Kahvaltıda, sahurda ağzınıza bile sürmeyin! Lezzetli ama vücudu zehirliyor

Ramazan ayı boyunca oruç tutan herkesin beslenmeleriyle ilgili düzeni değişir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için ister sahurda ister iftarda dengeli beslenmeniz gerekir. Beslenme uzmanı Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, Ramazan ayında doğru beslenmenin genel sağlığımıza büyük katkılar sağlayabileceğini, uygun olmayan besin seçimleri ve beslenme tarzlarının ise sağlığa büyük zararlar verebileceğini söyledi. Doç. Dr. Bakır, açıklamasında "Sahurda kızartma ve kavrulmuş yiyecekler gibi yağlı yiyeceklerden ve sosi

Kahvaltıda, sahurda ağzınıza bile sürmeyin! Lezzetli ama vücudu zehirliyor

Ramazan ayı, bütün tüm gün aç kaldıktan sonra aile ve dostların iftarda bir araya gelerek, çeşitli yiyeceklerle süslenmiş sofrada yemek yiyebildiği, beslenme alışkanlıklarında ve sağlıkta büyük değişikliklere yol açan bir aydır. Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı kalabilmek adına doğru beslenmeyi seçmenin önemine vurgu yapıyorlar.

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı olarak görev yapan Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, Ramazan'da nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda bilgiler verdi. Doç. Dr. Bakır, Ramazan ayındaki yiyecek seçimleri kadar, iftar ve sahurda tüketilen besin miktarı ve öğün sıklığının da önemli olduğunu vurgularken "Bu süreçte doğru seçimler yapmak genel sağlığımız için büyük katkı sağlıyor ancak uygunsuz yiyecek seçimleri ve beslenme tarzları da sağlığımızı tehlikeye atabiliyor" dedi.

İlk önerilerden birisinin sahura kalkılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Bakır, iftarın mümkün olduğu kadar iki ana öğüne bölünmesini ve küçük ara öğünlerin tüketilmesi kan şekerini dengelemek açısından önemli olduğunu kaydetti.

"Doğru beslenme ve metabolik kontrol"

Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, doğru gıdaları doğru sıklıkta yiyen kişilerin Ramazan ayında çok daha iyi metabolik kontrol sağlayabileceğini açıkladı. Doç. Dr. Bakır, ortalama kan şekeri seviyelerinde ve kan lipitlerinde olumlu değişikliklere neden olduğunun da bilindiğine dikkat çekerek "Sahurda tüketilen besinlerin taze sebze, meyve, işlenmemiş tahıllar, sağlıklı, lif açısından zengin karbonhidratlar, süt, yoğurt, peynir vb. olması önemlidir." dedi.

Kahvaltıda, sahurda ağzınıza bile sürmeyin

"Sağlıklı yağlar içeren kuruyemiş ve zeytin yemek de kan şekeri düzeylerini kontrol etmenize ve kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir." diyen uzman isim "Çok tuzlu yiyeceklerden, kızartılmış veya kızartılmış yiyecekler gibi yağlı yiyeceklerden ve sosis, sosis, salam şeklindeki işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmalıdır" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Bakır, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Tüketilecek besinlerin tabağa aynı anda kontrollü miktarda konulması gereksiz ve bilinçsiz tüketimin önüne geçer. İftar yemekleri için hurma, zeytin, peynir ve kepekli ekmek içeren yemekleri öneriyoruz. Çorbanızın yanında salata veya yoğurt da yiyebilirsiniz. İkinci yarıda sağlıklı bir şekilde hazırlanmış et, kümes hayvanları, balık ya da a kuru baklagiller ve tam tahıllardan oluşan yemeklerin yanı sıra salata ve sebze yemeklerinin de tadını çıkarabilirsiniz. Eğer geç uyuyan biriyseniz iftardan 2-3 saat sonrasınfa ara öğün yapmanız tavsiye edilir. Bu diyette mevsim meyve ve sebzelerin yanı sıra süt, yoğurt, peynir gibi protein ve kalsiyum bakımından zengin besinler de yer alıyor."