Kalbinizi tak diye durduran büyük hata! Bir anda kalp krizi geçirebilirsiniz

Kalp sağlığınız hakkında söylentilere dayanarak hatalar yapabilirsiniz. Bu hataların ciddi sonuçları olabilir, özellikle de kardiyovasküler hastalığınız varsa. Uzmanlar, kalbinize iyi gelmeyen hataları sıralıyor..

Kalbinizi tak diye durduran büyük hata! Bir anda kalp krizi geçirebilirsiniz

YETERSİZ UYKU

Günde 7 ila 8 saatten az uyumak vücudunuzda stres yaratır ve bu da kalp hastalığına yol açabilir. Gecede düzenli olarak 4, 5 veya 6 saat uyuyan kişilerde diyabet, yüksek tansiyon ve obezite riski artar.

FAZLA TUZ KULLANMA

Sodyum kan basıncını artıran bir maddedir ve birçok sağlıksız işlenmiş gıdada bulunur. Sodyum içeriği olan gıdalar cips, turşu, uzlu kurabiye, kraker, konserve, ekmek olarak sıralanır. Günlük sodyum alımı ne kadar yüksek olursa sağlık riskiniz de o kadar artar.

DİŞ VE DİŞ ETİ SAĞLIĞINI KORUMAK

Tedavi edilmediği takdirde periodontal hastalık, kan damarı zarının bozulmasına neden olarak koroner arter hastalığına yol açabilir. Ayrıca Japonya'da çocukluk çağında sık görülen periodontal hastalık, beta-hemolitik streptokok enfeksiyonunun neden olduğu romatoid kalp hastalığı olan hastalarda yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişirse, yaşamı tehdit eden yeni kalp kapağı enfeksiyonları riskini artırabilir.

Kalbinizi tak diye durduran büyük hata

STRESİ KONTROL ETMEK

İnsanlar stresli olduklarında, kalp atış hızını ve nefes alma hızını geçici olarak artıran adrenalin adı verilen bir hormon salgılarlar. Düşük stres düzeyi yaşamda motivasyon kaynağı olsa da sürekli olarak yüksek düzeyde strese maruz kalmak önemlidir. Kalp aşırı çalışır ve kan pompalamakta güçlük çeker, bu da kan basıncını artırır, kalbe kan sağlayan kan damarlarını daraltır ve kandaki kolesterol seviyelerini yükseltir.

GAZLI İÇECEKLERDEN KAÇINMA

Sigara içmek kalp hastalığının gelişimindeki en önemli faktörlerden birisidir.Sigara kalbe kan sağlayan damarları daraltır, kanın pıhtılaşma olasılığını artırır, kan basıncını ve kalp atış hızını artırır, kalp kasını zayıflatır ve aynı zamanda kalp ritmini bozar.

DOYMUŞ YAĞ İÇEREN GIDALARDAN KAÇINMA

Diyetinizde tükettiğiniz yağ miktarı arttıkça kanınızdaki yağ miktarı da artar. Doymuş yağlar aşırı tüketildiğinde kalp-damar hastalıklarına yol açabilir.

Vücudunuzun sağlığını korumak için dengeli ve aynı zamanda düzenli beslenmek gerekir. Yediğiniz yiyecekler sağlığınız açısından özellikle önemlidir. Zararsız ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bazı gıdalar siz farkına bile varmadan vücudunuza zarar verebilir. Çünkü bazı besinler kalp sağlığınızı olumsuz etkiler ve kalp krizi riskinizi artırır. Uzmanlar özellikle bu gıdalardan uzak durulması gerektiğini söylüyorlar.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, son on yılda 40 yaş altı kişilerde bazı kalp hastalıklarını arttığını ortaya çıkardı. Doktorlar, çoğunlukla işlenmiş gıdaların tüketildiği Batı tarzı yaşam tarzının kalp hastalığını teşvik ettiğini söylüyor. Dr. Sharonne ile ve kardiyolog Dr. Andrew Freeman, kalp sağlığınızı korumak için sınırlamanız gereken bazı önemli gıdaları paylaştı. Bu gıdaların farkında olmadan tüketilmesi tehlikeli durumlara yol açabilir. Patates cipsi, tatlılar, atıştırmalıklar gibi yiyecekler doymuş yağ içerdikleri için oldukça tehlikelidir. Özellikle işlenmiş et, kanser ve kalp hastalıklarıyla ilgili riskleri ikiye katlıyor.

MARGARİN İLE HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞINA DİKKAT!

Reynolds, gözlemsel çalışmalarla margarin ve bitkisel yağ alımının artan kardiyovasküler mortaliteyle ilişkili olduğunu öne sürdüğünü ancak kolesterol gibi bazı faktörlerini artırmadıklarından bunun nedeninin belirsiz olduğunu söyledi. Dr. Reynolds, hastalarına hindistancevizi yağı alıp almadıklarını sık sık sormasının nedeninin bu olduğunu ve bunun, LDL kolesterolünü artıran temel faktörlerden birisi olduğunu fark ettiğini söyledi. Önerileri arasında tereyağını "ölçülü" kullanmanın daha iyi alternatif olduğunu da ifade etti.

Ancak araştırmalar zeytinyağının en sağlıklı seçim olduğunu gösteriyor. Reynolds, "Mümkün olduğunca bu yağla yemek yapmalısınız ve başka yağlar kullanıyorsanız bunları mümkün olduğunca az kullanmalısınız" diyor.

CİPS TÜKETMEYİ BIRAKIN!

Reynolds, patates cipsini hiçbir zaman ağzına götürmediğini ve evinde saklamadığını vurguladı. Bunun nedeni, paketi açtığınızda doğru miktarda yutma ihtimalinin çok düşük olmasıdır. Çıtır çıtır bir atıştırmalık arıyorsanız patlamış mısır ve taze sebzeler de sağlıklı seçeneklerin olabileceğini söyledi.

Reynolds, kapsamlı araştırmaların salam, sosis ve sosis gibi işlenmiş etlerin kanser ve kalp hastalıkları gibi ciddi hastalık riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Bu nedenle gıda sisteminizde sadece küçük miktarlarda tüketmeniz çok önemlidir.

Bu yiyecekleri seviyorsanız, en güvenli bahis onları yılda birkaç defa "özel günlerde" yemektir diyor. Daha az yemeye çalışmak kalbinizi korumada uzun bir yol kat edebilir.