Kışı burnunuz bile akmadan geçirmek mümkün! 7 adımda salgın hastalıklara kalkan oluşturun

Okulların yeniden başlaması ve hava koşullarının soğumasıyla birlikte grip, nezle gibi rahatsızlıkların artış gösterdiği döneme girdik. Bu hastalıklardan korunmak için dikkate almanız gereken on önemli öneri haberimizde.

Kışı burnunuz bile akmadan geçirmek mümkün! 7 adımda salgın hastalıklara kalkan oluşturun

Sonbahar mevsimi, doğanın renklerinin değiştiği, havanın serinlediği ve yağmurların başladığı bir dönem olarak bilinir. Ancak bu mevsimde, kapalı ve kalabalık alanlarda daha fazla zaman geçirme eğilimi, virüs ve bakterilerin bulaşma riskini artırabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, sonbaharda grip, nezle, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkın olabilirler. Ayrıca sonbaharda ruh halinde değişiklikler gözlemlenebilir. Depresyon, stres, yorgunluk gibi psikolojik sorunlar da bu mevsimde daha sık görülebilir.

Bu dönem, virüs ve bakterilerin yayılmasına uygun bir ortam sunar. Hem çocuklar hem de yetişkinler, sonbaharda daha sık hastalanabilirler. İşte sonbaharı sağlıklı bir şekilde geçirmek için 10 önemli kural:

HİJYENE DİKKAT EDİN!

Ellerinizi sık sık yıkayın: Yemeklerden önce ve sonra dahil olmak üzere en az 20 saniye boyunca su ve sabunla ellerinizi yıkayın. Ellerinizi yüzünüze, burnunuza veya ağzınıza dokunmadan önce de yıkamayı unutmayın.

Maske kullanın: Kalabalık ortamlardan kaçının, ancak gerektiğinde maske takmayı ihmal etmeyin. Maskeyi takarken burun ve ağzı tamamen kapattığınızdan emin olun ve çıkardıktan sonra ellerinizi yıkayın.

Dezenfektan kullanın: Toplu taşıma araçları, cep telefonları, kapı kolları gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi dezenfekte edin. Su ve sabun olmadığında alkol bazlı dezenfektanlar kullanabilirsiniz.
tedavi

MEVSİME UYGUN DAVRANIN

Mevsim sebze ve meyveleri tüketin: Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mevsim sebzelerini ve meyvelerini tercih edin. Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi C vitamini açısından zengin turunçgilleri tüketmek iyi bir seçenektir. Ayrıca bol su, çorba, ayran, kefir gibi sıvıları da eksik etmeyin.

Mevsime uygun giyinin: Hava sıcaklıkları değişkenlik gösterebilir, bu yüzden giysi seçimlerinizi buna göre yapın. Kat kat giyinerek sıcaklığa uyum sağlayabilirsiniz.

AŞI İLE KENDİNİZİ KORUYUN

Aşı olun: Grip aşısı gibi önemli aşıları düzenli olarak yaptırmayı unutmayın. Aşılar, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir.

Islak saçla dışarı çıkmayın: Duş aldıktan sonra saçlarınızı iyi bir şekilde kurulayın veya kurutma makinesi kullanın. Islak saçla dışarı çıkmak, baş ağrısı, nezle ve sinüzit gibi sorunlara neden olabilir.

Kağıt mendil kullanın: Hapşırırken veya öksürürken avuç içi yerine kağıt mendil kullanın. Kullandıktan sonra hemen çöpe atın ve ellerinizi yıkayın.

SOSYAL MESAFEYİ KORUYUN

Tokalaşmayın: Sosyal mesafeyi koruyun ve yakın temasları sınırlayın. Başınızla selam vermek veya el sallamak gibi alternatif yöntemleri tercih edin.

Sosyal mesafeyi koruyun: Eğer etrafınızdaki kişiler arasında hasta olan varsa, ortak eşyaları paylaşmaktan ve yakın temas kurmaktan kaçının. Hastalık belirtileri gösteren kişileri sağlık profesyonellerine yönlendirin.