Organ bağışı yapmak isteyenler dikkat! Doğru bilinen yanlışları öğrenmeden sakın karar vermeyin!

Organ bağışı için Avrupa'da araştırmalar yapılırken yüzde 80'i kadavra olurken yüzde 20'si canlı olarak yapıldığı açıklandı. Organ bağışını engelleyen 5 hurafe ise belirtildi.

Organ bağışı yapmak isteyenler dikkat! Doğru bilinen yanlışları öğrenmeden sakın karar vermeyin!

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, ülkemizde 2023 yılı itibarıyla toplam 4192 kişiye organ nakli yapıldığı belirtildi. Bu nakillerin 3652’ si canlı vericili, sadece 540'ı kadavra verici olarak kayıtlara geçti. 

Avrupa ülkelerinin geride kalması durumuyla toplumda doğru sanılan 5 hurafeyi anlatırken organ bağışı yapılırken isteyenlere ve ailelere çok önemli uyarılar yapılarak önerilerde bulundular.

organ nakli

BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN ORGAN BAĞIŞI

Bitkisel hayatta solunum devam etmesiyle hastalar aylarca ya da yıllarca yaşanabilirken bazen iyileşme durumları oluşabiliyor. Beyin ölümünde ise tüm tıbbi desteğe rağmen hastanın hayata dönmesinin her ihtimale karşılık mümkün olmadığını Prof. Dr. İbrahim Berber, yoğun bakım ünitelerinde gerçekleşen beyin ölümüyle beraber 24-36 saat sonra tüm organlar çalışması bittiğinde fonksiyonlar kaybeder.

ORGAN BAĞIŞI

Vefat sonrası başkalarına can vermek üzere organların bağışları gerçekleşirken ailesinin izin verilmesiyle gerçekleşir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu her defa organ naklinin caiz olduğunu belirterek organ bağışının bir insana hayat vermesiyle büyük sevap kazanılıyor.

ORGAN BEKLEME SIRASI

Ülkemizde yapılan araştırmalar üzerine ülkemizde 26 bin 892 kişinin organ nakli listesinde yer alırken kadavra organ bağışıyla hayata dönüş yaşanıyor. Güncel bilgiler üzerine 26.892 kişi her an bulunurken organ bağışı bekleniyor. Sıralama olarak 1290’ı kalp, 157’si akciğer, 2376’sı karaciğer, 22.775’i böbrek, 285’i pankreas beklemektedir.