Kalp Çarpıntısına Dikkat! Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Kalp çarpıntısının belirli sebepleri vardır. Çarpıntı, bazı durumlarda zararsız olsa da bazı durumlarda ise çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve acil müdahale gerekebilir. Çarpıntı genel itibariyle boğazda ya da boyunda, göğüste hissedilebilen şiddetli ve oldukça hızlı bir kalp atışıdır. çarpıntılar kalp atışlarının hızlanmasından da kaynaklı olabilir. Kalp çarpıntısı meydana geldiğinde kalp ritmi normal olabildiği gibi bazı durumlarda anormal de olabilir. Genel itibariyle insan kalbi 1 daki

Kalp Çarpıntısına Dikkat! Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Kalp Ritminde  Bradikardi İle Taşikardi Ne demek? 
Sporcularda ya da kalp hızını yavaşlatmak amacıyla ilaç kullanan bireylerde atım sayısı 60'ın altında olabilir. Böyle bir durumda ise bradikardi adı kullanılmaktadır. Kalp atış hızı dakika içerisinde yüz atımı aşarsa eğer bu durum taşikardi şeklinde isimlendirilir.


Büyük bir endişeye sebep olmasına rağmen, çarpıntı yalnızca nadir durumlarda çok ciddi bir kalp hastalığı ya da düzensiz kalp atışı yani tıbbi terim ile antriyal fibrilasyon ya da aritmi gibi daha ciddi neticeleri de sebep olabilir.

Kalp Çarpıntısı Belirtileri Neler?
Çarpıntı göğüste titreme hissine ve kalp atışının anormal bir şekilde meydana getirdiği ritmine, kalp atışının hızlanmasına ya da tamamen düzensiz bir şekilde kalp atış ritmine sebep olur. Bu hisler hem dinlenirken hem de hareket halinde de hissedilebilir. Birkaç dakika devam eden çarpıntı çoğu zaman zararsızdır. Diğer taraftan göğüs ağrısı, nefes darlığı ile baş dönmesi, bayılma gibi hisleriyle çarpıntısı hissedilirse bir uzmana başvurmak gerekir.


Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Endişe Hissettirme?

Tıbbi terim ile taşı kar değil, ve vücudun ve kalbin strese sağlıklı bir biçimde ayak uydurması halinde ortaya çıkabilir. Diğer taraftan ciddi bir sağlık probleminin belirtisi de olabilir. Genel itibariyle vücut gerek fiziksel gerekse de zihinsel stres altındayken kalp çok daha hızlı atar. Bunun sebebi ise vücudun endişe ile stres hissettiğinde ve kortizole maruz kaldığında daha fazla enerjiye ve oksijene ihtiyaç duyulmasıdırir.


Genel itibariyle kalp çarpıntısı beraberinde başka bir his uyandırmıyorsa zararsızdır ancak baş dönmesi ile göğüs kafesinde ağrı gibi durumları da beraberinde getiriyorsa bu kalp krizinin belirtisi olabilir.