklemek yer alır.Bunlar arasında enfeksiyonları tedavi etmek, baş ağrılarını iyileştirmek, stresi azaltmak da yer almaktadır. Ayrıca; Akneye yardımcı olur, destekler ve tedavi eder, cildin gençleşmesini sağlar ve mide ülserlerini önler.

Şimdi karanfilin sağlığa faydalarına daha yakından bakalım;

Karanfil nasıl seçilir? Karanfilin faydaları nelerdir, karanfil neye iyi gelir? Karanfil nasıl seçilir?

Karanfil nasıl seçilir?

karanfilin faydaları

Karanfil satın alınırken ilk etapta ezilerek toz haline getirilmemelidir. Açıkta kalan yani toz haline getirilmeyen karanfiller iki yıldan fazla saklanabilir. Toz halinde ise 6 ay içerisinde tüketilebilir.

Karanfillerin çok güçlü bir aroması vardır. Kokladığınızda veya taktığınızda sağlamlığını hissetmiyorsanız kırılmış demektir. Muhafaza, cam kavanozlarda veya sağlıklı malzemelerden yapılmış çelik veya seramik saklama kaplarında yapılabilir. Depolama ortamını serin tutmak raf ömrünü uzatacaktır. Buzdolabı rafında saklanacaksa hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Ayrıca doğrudan güneş ışığından kaçının ve kuru bir yerde saklayın. Küflenmeyi önleyerek uzun süreçte taze kalacak ve kullanımı rahat olacaktır. Düzenli kullanıldığında insan sağlığına büyük faydaları vardır. Toz halinde haftada bir kez yemeklerle birlikte kullanılması etkilidir. Çocukların gelişimi açısından da oldukça faydalıdır.

Uygun, kaliteli bir karanfil buldunuz ve satın aldınız. Nasıl saklamalıyım?

Karanfilleri saklamak için hava geçirmez cam veya plastik kaplar kullanmalısınız. Karanlık, serin ve kuru bir yerde saklayın. Karanfillerinizi öğütüyorsanız veya toz haline getiriyorsanız, bunları buzdolabınızda saklayın.

Karanfilin Sağlığa Faydaları

Karanfil, yemek pişirmede, tatlandırmada ve pişirmede çeşitli amaçlarla yaygın olarak kullanılan baharat türlerinden biridir. Alternatif olarak kendi amacı için sigaraya da eklenebilir. Karanfil yağı antiseptik özelliklere sahiptir ve tıbbi amaçlarla kullanılır. Karanfillerin %70-90'ı, karanfillere güçlü aromasını ve kokusunu veren öjenol adı verilen bir bileşikten oluşur. Yemek pişirme baharatı olarak kullanılmasının yanı sıra, tıbbın birçok alanında hastalık ve ağrı tedavisinde de kullanılmaktadır.

1. Diş Ağrısını Azaltır

Karanfil diş ağrısını hafifletir. Karanfili ağzınıza yerleştirin ve yumuşayana kadar ileri geri hareket ettirin. Ağrıyan dişin üzerine yumuşatılmış bir karanfil sürmeyi deneyin. Diğer bir yöntem ise tülbentin arasına birkaç tane karanfil koymaktır.

Bir karanfil bölün ve ağrıyan dişin üzerine bir parça tülbent yerleştirin. Lütfen tutabildiğiniz kadarını ağzınızda tutun. Unutmayın: Diş ağrısı için yapmanız gereken ilk şey diş hekiminize gitmektir.

karanfilin faydaları

2. Mide Bulantısını ve Kusmayı Hafifletir

Kusma ve mide bulantısı yemekten kaynaklanan geçici sorunlardır. Ayrıca mide veya bağırsak problemlerinin ilk belirtisi de olabilir. Belirtileriniz tekrarlarsa öncelikle doktorunuza danışın. Sindirim sorunlarının asıl nedeni genel olarak bakterilerdir. İlaçlar aslında her zaman çözüm veya rahatlama sağlamaz.

