Enerji versin diye herkes içiyor! Meğer tüm organların katili o içecekmiş

Yaptığı açıklamalarla adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Canan Karatay, son olarak her gün içtiğimiz bu içeceğin zararlı etkilerine dikkat çekti. Uzman isim, “bağışıklığı yok ediyor” uyarısında bulunuyor. İşte; İnsan sağlığına zararlı olan neden uzak durulması gereken o içecek..

Enerji versin diye herkes içiyor! Meğer tüm organların katili o içecekmiş

Gençlerin ve çocukların sıklıkla kullandığı içecekler hakkında önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Canan Karatay, enerji içecekleri hakkında konuşurken bu içeceğin kalp sağlığı riskini ortaya çıkardığını söyledi. Kalp ile birlikte bağışıklık sistemine de zarar veren enerji içecekleri hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Karatay, ebeveynleri zehir içiyormuş gibi hissetmelerine neden olan bu içeceği kesinlikle tükememeleri gerektiğini aktardı.

Prof. Dr. Canan Karatay, konuya ilişkin açıklamasında “Enerji içecekleri gerçekten insan sağlığına zararlıdır. Tüm enerji içecekleri bol miktarda şekerli mısır şurubu içerir. Ayrıca bağışıklık sistemini yok eden, bağırsak fonksiyonlarını bozan, beyin fonksiyonlarını bozan başka kimyasallar da içerirler. Bu kısa süreli enerji verir fakat daha sonra sizi bitkin bırakır. Geçici sahte mutluluk ve birkaç saatliğine getirdiği enerji, insanı bağımlı kılıyor" dedi.

ENERJİ İÇECEĞİ ZEHİRLİ İÇECEKTİR!

enerji içeceklerinin zararları

İçen kişiye bol miktarda şeker yükleyerek geçici mutluluk ve aynı zamanda enerji sağlayan bu içecekler aynı zamanda önemli miktarda kafein de içermektedir. Araştırmalar ayrıca bu maddelerin çocuk ve ergenlerin gelişimine zarar verdiğini, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösteriyor.

Prof. Dr. Karatay'ın da zararlı etkilerine dikkat çektiği enerji içeceği, günümüzün en popüler ve en çok tüketilen ürünlerinin başında geliyor. Farklı tat ve renkleriyle dikkat çeken bu içecekler, uyku bozuklukları, gelişimsel gecikme, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı, kafein zehirlenmesi ve obezite gibi birçok hastalığa neden olabiliyor.

KARACİĞER VE KALBİNE ZARAR VERİR

Karatay, özellikle kalp ile birlikte karaciğer sağlığı açısından risk oluşturan enerji içecekleri hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: “Kalbe ciddi zararlar veriyorlar. Bu da tıpkı alkol gibi karaciğerin daha hızlı yağlanmasına neden olmaktadır. Sinir sistemine de alkolden daha zararlıdır. Aynı zamanda sindirim sistemini de bozar. Bu, vücudun direncini sıfıra indirerek hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesini zorlaştırır."

ENERJİ İÇECEĞİ YERİNE NE TÜKETİLMEK GEREKİR?

Doğru tavsiyelerle hem çocukları hem de gençleri sağlıklı alternatiflere yönlendirmek mümkündür. Peki enerji içecekleri yerine ne içmelisiniz? İşte sağlıklı içeceklerin listesi!

Enginar suyu,

Taze Hindistan cevizi suyu,

Taze sıkılmış portakal suyu,

Komposto,

Goji Berry suyu,

Muzlu süt (doğal yapılmalı),

Bol bol su.

ENERJİ İÇENLER KADAR TEHLİKELİDİRLER

Enerji içeceklerinin dışında sağlık açısından ciddi riskler oluşturan başka içecekler de vardır. Yüksek şeker ve kafein içeriği nedeniyle sağlığa zararlı olan içecek ve enerji içecekleri arasında şunlar yer alıyor:

Kutu meyve suları,

Kutu aromalı sütler,

Kola,

Meyveli gazozlar,

Toz meyve suyu karışımları,

Milkshake,

Süt tozlu kahveler,

Sıcak çikolata.