Eskiler öneriyor ama zehir deposu çıktı! İyileşmek için yiyenler daha beter oluyor

Ebu Cehil karpuzu, Eşek Hıyarı otu ve Acı kavun olarak bilinen bitki, ismi gibi tehlike saçıyor! Fazla tüketildiği durumda ciddi sorunlara yol açabilir. İşte ayrıntılar...

Eskiler öneriyor ama zehir deposu çıktı! İyileşmek için yiyenler daha beter oluyor

Türkiye'nin birçok yerinde doğal olarak yetişen ve halk arasında kocakarı ilacı olarak bilinen eşek hıyarının, uzmanlar tarafından sağlığa ciddi zararlar verdiği ortaya çıktı. Eşek hıyarı bitkisi, özellikle sinüzit tedavisi için kullanıldığı düşünülen ancak içerdiği maddeler nedeniyle tehlikeli sonuçlara yol açabilen bir bitki olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlar, eşek hıyarının meyvesinin tüketildiğinde zehir saçtığını belirterek, bu bitkinin evlerde kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Arazilerde ve yol kenarlarında sıkça görülen eşek hıyarı bitkisinin, 36 kilometre hızla tohumlarını fışkırtarak çevresine zarar verebildiği ifade ediliyor. Meyvesi olgunlaştığında içindeki basınç 6 bara kadar ulaşan eşek hıyarının, halk arasında sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılarak kullanılmasının, aslında bünyede kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulunuluyor.

eşek hıyarı, acı kavun, ebu cehil karpuzu nedir

Eşek hıyarının bilinen diğer adları olan "Ebu Cehil karpuzu" ve "Acı kavun" gibi isimlerle de anıldığı haberde, antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak amacıyla kullanıldığına dair bilgiler de yer alıyor. Ancak, bu bitkinin taze sıkılmış suyunun sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığında mukoza tabakasında hasara, boğazda yanma ve nefes almada güçlük gibi ciddi sorunlara yol açabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar, eşek hıyarının kullanımının son derece tehlikeli olduğunu ve mutlaka uzman bir hekime danışılmadan tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu haber, halk sağlığını koruma amacıyla dikkat çekici bir uyarı niteliği taşıyor.