Her gün her dakika yanıbaşımızda! Fazlası ağır depresyon yapıyor

Çocuk ya da yetişkin olmak fark etmiyor! Ekran maruziyeti tüm insanlığı depresyona sürüklüyor! İşte dikkat etmeniz gerekenler...

Her gün her dakika yanıbaşımızda! Fazlası ağır depresyon yapıyor

Günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen dijital ekranların, göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve depresyon riski arasındaki bağlantı, Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi tarafından vurgulanıyor. Tanrıverdi'ye göre, dijital teknolojinin hızla gelişmesi ve yaygınlaşması, eğitim ve iş hayatında pek çok avantaj sunsa da, ekran karşısında geçirilen uzun sürelerin beraberinde getirdiği riskleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

ekran maruziyeti

Tanrıverdi'nin belirttiği gibi, "ekran maruziyeti" olarak adlandırılan durum, bireyin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olmayan şekilde uzun süreler boyunca ekran başında kalması anlamına geliyor. Bu durum sadece göz sağlığını değil, aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Dikkat çeken bir nokta ise, ekran kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıkan göz yorgunluğu ve diğer fiziksel sorunların, zamanla kronikleşerek depresyon gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceği.

Tanrıverdi, "Ekran kullandığımızda daha dikkatli baktığımız için kırpma refleksimiz azalır ve gözlerde kuruma ortaya çıkar. Ayrıca fazla maruziyete bağlı yorgunluk, uykusuzluk, baş ve göz ağrısı gibi sorunların da depresyona kadar varan problemler bile görülmekte. Çünkü bu tür sorunlar, kronik olarak ilerleyerek hastayı etkilediği için hastanın hayatında bir mutsuzluğa neden oluyor. Bu da hastanın modunu düşürür ve depresyona kadar sürükleyebiliyor" şeklinde konuştu.

ekran maruziyeti

Tanrıverdi, bu olumsuz etkileri minimize etmek adına alınabilecek önlemleri de vurguluyor. Zorunlu olarak ekranla çalışan bireyler için, düzenli mola verilmesi ve özellikle 1 saatlik çalışma sonrasında en az 15 dakika mola yapılması öneriliyor. Ayrıca, mola esnasında bulundukları ortamdan uzaklaşmaları ve diğer dijital ekranları kullanmamaları, radyasyon ve diğer olumsuz etkilerden uzak durmayı sağlayabilir.

Sonuç olarak, dijital ekranların hayatımızdaki önemli bir yer kapladığı bir dönemde, göz sağlığını ve ruh sağlığını korumak adına bilinçli kullanım ve alınacak basit önlemler, bireyleri olası risklerden koruyabilir.