Günün her saati kahve içmeyi bırakın! Meğer kahveyi bu saatlerde içmenin inanılmaz faydası varmış

Uyku uzmanları uyardı! Bu saatlerde asla kahve içmeyin! Ayrıntılar haberimizde...   

Günün her saati kahve içmeyi bırakın! Meğer kahveyi bu saatlerde içmenin inanılmaz faydası varmış

Uyku uzmanları, kahve içmenin en etkili saatlerini belirledi ve bu saatlere dair önemli bilgileri paylaştı. Dr. Deborah Lee liderliğindeki uzmanlar, kortizol hormonunun uyku döngüsüne özel bir ritmi takip ettiğini ve bu ritmin kahve içme saatlerini belirlediğini açıkladı.

Kahve içmek için en ideal zamanın, sabah 10 veya uyanıldıktan sonraki 45 dakika olduğu ortaya çıktı. Bu saatlerde kortizol hormonu zirvede olduğu için, kahveden alınan fayda en yüksek seviyeye çıkıyor. Ancak uzmanlar, bu saatten daha erken içmenin, zaman içinde kahveye karşı bir "bağışıklık" kazanmaya neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Dr. Lee, açıklamasında, "Uyandığınızda kortizol seviyeleri zirvededir. Bu durum uyanıklığı, odaklanmayı artırırken aynı zamanda metabolizma ve bağışıklık sistemini düzenler. Bu nedenle, özellikle sabah saatlerinde kahve içmek vücudunuza ve zihninize en çok faydayı sağlar" dedi.

uyku kalitesini bozmamak için ne zaman kahve içilmeli

Kafeinin etkisiyle ilgili olarak Dr. Lee, kafeinin adenozin reseptörlerini bloke ederek uykuyu teşvik eden reseptörlere etki ettiğini belirtti. Bu nedenle, akşam saatlerinde tüketilen kahve gece uykusunu olumsuz etkileyebilir.

Ayrıca, daha iyi bir gece uykusu için öneriler de sunuldu. Özellikle gece uykusunda sorun yaşayanların, yatmadan en az altı saat önce kahve içmeyi bırakmaları öneriliyor. Ancak bu sürenin kişisel kafein toleransına bağlı olarak değişebileceği unutulmamalıdır.

Dr. Lee, "Uyku düzeninizi korumak için öğlen 3'ten sonra kahve, gazlı içecekler ve enerji içeceklerinden kaçının. Eğer sıcak bir içeceğe ihtiyacınız varsa, bitki çaylarına yönelin veya kafeinsiz kahveye geçiş yaparak uykunuzu düzene koyabilirsiniz" diye ekledi.

Kısacası, kahve içmenin doğru zamanlaması, hem günlük aktivitelerimizi daha etkili yönetmemize yardımcı olabilir hem de daha iyi bir gece uykusu elde etmemize katkıda bulunabilir.