Mide bulantısı ve sindirim sorunlarını doğal yollarla tedavi etmek istiyorsanız karanfil ile bal karışımı en iyi seçimdir. Mide bulantısını azaltmak için eski çağlardan beri karanfil tozu ve bal karışımı kullanılmaktadır. Karanfil doğal anestezik özelliklere sahiptir ve aynı zamanda antiinflamatuardır. Bu etki kusma sırasında mideden yukarı doğru hareketi tersine çevirir. Doğal balın antibakteriyel özellikleri bakterilerle savaşmaya yardımcı olur.

Bu midenizin daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Birkaç karanfili toz haline getirin, bir tutam alın ve 1-2 çay kaşığı doğal bal ile karıştırın. Eğer mideniz bulanıyorsa yutmanızda bir sakınca yoktur.

3. Ağız Kokusunu Azaltır

Restoranlarda servis edilen karanfil hakkında bilgi edinebilirsiniz. Nedeni ağız kokusunu ortadan kaldırmaktır. Ağız kokusundan veya ağız kokusundan şikayetçiyseniz karanfil yardımcı olabilir. Tahılları ağzınızda çiğnemekte zorlanıyorsanız öğünlerinize ekleyin. Tercihinize göre meşrubatlara, meyve sularına ve shakelere de ekleyebilirsiniz.

4. Sinüziti Tedavi Edin

Alerjisi olanlar için semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Evde aromaterapi difüzörünüz varsa difüzöre 3 damla karanfil yağı ekleyin. Karanfil yağının kokusunu 20 dakikaya kadar içinize çekin. Solunum yollarının açılmasına, nefes almayı iyileştirmeye ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Solunum yolu hastalıklarının rehabilitasyonunda faydalıdır.

Evde difüzörünüz yoksa göğsünüze 1-2 damla karanfil yağı damlatıp burnunuz, göğsünüz ve sinüsleriniz arasına masaj yapın. Hassas bir cildiniz varsa konsantrasyonunu azaltmak için hindistancevizi yağıyla karıştırın.

karanfilin faydaları

Diğer bir yöntem ise büyük bir bardak ılık suya 2-3 damla karanfil yağı eklemektir. Solunum sisteminizi desteklemek ve enfeksiyonları önlemek istiyorsanız günde bir kez çay gibi içiniz. Alerji ve sinüzit gibi sorunların günlük yaşamınızı etkilemesini önlemek istiyorsanız alerjiyi artıran, mukus salgısını artıran, iltihaba neden olan gıdaları günlük yaşamınızdan çıkarın. Bunun yerine, yenileyici bitki materyallerini ve baharatları idareli kullanmaya çalışın. Ancak kullandığınız ilaçların etkisi olabilir. Doktorunuza danışmayı unutmayın.

5. Gaz ve Şişkinliğe Yardımcı Olur

Bağırsaklarda ve midede çok fazla gaz oluştuğunda vücutta şişkinlik sorunu fark edilir hale gelir. Sebeplerden biri aşırı gaz veya yutulan gıdayı sindirmede zorluktur. Sindirilemeyen yiyecekler bakterilerin gaz üretmesine neden olur ve bu da kabızlığa yol açabilir.

Eğer sık ​​sık şişkinlik problemi yaşıyorsanız ve belirli bir besini fark ediyorsanız, o besini ve o besinden yapılan diğer besinleri bir gün boyunca diyetinizden çıkarmalısınız. Belirtilerinizin hafiflediğini hissediyorsanız bu, bu yiyeceğin sindirim sorunlarına neden olduğu anlamına gelir. Karanfil şişkinlikle mücadelede çok etkilidir. Bir veya iki karanfili yemeklerinize ekleyebilir veya karanfil çayı yapıp tüketebilirsiniz.

6. Soğuk Algınlığını Tedavi Edin

İster yaz ister kış olsun yakalanma ihtimali oldukça yüksektir. Tabii ki karışımın açıklamasında karanfilin etkisinden bahsediliyor, bu da hızlı bir şekilde üstesinden gelmenize yardımcı olacak.

