Kolunuz bacağınız sürekli morarıyosa dikkat! Sanıldığı kadar masum değil!

Cilt üzerinde oluşan morarmalar çoğu zaman merak konusu olurken sanıldığı kadar masum olmadığı görüldü. Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, yaşla beraber sık görülen cilt morarmaları için ciddi sorunları açıkladı.

Kolunuz bacağınız sürekli morarıyosa dikkat! Sanıldığı kadar masum değil!

Zararsız olarak yorumlanan cilt morarmaların çoğu zaman tedavi edilmeden geçeceğini fakat morlukların yüz, gövde ya da sırtta belirlemesi gibi bazı durumlarda ciddi sorunları oluşturuyor. Solmaz, cilt morarmaları hakkında önemli bilgilere değindi.

Solmaz, yaşlanma sürecinin etkisiyle ciltte incelmeler yaşanırken kan damarlarının yaralanmaya karşı korunmasında yardımcı olarak yağ tabaka kısmı yol oluyor. Bunların sonucunda cilt yapısı ve damar destek dokusu zayıfladığı için kadınlarda ve yaşlılarda cilt morarmaları görülüyor. Bunların yanı sıra bazı ilaçların sonucunda da morarmalar yaşanıyor. Sonuç olarak cilt yüzeyinde küçük kanamalardan ötürü durması normalin üzerinde devam ediyor. Alerji, astım ve egzama gibi çeşitli durumların tedavisinde kullanılarak topikal ve sistemik kortikosteroidlerin de cildi incelterek morarmayı kolaylaştırabileceğini; ginkgo biloba gibi bazı besin takviyelerinde kan inceltici durumdan ötürü morarma riski artış gösteriyor.

morarma

MORARMA İHTİMALLERİNİ AZALTMA

Morlukların önüne geçmek için gündelik yaşamda basit önlemler alınırken düşme, yaralanma durumlarını önlemek için ev içerisinde iyi aydınlatma tercih edilir. Mobilyaları ve elektrik kabloları yürürken yolumuzda bulunmaması üzerine ilaçların yan etkilerine dikkat ediliyor.

Doç. Dr. Solmaz, morlukların vücut kanı yeniden emildikçe kaybolacağı, fakat yaşlandıkça iyileşme sürecinin uzayacağı açıklandı. C vitamini kullananın cilt yapısında güçlendirme yapılarak morarmaların azaltılacağını belirtti. Cinsiyetinize, cilt yapısında, sahip olunan hastalıklarda kullanılan ilaçlar üzerinde ciltte morarmalar meydana geliyor. Beraberinde ise farklı durumlar yaşayanların hekime başvuru yapması öneriliyor.