Kansere karşı yüzde 100 koruyor! Depresyona da etkili: Aslında her sabah kahvaltıda yiyoruz

Tereyağı olarak da bilinen ve yüzde 99'u süt yağı olan Ghee yağı, son dönemde yeniden popüler olmaya başladı. Osmanlıdan günümüze kadar ulaşan bu lezzetli yağın içeriğindeki A, D, E ve K2 vitaminleri insan sağlığına çok büyük faydalar sağlıyor.

Kansere karşı yüzde 100 koruyor! Depresyona da etkili: Aslında her sabah kahvaltıda yiyoruz

Tereyağının yüzde 99'u süt yağı içeren bir parçası olan Ghee yağı yeniden popüler hale geliyor. "Saf tereyağı" olarak da bilinen bu form, tereyağında doğal bulunan süt proteinleri olan kazein ve laktoz içermez ve "sade tereyağı" olarak da bilinir. Bu yağ ilk olarak Hindistan'da geliştirilmiş ve Osmanlı mutfaklarında da kullanılmıştır. Her kilogram tereyağında yaklaşık 900 gram sade yağ bulunur ve içerdiği A, D, E ve K2 vitaminleri sağlık açısından pek çok fayda sağlar.

"Ghee yağının faydaları"

Ghee yağının faydaları

A, D, E, K2 Vitaminleri: Ghee yağı dört önemli vitamini bir adada barındırır. A vitamini göz sağlığını ve bağışıklık sistemini destekler, D vitamini ise kemik sağlığını iyileştirir. E vitamini antioksidan özelliklere sahiptir ve K2 vitamini de sağlıklı kemik gelişimine katkı sağlar.

Yüksek yanma noktası: Ghee yağı'nın yüksek yanma noktasına sahip olduğu bilinir bu da onu yüksek sıcaklıkta pişirmeye uygun hale getirir. Bu, yağın okside olmasını azaltır ve lezzetinin korunmasını sağlar.

Sindirilebilirlik: Ghee laktoz içermez, dolayısıyla laktoz intoleransı olan kişiler tarafından genellikle tolere edilir. Sindirilebilir bir yağ kaynağı olarak bilinmektedir.

İyi yağ asitleri: Doymuş yağlara ek olarak sade yağ, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir. Bu kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Lezzet Katkı Maddesi: Sade yemeklere eşsiz bir tereyağ aroması katar. Pek çok yemekte kullanılabilir. Ancak sıvı yağ yüksek kalorili olduğundan dikkatli olun. Bu yağın ölçülü tüketildiğinde sağlığa faydaları olsa da, fazlası kilo alımına neden olabilir.

Ek olarak, diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce mutlaka bir uzmana ya da beslenme uzmanına danışmanız önemlidir.

Ghee yağının faydaları

"Bağırsak sağlığını korur, kanserle savaşan doğal antidepresandır"

Tereyağından daha uzun raf ömrüne sahip olan sade yağ, faydalı yağ asitleriyle birlikte A, D, E ve K2 vitaminlerini içerir. Güçlü bir doğal enerji kaynağı olan sade yağ, öncelikle sporcular ve işleri gün içerisinde fiziksel aktivite gerektiren kişiler tarafından kullanılır. Ayrıca bağırsak duvarını korumak için de çalışır.

Ghee yağı, içeriğindeki bütirik asitle bağırsak duvarını korur ve bağırsak sağlığına destek olur. Ayrıca mide asidi seviyesini dengeler, sindirimi düzenler ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu özellikleri nedeniyle sade yağ, kalp hastalıklarına ve kanser türlerine karşı koruyucu etki göstererek vücutta serbest radikallerin üretimini engeller.

Ghee yağının yaşlanma belirtilerini azalttığı söylenirken aynı zamanda ruh hali değişimleri ve depresyonun yönetilmesinde de etkilidir. Ek olarak, fiziksel refah duygunuzu artırma etkisine de sahiptir.