Isınmak için kullanıyoruz ancak... Herkesin evinde olan büyük tehlike!

Soğuk kış günlerinin kurtarıcısı elektrikli ısıtıcılar, son günlerde yangın haberleriyle gündemde. Uzmanlar, bu cihazlar açıkken devrilme riski olduğu için uyumamak gerektiğini söylüyor. Soba devrilme emniyeti kullanılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, "Topraklı priz kullanın" diyor.

Isınmak için kullanıyoruz ancak... Herkesin evinde olan büyük tehlike!

Elektrikli ısıtıcılar, kışın vazgeçilmezi olmasına rağmen, son günlerde yangınlarla gündeme geliyor. Uzmanlara göre, bu cihazlar açıkken devrilebileceği için dikkat edilmeli ve soba devrilme emniyeti kullanılmalı. Havaların soğumasıyla birlikte, elektrikli ısıtıcı kaynaklı yangınlar artıyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, elektrikli ısıtıcıların sağlıklı kullanımı için önemli ipuçları veriyor.

Uçan, özellikle infrared elektrikli ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları ve diğer cihazların kablolarının denk gelmemesi gerektiğini vurguluyor. İnfrared ısıtıcıların karşısındaki yanıcı elyaflı giysiler veya çadır yalıtım malzemeleri gibi kolay alevlenebilen malzemelerle temas etmemesine dikkat çekiyor. Ayrıca, ısıtıcıların önünde birkaç metre boşluk bırakılması gerektiğini belirtiyor.

elektrik ısıtıcı

Elektrikli ısıtıcıların çeşitleri arasında quartz, infrared, yağlı radyatör ve fanlı kapalı tip rezistanslı olanlar bulunuyor. Uçan, özellikle quartz ve infrared tiplerinde soba devrilme emniyetinin olması gerektiğini ifade ediyor. Bu önlemlerin yanı sıra, malzemelere de dikkat çeken Uçan, kullanıcıların elektrikli ısıtıcıları güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için bu kurallara uymalarını öneriyor.

Uzmanlar, elektrikli sobaların yakınında tutuşabilen eşyaların bırakılmaması gerektiğine de dikkat çekiyor. Elektrikli ısıtıcıların çalışırken havayı ve ortamı ısıttığını belirten Uçan, yağlı radyatörlerin diğer tiplere göre daha etkili olduğunu söylüyor. Ancak, ısıtıcıların yıpranmamış güç kablosu, sağlam priz bağlantısı ve topraklı priz kullanımı gibi güvenlik kurallarına uygun bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay ise prizlere takılı unutulan veya aşırı ısınmaya meyilli olan elektrikli cihazların kazalara neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, elektrikli cihazların sürekli kullanılması veya uzun süreler boyunca çalıştırılmasının aşırı ısınmaya ve kazalara sebep olabileceğini ifade ediyor. Özay, prizlerin ve fişlerin düzgün bağlantılarına da dikkat çekerek, elektrikli cihazların güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bu kurallara uyulması gerektiğini belirtiyor. Elektrikli ısıtıcıların güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabilmesi için alınacak bu basit önlemler, yangın riskini önemli ölçüde azaltabilir ve kullanıcıların güvenliğini sağlayabilir.