Hastanın Entübe Edilmesi Ne Demek? Entübasyon Ne Anlama Gelir?

Son dakika haberi: Koronavirüs salgınında birçok hasta entübe edildi. Peki entübe hasta ne demektir? Hastanın entübe edilmesi ne anlama gelmektedir?

Hastanın Entübe Edilmesi Ne Demek? Entübasyon Ne Anlama Gelir?

Entübe ne demek? Entübe edilen hasta ne demektir?

Fahrettin Koca 'nın açıklamasında entübe hasta cümlesini kullanması sonrası vatandaşlar, entübe kelimesinin ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. Peki entübe ne demek? Entübe hasta ne anlama gelmektedir? Hastanın entübe edilmesi ne anlama gelmektedir?

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve  Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göğüs Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Sina Ercan , konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bir süredir hemen hemen bütün Dünya toplumlarında olduğu gibi ülkemizde de Corona virüs COVID-19 salgınıyla amansız bir mücadele içindeyiz. İnsanda ilk kez görülmesi nedeniyle toplumlarda oluşmuş bir bağışıklık kaydı bulunmamakta. Söz konusu virüsün insandan insana bulaşıcılığının da çok yüksek olması nedeniyle Çin’de başlayan bu salgın büyük bir hızla tüm kıtalara yayılarak pandemi halini almış durumda.

Virüsün en karakteristik etkileri akciğerler ve kalp üzerinde ortaya çıkmakta. Bunun sonucunda da bazı hastalarda sokak ortasında ani ölümler görülebildiği gibi daha önemli bir sonucu da solunum yetmezliği gelişen hastaların hızla kötüleşerek yoğun bakım ünitelerine nakiller gerekmekte. Bu hastaların da önemli bir çoğunluğu entübe edilerek ventilatöre, bir başka deyişle kendileri yeteri kadar güçlü nefes alıp veremedikleri için nefes borularına entübasyon tüpü denilen plastik bir boru yerleştirilerek hastanın ileri derecede ödemli akciğerlerine solunum desteği vermek amacıyla mekanik solunum cihazına bağlanması gerekmektedir. Akciğerlerde virüs enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen ve şiddetli ödem olarak tarif edebileceğimiz Yetişkin Zorlu Solunum ya da Akut Solunum Sıkıntısı Sendromuna (ARDS) bazı yönleriyle benzer bir tablo hastaların kendi başlarına solunum yapamaz hale gelmelerine yol açmaktadır. Bu nedenle de hastalar akciğerleri enfeksiyondan temizlenene kadar uyutularak entübe edilmekte ve solunumları mekanik solunum cihazları ile desteklenmektedir." dedi.

Entübasyon ne demektir?

İşte Entübe nin kelime anlamı: "Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir."

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA