Kene kabusu geri döndü! Çok hızlı yayılıyor

Bahar aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarındaki artış ile Türkiye'de kene ısırmasına bağlı olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) vakaları arttı. Çok sayıda vaka haberlerinin gelmesiyle uzmanlar uyarıda bulundu. Bu sene görülen kene vakalarının biraz sıkıntılı olduğu ve hızlı seyrettiği belirtildiği. Vakaların bu sene daha ölümcül olduğu aktarıldı.

Kene kabusu geri döndü! Çok hızlı yayılıyor

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte özellikle yaz aylarında adına rastladığımız Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) keneler ile bulaşıyor ve ölümlere neden olabiliyor. Tüm kenelerde bu virüsün olmadığı bilinirken, havaların ısınması ile birlikte Türkiye'de de vaka sayıları artışa geçti.
Özellikle Tokat, Sivas ve Karabük gibi illerden vaka haberleri gelmeye başlarken bazı vakaların ölümle sonuçlandığı öğrenildi Sivas'ta, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle tedavi gören 75 yaşındaki kişi hayatını kaybetti. Sivas’ta yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Kaşif Tunç adlı bir kişinin büyükbaş hayvanına yapışan keneyi eliyle kopardığı ve olaydan kısa bir süre sonra rahatsızlandığı belirtildi. KKKA şüphesiyle anestezi yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan yaşlı adam yaşam mücadelesini kaybetti.


UZMANLAR ÖZELLİKLE HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLARI UYARDI
Bir kene vakası haberi de Kayseri'den geldi.Mide bulantısı ve ateş şikayetiyle hastaneye başvuran 23 yaşındaki Birhan Baş adlı bir kişi, yapılan ilk müdahale sonrası Kayseri Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede yapılan incelemede kene ısırmasına bağlı olarak KKKA teşhisi konulan Baş, tedavi altına alındı. Durumu ağırlaşan ve 3 gün yoğun bakımda tedavi edilen Birhan Baş, sağlığına kavuşarak taburcu oldu.
MAALESEF VAKALAR BİRAZ SIKINTILI SEYREDİYOR
Uzmanlar özellikle hayvancılıkla uğraşanları uyardı. Özellikle Orta Anadolu Bölgesi’nde Tokat, Yozgat ve Sivas gibi illerde keneyle bulaşan KKKA denilen virüsün mayıs ayından ağustos ayına kadar çok fazla insanda görülmeye başlandığı belirtildi. Virüsün sadece kene ile değil büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara bulaşması sonucu hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza da bulaştığı aktarıldı. Hastalığın bulaştığı kişilerde ani yükselen 40 dereceleri bulan ateş, vücutta halsizlik, kas ağrıları ile başlayıp ölümcül kanamalara kadar seyreden bir tablo oluşturabildiği belirtildi. 
Uzmanlar bu seneki vakaların biraz sıkıntılı ve hızlı seyrettiğini aktardı.Bu yüzden özellikle açık havada bulunulduğu zamanlarda açık renkli ve vücutları kapatacak şekilde kıyafetler giyilmesini ve çorapların pantolonlarının üzerine çekilmesinin faydalı olabileceği söylendi. Uzmanlar vatandaşların eve döndüklerinde de kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası bölgelerde kene olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini ,öte yandan hayvancılıkla uğraşan vatandaşların da herhangi bir ateş, ani gelişen bir kas ağrısı ve ishal gibi bir tablosu olduğunda hastaneye başvurmalarını istedi.
ÇIPLAK ELLE DOKUNULMAMALI
Uzmanlar vücuduna kene yapıştığını fark eden vatandaşların keneyi kesinlikle çıplak elle tutmamalarını, poşet, eldiven, naylon veya mendille vücuda en yakın olan bölgeden sıkıca tutup bir hamlede çıkartabilirse bunu yapabileceklerini söyledi. Keneyi patlatmak, yakmak ve herhangi bir yanıcı madde dökmek virüsün daha fazla kana karışmasına neden olabileceğini aktardı.Tek seferde alınamayan kene vakalarının hemen acile gidilip  bu konuda yardım alınması gerektiğini belirttiler