Daha önce bahsettiğimiz şekilde antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikler soğuktan rehabilitasyon için çok faydalıdır. Her gün karanfil tüketmek soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olur. Ancak aynı zamanda sıkışıp kaldığınız durumdan kurtulmanızı da kolaylaştıracaktır. Sıcak suya 2 çay kaşığı bal ve 4 damla karanfil yağı ekleyin ve gün boyu tadını çıkarın.

Karanfilin Cilde Faydaları

Doğal karanfil yağı çok etkilidir ve dikkatli kullanılmalıdır. Doğrudan cilde uygulanması yüz yanıklarına neden olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce sadece %1'i kullanılmalıdır. Karanfil yağı cilt onarımı için kullanılır.

Sivilceleri Yok Eder

Aynaya baktığınız zaman geçmeyen sivilcelerden bıktınız mı? Kendinizi doğal yollarla rehabilite etmek istiyorsanız karanfil yağını denemekten faydalanabilirsiniz. Siyah nokta, irinli sivilceler, döküntüler, sivilceler ve soyulmalar cilt hastalıklarıdır.

karanfilin faydaları

Ergenlik döneminde hormonal dengesizlik nedeniyle sivilce sorunları sıklıkla ortaya çıkabilir. Aynı zamanda ciltte aşırı etkilere de yol açabilir. Karanfil bitkisinin çiçeklerinden elde edilen bu karanfil esansiyel yağı mükemmel temizleme özelliklerine sahiptir. İçerdiği öjenol maddesinin antibakteriyel özelliği sayesinde ağrılı ve cerahatli sivilcelerden kurtulmaya yardımcı olur.

Karanfil yağı sivilcelerden kurtulmada oldukça etkilidir. Akneden etkilenen bölgeye topikal olarak uygulanmalıdır. Uygulama sonrasında karıncalanma hissi oluşacaktır. Karanfil yağının antibakteriyel özelliği bakterileri öldürür ve sivilcelerin diğer bölgelere yayılmasını engeller.

2009 yılında Çin'de yapılan bir araştırmada karanfil yağı, en sık iltihaplı sivilceye neden olan bakteri türlerine uygulandı. Bunun sonucunda bakteriler bariz bir şekilde azaldı ve gelişmeleri durdu.

Sivilceleri azaltmak için karanfil yağı kullanmalısınız. Aksi takdirde dermatit oluşabilir. Hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı kullanarak seyreltin. 10 damla Hindistan cevizi yağına 1 damla karanfil yağı ekleyin. Pamuklu çubuk veya temiz parmak uçlarıyla sivilcelerin üzerine uygulayabilirsiniz. Biraz kurumasını bekledikten sonra yıkamanız yeterlidir.

Yara İzleriyle Kirleri Rehabilitasyon Eder

Ciltteki yabancı maddelerin uzaklaştırılması oldukça zor ve meşakkatli bir işlemdir. Evde hazırlayacağınız bir karışımı kullanarak lekeleri ve çizikleri azaltabilirsiniz. Ancak ölçülere dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer ciddi bir durumla karşı karşıyaysanız bir uzmana başvurmalısınız.

Toz karanfil satın alın veya evde 3-4 karanfili öğütün, bir tutam alın ve 1 çay kaşığı bal ile karıştırın. Yüzün tamamına uygulamayın; yara, kızarıklık veya kir bulunan bölgelere uygulayın. Kuruduktan sonra durulayın. Leke çıkmaya başlayıncaya kadar bu işleme devam edin.

Antioksidan Kaynağıdır

karanfilin faydaları

Çeşitli esansiyel yağlar arasında karanfil yağının antioksidan özelliği yoktur. Muhtemelen antioksidanları birçok kez duymuşsunuzdur. Sağlıklı cilt ve vücudun korunmasına çok iyi geldiği ve birçok üründe yer aldığı ortaya çıktı. Karanfil yağı potasyum, sodyum, fosfor, demir gibi minerallerin yanı sıra A ve C vitaminleri açısından zengindir. Bu nedenle karanfil ve yağını cilt ürünleriyle birlikte güvenli miktarda kullanmak cildinizi gençleştirebilir ve güzelleştirebilir.

