Flaş Açıklama: Korona Virüsü Türkiye'ye Gelse Bile...

Wuhan 'da ortaya çıkan korona virüsü onlarca ülkede kendini gösteriyor. Virüsün şu ana kadar Türkiye 'ye gelmemesi ise bir yandan sevindirirken bir yandan kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Vatandaşlar, Türkiye 'ye korona virüsü geldi mi ? sorusunu araştırmaya başladı.  Fizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, Türklerin gen yapısının oldukça karışık olduğunu , bu nedenle virüsün bulaşmasının zor olduğunu söyledi.

Flaş Açıklama: Korona Virüsü Türkiye'ye Gelse Bile...

Wuhan 'da ortaya çıkan korona virüsü onlarca ülkede kendini gösteriyor. Virüsün şu ana kadar Türkiye 'ye gelmemesi ise bir yandan sevindirirken bir yandan kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Vatandaşlar, Türkiye 'ye korona virüsü geldi mi ? sorusunu araştırmaya başladı.  Fizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, Türklerin gen yapısının oldukça karışık olduğunu , bu nedenle virüsün bulaşmasının zor olduğunu söyledi.

05 Mart 2020 Perşembe 15:40
Flaş Açıklama: Korona Virüsü Türkiye'ye Gelse Bile...

Korona virüsü Türklere bulaşmıyor.

Türkiye'de yaptığı araştırmalar ile adından söz ettiren Fizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş flaş bir açıklamada bulundu. Erbaş yaptığı açıklamada, Türkiye 'ye gelse bile salgın yapamayacağını söyledi. Vatandaşların virüsle ilgili rahat olması gerektiğini ifade eden Erbaş, gelse bile 10-20 vak'ada görülebileceğini belirtti. Doç. Dr. Erbaş virüse karşı bol bol elleri ve yüzü yıkamak gerektiğini söylerken maske takmanın ise bir işe yaramayacağını vurguladı.

ORTA ASYA IRKINI DAHA AZ ETKİLİYOR

Korona virüsün gen farkından dolayı Asya ırkını daha çok etkilediği Türkiye'nin ise daha karışık genlere sahip olduğu için çok az etkileneceğini dile getiren Fizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, "Korona virüsün şu ana kadar yayılım bölgesi Wuhan ve çevresi yani Çin. Bu bölgedeki genetik kökeni ortak insanları yakalıyor. Bunlar daha çok sarı ırk ve kısa boylu insanlar. Yapılan çalışmalarda virüsün akciğerde tutunduğu protein Asya ırkında daha fazla. Beyaz ve siyah ırklarda ise 6'da 1 oranında daha az. Onun için buralarda görülse bile çok daha az görülecektir ve hafif geçecektir. Korona virüs Türkiye'ye de gelebilir ama asla Çin'deki gibi salgın yapmaz. 10 vak'a, 20 vak'a olabilir. Bunu bilemeyiz. Onu gelince görürüz. Daha bir şey yok ortalıkta. Ama ben asla bir hızlı yayılım beklemiyorum. Burada gen farkı çok önemli. İki tane makale var bununla ilgili. İnsanların genetik özellikleri farklı olduğu için Asyalıları, beyaz ırkı ve siyah ırkı farklı etkilediği çok net olarak biliniyor. Türkler Asya ırkı ama bize biraz da Akdeniz'den de gen gelmiş. Biz biraz Macaristan, Rumen grubundan da gen almışız. Daha karışık bir gen grubuyuz. Ben Türkiye'nin çok az etkileneceğini düşünüyorum" dedi.

MASKE KULLANMAK ÇÖZÜM MÜ?

Doç. Dr. Erbaş yaptığı açıklamada maske takma ile şunları söyledi:

"Bağışıklık sorunu olanlar eğer vak'a çıkarsa evden çıkmasınlar. El yıkaması çok önemli. Ben eskiden ellerimi 3-4 defa yıkarken şu anda 5-6'ya çıkardım. Yanımda kolonya alışkanlığı kazandım. Ellerimi yıkayamıyorsam bir kolonyadan geçiriyorum. Maske takmaya gerek yok. Çünkü maske nemle ıslanıyor. Virüs üstünde daha çok birikir. Maske bırakın önlemeyi hasta olmayı bile kolaylaştırabilir. Virüsün bulaştığı 3 yer var. Göz, burun ve ağız. Paniğe gerek yok. Önemli olan akılcı olmak. Ben bazen görüyorum. Çok fazla miktarda 'vak'a çıksa' diye bir hazırlık var. İnşallah Sars gibi olur ve bu ülkeye uğramaz. Biz de korona virüsten hiç üzülmeyiz."

Fizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş açıklamasında, "Korona virüsün şu ana kadar yayılım bölgesi Wuhan ve çevresi yani Çin. Bu bölgedeki genetik kökeni ortak insanları yakalıyor. Bunlar daha çok sarı ırk ve kısa boylu insanlar. Yapılan çalışmalarda virüsün akciğerde tutunduğu protein Asya ırkında daha fazla. Beyaz ve siyah ırklarda ise 6'da 1 oranında daha az. Onun için buralarda görülse bile çok daha az görülecektir ve hafif geçecektir. Korona virüs Türkiye'ye de gelebilir ama asla Çin'deki gibi salgın yapmaz. 10 vak'a, 20 vak'a olabilir. Bunu bilemeyiz. Onu gelince görürüz. Daha bir şey yok ortalıkta. Ama ben asla bir hızlı yayılım beklemiyorum. Burada gen farkı çok önemli. İki tane makale var bununla ilgili. İnsanların genetik özellikleri farklı olduğu için Asyalıları, beyaz ırkı ve siyah ırkı farklı etkilediği çok net olarak biliniyor. Türkler Asya ırkı ama bize biraz da Akdeniz'den de gen gelmiş. Biz biraz Macaristan, Rumen grubundan da gen almışız. Daha karışık bir gen grubuyuz. Ben Türkiye'nin çok az etkileneceğini düşünüyorum" dedi.

EĞER VAKA ÇIKARSA

Doç. Dr. Erbaş  "Bağışıklık sorunu olanlar eğer vak'a çıkarsa evden çıkmasınlar. El yıkaması çok önemli. Ben eskiden ellerimi 3-4 defa yıkarken şu anda 5-6'ya çıkardım. Yanımda kolonya alışkanlığı kazandım. Ellerimi yıkayamıyorsam bir kolonyadan geçiriyorum. Maske takmaya gerek yok. Çünkü maske nemle ıslanıyor. Virüs üstünde daha çok birikir. Maske bırakın önlemeyi hasta olmayı bile kolaylaştırabilir. Virüsün bulaştığı 3 yer var. Göz, burun ve ağız. Paniğe gerek yok. Önemli olan akılcı olmak. Ben bazen görüyorum. Çok fazla miktarda 'vak'a çıksa' diye bir hazırlık var. İnşallah Sars gibi olur ve bu ülkeye uğramaz. Biz de korona virüsten hiç üzülmeyiz" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tarık 2020-03-05 15:55:20

Şu uzman uzman diyip çıkıp boş boş konuşmalarını yasaklasalar keşke biri öyle der biri böyle der oyuncak mı bu halk ? Elinde kanıt olmayan konuşmasın abi o bakarsan bakkal amca da konuşur şoför de konuşur bu nedir ya.

Avatar
Ben 2020-03-05 15:55:47

O zaman biz kürtler bittik bize bulaşır

Avatar
Elf 2020-03-05 15:57:35

He profluk ünvanını satın almış. gibi.. bilgiyide bedava veriyolardı halbuki

Avatar
Hamo 2020-03-05 16:03:25

Doktor kendine gel

Avatar
Sozdar 2020-03-05 16:09:43

Kürtler ne olacak doğtor

Avatar
Zazacandır 2020-03-05 16:34:31

Gen yapısıyla n alaka gerizekalı sanki tüm ülkelerin insanları elmadan yaratılmış türkiye armut vişne şeftali muz dan yaratılmış gibi konuşuyor gerizekalı halkı iyice cahil olarak görüyorsunuz mal doktor

Avatar
ali 2020-03-05 20:56:13

türkiye de o kadar çok hain var ki bu işlemez