Mangalcılar buna çok üzülecek! Kahreden gerçek ortaya çıktı

Ülkemizin en önemli yemek geleneklerinden olan mangal küçükten büyüğe herkesin sevdiği yemek tekniklerindendir ancak yaptığımız bazı yanlışlar yemeği bize zehir ediyor. İşte detaylar…

Mangalcılar buna çok üzülecek! Kahreden gerçek ortaya çıktı

Her yaştan insanın sevdiği mangal yemeklerini doğru teknikle ya da doğru şişlerle yaptığımıza emin miyiz? O profesör bu konuda uyarılarda bulundu. İşte doğru bildiğimiz yanlışlar. Detaylar haberimizde…

su

BU GERÇEĞİ BİLSENİZ ASLA...

Uzmanlar, bizim ülkemizin vazgeçilmez yemek geleneği olan mangal yemeklerinde kullanılan eski kebap şişlerinin sağlığa zararlı olduğunu söylüyor.

Doçent, günlük hayatta düzenli olarak kullandığımız demir kebap şişlerinin oksidasyon süreci nedeniyle sağlık sorunlarına yol açacağını söyledi. Doç. Dr. K. Sinan Dayısoylu, "Malumunuz piyasada çoğunlukla kullanılan bu şişler demirden olmakta ve pas tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Dolayısıyla bu paslanma da hava ile havadaki oksijen ile yüksek sıcak koşullarında ve nemli koşullarda, havadaki oksijene maruz kalmasıyla, oksidasyona maruz kalmasıyla paslanma söz konusu olmaktadır. Bu da insan sağlığını ve gıda güvenliğini tehdit edici bir boyut, bir hal kazanmaktadır" diye konuştu.

Eskiden ekmek yapımında hamur tekneleri, peynir yapımında işlem tekneleri kullanıldığını hatırlatan Doç. Dr. Dayısoylu, "Şu anda genellikle bu tür üretimlerde paslanmaz çeliklerden, krom nikel alaşımlardan yararlanılmakta ve gıda güvenliğini ve insan sağlığını tehdit etmeyen madde ve malzemeler ön plana çıkmaktadır. Gıda ile doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak temas eden veya etmesi beklenen madde ve malzemelerin insan sağlığının yüksek seviyede korunmasının sağlanması ve tüketici ihtiyaçlarının karşılanması dikkate alınarak üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarındaki özellikleri belirlemektir" dedi.

Doçent, metal bazlı maddeler ve gıdayla temas eden malzemeler için özel düzenlemelerin bulunduğunu söyledi. Dr. Dayısoylu şöyle devam etti:

Metal bazlı maddeler ve gıdayla temas eden malzemeler için özel düzenlemeler mevcuttur.

Bu kurallar; Gıda ile temas eden paslanmaz çelik dışındaki metallerden yapılmış madde ve malzemeler, gıdanın özelliğine göre kalay, krom ve oksit ile kaplanır.

Az önce paslanmadan bahsettik.

Birçok demir oksit türü vardır. Pas dediğimiz olgunun özü de budur aslında. Bu paslı malzemeler insan sağlığını ve gıda güvenliğini tehdit edecek düzeydedir.

Diğer malzemeler öyle ya da böyle paslanmaz çelik değildir, şiş bunlardan biridir, örnek vermek gerekirse şişler paslanmaz çelik değilse üzerinin kapatılması gerekir. Bu bir korozyon önleyici maddedir çünkü metallerle ilgili en ciddi sorun korozyondur.

Korozyon riskiyle karşı karşıyayız ve tüketim zinciri boyunca öyle ya da böyle sağlığımızı tehdit ediyor, bu nedenle toplum olarak bilinçlenmeli ve destek olmalıyız. Bu alanda yapılan teknolojik yenilikleri ve gelişmeleri destekler. Galvanizleme aslında bir kaplama türüdür. Yani az önce söylediğimiz gibi metal kaplama gereklidir. Çünkü korozyon riski taşırlar. Yasanın çok önemli bir parçası olarak paslanmaz çelik dışındaki malzemelerin bir şekilde korunması gerekiyor.

BU KAPLAMA MATERYALİ NE OLABİLİR?

Örneğin lak olabilir. Lakların üzerine laminasyonlar gibi birbirlerini desteklemek için kalay ve lake gibi farklı laminasyonları ne yapıyorlar? Olası paslanma riskine karşı ne yapıyorlar?

Bunu engellemeye çalışıyorlar ama en önemlisi paslanmaz çelikten yapılmış olması çok daha görünür kılıyor, bu yüzden kaplama malzemesi ile doldurulmuş şişler piyasada satışa sunuluyor.

FAKAT PASLANMAZ ÇELİK VARSA HANGİSİNİ TERCİH ETMEMİZ GEREKİR? PASLANMAZ ÇELİK. NEDEN?

Çünkü kanunun yol gösterici madde olarak söylediği şey, paslanmaz çelik dışındaki malzeme ve malzemelerin şu veya bu şekilde aşağıdaki kaplamalarla kaplanması gerektiğidir.

Vatandaş olarak mangal için şiş almaya gittik. Paslanmaz çelikse onu seçsek iyi olur, demek istediğimiz bu.

"Eski kebap şişlerini yenisi ile değiştiren kebap ustası Süleyman Akdere ise, "Eskisi demir olduğundan temizliği zor oluyordu. Paslanma riski oluyordu. Bir kişi sürekli temizliğiyle uğraşıyordu. Şimdiki çelik şişler daha hijyenik, daha temiz, daha güzel. Temizlemesi kolay. Çok memnunuz" dedi.