Uykusuzluğa ve Strese Karşı

Karanfil yağı stresli ve huzursuz durumlarda rahatlamanıza yardımcı olabilir. Uyuyamayan kişilerin uyanmasına yardımcı olabilir. Düzensiz uyku ve aşırı stres, cilt koşullarının kötüleşmesinin ana nedenleridir. Her iki durumda da pergele uygulayın ve cildinizdeki etkisini göreceksiniz. Evde karanfil yağı varsa aroma difüzörünüze koyun, 20 dakika sonrasında uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.

Karanfilin Saça faydaları

Saçların Dökülmesini Önler

Karanfil çayı harika bir saç rengi tazeleyici olarak kullanılabilir. Karanfil çayını soğumasını bekleyin, ardından saçınızın tamamına uygulayın, yıkayıp durulayın. Şampuandan sonra sadece bir miktar karanfil çayı saçınızın canlı hissetmesini sağlayacaktır. Karanfil kokusu aynı zamanda saçlarınızı tazeleyen hoş bir kokuya da sahiptir.

Saç Kremi

Sert ve taranması zor saçlardan sıkıldıysanız karanfil karışımı saçlarınıza çok yakışır. Saçları yumuşatır ve parfümlü bir koku verir. 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay kaşığı karanfili karıştırın.

Karışımı küçük bir tencerede yavaş yavaş ısıtın. Tavayı ocaktan alın ve en az 3 saat soğumaya bırakın. Karışımı şişeye ya da kavanoza koyun. Duş almadan önce karanfil ve zeytinyağının karışımını ellerinizde ovalayarak ısıtın. Bu karışımı saç derinize uygulayın ve hafifçe masaj yapın, ardından kan dolaşımını canlandırmak için saçınızı tarayın. Yaklaşık 10 dakika sonra banyoya giderek yıkanıp durulayabilirsiniz. Birkaç kullanımdan sonra saçlarınız daha canlı, daha yumuşak hale gelecek ve daha güzel kokacaktır.

karanfilin faydaları

Karanfilin satın alınması çok ucuz ve taşınması kolaydır. Onun bereketi de çoktur. Sadece yemeklerinizin ve çayınızın tadını çıkarmakla kalmayacak, aynı zamanda cildinizin, saçınızın ve vücudunuzun da daha iyi hissetmesini sağlayacaksınız.

Karanfil Yağı Faydaları

Karanfil yağının antioksidan, antiinflamatuar ve analjezik özellikleri, sivilce ve akne gibi cilt rahatsızlıkları ve bağırsaklardaki bakteriyel enfeksiyonların ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere çeşitli kullanımlarda faydalı olmasını sağlar. Saç güzelliği ve bakımında sıklıkla kullanılır.

Karanfil yağının antioksidan, antiinflamatuar ve analjezik özellikleri, sivilce ve sivilce gibi cilt rahatsızlıkları ve bağırsaklardaki bakteriyel enfeksiyonların ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere çeşitli kullanımlarda faydalı olmasını sağlar. Saç güzelliği ve bakımında sıklıkla kullanılır.

Karanfil yağınının yapımı?

Bunun için gerekli olan malzemeler cam kavanoz, zeytinyağı, karanfildir. 100 gr karanfile 100 ml zeytinyağı kullanmak yeterlidir. Yıkanmış ve kurutulmuş karanfilleri zeytinyağı kavanozuna ekleyin. Sıkıca kapatın ve yaklaşık 2 hafta boyunca güneşli bir yere koyun.

Karanfil çayı nasıl yapılır?

Aktarlardan veya marketten satın alınan karanfil tomurcukları suda kaynatılarak lezzetli bir çay yapılabilir. Bunu yapmak için 6 adet karanfil tohumunu yaklaşık 2 bardak suda kaynatın. Ancak kapağı kapalı bir çaydanlıkta 15-20 dakika kadar kaynatırsanız daha lezzetli oluyor.

Karanfil çayının faydaları

Karanfil çayında bulunan antiinflamatuar bileşenler aynı zamanda antipiretik özelliklere de sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun direncini arttırır. Antiparaziter ve antifungal özelliklere sahiptir. Bağırsak parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olur.