Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında DSÖ’den Açıklama Geldi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun çiçeği virüsü hakkında son dakika açıklaması yaptı. 11 ülkede görülen virüste şu an için vaka sayısı 80 oldu. Peki Türkiye’de bu virüs görüldü mü?

Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında DSÖ’den Açıklama Geldi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun çiçeği virüsü hakkında açıklama yaptı. Bugün gerçekleşen acil toplantı sonrası yapılan açıklamalarla 11 ülkede görülen virüste şu an için vaka sayısı 80 oldu. Peki Türkiye’de bu virüs görüldü mü?

Hızla yayılan maymun çiçeği virüsü hakkında resmi açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü 50 vakanın incelenmeye alındığını belirttiği bu virüsün 11 farklı ülkede görüldüğünü belirtti. 80 vakanın tespit edildiğini belirten DSÖ, denetlemenin artmasına bağlı olarak daha fazla vaka görülebileceği konusunda uyardı.

DSÖ açıklamasında endişeleri gidererek “Virüs, bazı ülkelerdeki bazı hayvan popülasyonlarında endemiktir (bölgeye özgü bulaşıcı hastalık), yerel halk ve gezginler arasında ara sıra salgınlara yol açar” ifadelerini kullandı.

Yakın Temas Bulaşmada Etkili

Yayılma şekli bakımından Kovid-19’dan farklı olduğunu belirten DSÖ, DSÖ, maymun çiçeğinin yakın temasın yayılmada önemli rolü olduğunu belirtti. Kişilerin cinsel tercihlerinin, bazı ülkelerin resmi sağlık kurumlarının vaka açıklamasına yansımasına dikkat çeken DSÖ “Bir hastalık nedeniyle insan gruplarının damgalanması asla kabul edilemez. İnsanların tedavi aramasını engelleyebileceği ve tespit edilemeyen yayılmaya yol açabileceği için bir salgının sona ermesine engel olabilir” dedi.

Türkiye’de Görüldü Mü

Bazı haber sitelerinde "Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi" haberleri yapılmaya başlandı ancak resmi bir açıklama gelmedi. Gerek Sağlık Bakanlığından gerekse de DSÖ’nün virüsün yayıldığını belirttiği ülkeler arasında Türkiye yer almıyor.

Bulaşma Şekli Nasıl

İngiliz sağlık yetkilileri birçok vakanın henüz tespit edilmediğini ve vaka sayısının hızla artmasını beklediklerini belirtti. Uzmanlar, virüsün daha çok cinsel yolla bulaştığı yönünde bulgular olduğuna dikkat çekiyor.

Belçika’da maymun çiçeğine dair ilginç bir gelişme yaşandı. Ülkedeki vakaların bazıları ‘Darklands fetiş festivaliyle ilişkilendirildi. 4-9 Mayıs’ta Anvers’te düzenlenen festivalde ülke içinden ve yurt dışından, çoğunluğu erkeklerden oluşan 10 bin ziyaretçi katılmıştı. Festival yönetimi sosyal medyadan yaptığı açıklama ile iki hafta önce düzenlenen festivale katılanların grip benzeri şikayetler ve ciltte kabarcıklar gibi belirtilere karşı dikkatli olmasını istedi.

Eğer iddia doğru ise ve yayılım buradan kaynaklı ise çok daha fazla sayıda insana bulaşma ihtimali yüksek gibi görünüyor.

Çiçek Aşısı Etkili

Henüz bir tedavisi bulunmayan hastalık için DSÖ verilerine göre çiçek aşısısın yüzde 85 oranında etkili olduğu ifade ediliyor.

Hangi Ülkelerde Görüldü

Bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya, Fransa, Belçika, Almanya, Avustralya ve İsrail'de vakalara rastlandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /