Ekmek yerine bunu yerin diyen Karatay’a sert cevap! Uzmanlar uyardı

Çeşitli açıklamaları nedeniyle sık sık gündemde kendine yer bulan Canan Karatay, ekmek yerine yenilebilecek sağlıklı bir ürün önerdi. Uzmanlar ise bu öneriye karşı cevap hazırladı. İşte Canan Karatay'ın önerisi ve bu öneriye uzmanların verdiği cevap...

Ekmek yerine bunu yerin diyen Karatay’a sert cevap! Uzmanlar uyardı

Canan Karatay, yaptığı yeni bir yorumla yeniden gündem oldu! Ekmek yerine yine bir besin ürününün tüketilmesini öneren Karatay, bu sefer de cevize dikkat çekti. Peki Canan Karatay neden ekmek yerine ceviz önerdi? İşte cevizin mucizevi faydaları! 

Sık sık un ve şeker tüketmemeyi öneren, çeşitli gıda ve diyet çıkışlarıyla gündem olmayı başaran Canan Karatay, bu sefer de ceviz hakkında konuştu. Kuruyemişlerin ne kadar sağlıklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, kuruyemişlerin içerdiği sağlıklı yağların insülin direncinde etkili olduğunu aktardı. 

Ceviz, fıstık, fındık, badem ve benzeri kuruyemişlerin aniden insülini yükseltmemesi, ani açlık krizlerini de önleyen bir etki sunar. Bu nedenle de kilo vermek isteyenlerin ya da vücut yağlarından kurtulmak isteyenlerin sıklıkla tercih etmesi gereken ürünler arasında yer alıyor. Peki, cevizin ne gibi faydaları bulunuyor? Günde ne kadar ceviz tüketmeli? 

canan karatay

Canan Karatay bir kez daha haklı çıktı! 

Birçok kez televizyon programlarında kuruyemişlerin faydalarından bahseden Canan Karatay, bir kez daha haklı çıktı. Cevizin faydalarını birçok kez sıralayan Karatay, özellikle diyette olanların sıklıkla tüketmesi gereken besinler arasında olduğunu ifade etmişti. İçerdiği doğal yağlar ile insülini dengeleyen ceviz, şekli itibarıyla beyne benzediği gibi, beyin gelişiminde de bir hayli etkili. 

Cevizin faydaları nelerdir? 

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada, cevizin faydaları bir kez daha ortaya koyuldu. Yapılan araştırmada ceviz, beyin ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra antioksidan içeriğiyle hastalıklara karşı da koruyor. İşte hem kolay ulaşılabilir hem de lezzetli bir kuruyemiş olan cevizin faydaları: 

Ceviz, doğal olarak içinde omega-3 yağ asidi bulundurur. Bu yağ asidi, kalp sağlığını desteklediği gibi kan basıncını da dengeler. Bu sebeple kolesterolü olan hastaların aslında sıklıkla tüketmesi gereken bir üründür. 

Kolesterolü dengelemesinin yanı sıra ceviz, antioksidan bakımından da oldukça zengindir. Vücuttaki serbest radikallerle savaştan bu antioksidanlar, hücre hasarını azalttığı gibi hastalıklara karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. 

Ceviz, şekil itibarıyla beyne en çok benzeyen yiyecek olarak öne çıkar. Genellikle yiyecekler şekillerinden bağımsız etkilere sahip olsa da ceviz, beyin için en faydalı yiyecekler arasında yer alır. İçerdiği omega-3 yağ asidi sayesinde beyin sağlığını destekler. Her gün bir avuç ceviz tüketmek ise zamanla hafıza ve bilişsel fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olur. 

cevizin faydaları

Vücutta koruyucu bir bariyer oluşturan ceviz, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hastalıklara karşı da korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle hastalıklara açık olan vücudu, savaşmaya hazır hale getirir. Enfeksiyonlara karşı içerdiği vitamin ve mineraller, çeşitli bağışıklık hastalıklarını da önler. 

İnsülinin düşmesi sonucu hissedilen ani açlık, özellikle diyet yapanlar için bir hayli tehlikelidir. Aniden gelen kan şekerini yükseltme ihtiyacı çoğu zaman diyeti bozduğu için ceviz, aslında bu noktada tüketilebilecek en masum gıdadır. Lif açısından zengin olan ceviz, tokluk hissi yaratır. Bu sayede de kilo kontrolüne yardımcı olur. 

Magnezyum, B vitaminleri, manganez, bakır, fosfor, mineral ve vitaminler açısından son derece zengin olan bu besin, depolanmayan tüm bu vitaminleri hızla vücuda salar. Böylelikle de aynı anda birçok bileşeni sunarak fazladan besin ihtiyacını da ortadan kaldırır. 

4 gün boyunca tüketin, farkı göreceksiniz! 

Düzenli olarak ceviz tüketmek, yukarıda da saydığımız üzere vücutta çeşitli etkilere neden olacaktır. Bir avuç ceviz yedikten yalnızca 4 saat sonra damar esnekliği ve kolesterolde belirgin iyileşmeler görülür. Uzmanlara göre haftada 4 gün sadece bir avuç ceviz ya da ceviz yağı tüketmek, kalp krizi riskini de önemli ölçüde düşürüyor. 

Yine uzmanlara göre, sağlıklı bir yaşam için günde sadece 3 yemek kaşığı kadar ceviz yağı tüketmek, kan damarlarının durumunu iyileştirmeye yeterlidir. Omega-3 yağ asidi açısından zengin olan bu ürün, dolaylı olarak kalp-damar hastalıklarını da önleyerek sağlıklı bir yaşam sunar.