Hamilelerin evindeki büyük tehlike! Bunları kullanmak erken doğuma neden oluyor!

Son araştırmalar, yiyecek kaplarında ve ambalajlarında bulunan, özellikle ftalat ismi verilen sentetik kimyasalların, fetüs için erken doğum riski durumunu artırabileceğini göstermiştir.

Hamilelerin evindeki büyük tehlike! Bunları kullanmak erken doğuma neden oluyor!

Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin desteklediği bir araştırma, bu kimyasalların plasenta iltihabına neden olabileceğini ve bunun da erken doğum riski durumunu artırabileceğini buldu.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi Çevresel Pediatri Direktörü Dr. Leonardo Trasande, söz konusu imyasalların özellikle gıdalar için hazırlanan ambalajlarında bulunduğuna dikkat çekerek, erken doğum riskiyle ilişkilendirilebileceğini vurguluyorlar. 

ftalat sentetik kimyasalların zararları

Araştırmacılar, daha çok DEHP şeklinde tanımlanan ftalat türünün, 2018'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki erken doğumların yüzde 5 ila yüzde 10'uyla bağlantılı olabileceğini söylüyor. Ftalatlar, plastik ürün üretiminde yaygın olarak kullanılan kimyasallar olmakla birlikte mbalaj malzemeleri gibi çok sayıda günlük üründe bulunur. Ancak bu kimyasalların potansiyel sağlık riskleri konusunda artan endişeler de var.

Önceki araştırmalarda, ftalatların kanser, kısırlık, doğumdan kaynaklı kusurlar, obezite, astım, kalp hastalıkları ve diyabet gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösterdi.

ftalat sentetik kimyasalların zararları

Uzmanlar tüketicilerin ve düzenleyicilerin bu kimyasalları kullanırken daha dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor. Özellikle gıda ambalajlarında ve aynı zamanda çocuk oyuncaklarında kullanılan imyasalların kullanımının sınırlandırılması veya düzenlenmesi yönünde çağrılar yapılıyor. Bu tarz düzenlemelerin toplum sağlığının korunması ve erken doğum şeklinde ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi açısından önemli olduğu değerlendiriliyor.