Duştan çıktıktan sonra asla yapmayın! Hayatı zindan eden o hastalığa davetiye çıkaran alışkanlık!

Uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl anlaşılır? Uyuzdan korunmak için neler yapılmalı? Kıl mevsiminde daha çok artıyor! İşte ayrıntılar...

Duştan çıktıktan sonra asla yapmayın! Hayatı zindan eden o hastalığa davetiye çıkaran alışkanlık!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde uyuz vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Vatandaşlar, bu artışın getirdiği tedirginlikle baş başa kalmış durumda. Uyuz hastalığı özellikle kış mevsiminde daha sık görülen bir cilt hastalığı olarak biliniyor. Konuyla ilgili olarak Cildiye Uzmanı Uz. Dr. Ali Yaşar, önemli uyarılarda bulundu.

Uzman, uyuz hastalığının belirtilerini şu şekilde açıkladı: "Uyuz hastalığı kaşıntılı, döküntülerle seyreden, bulaşıcı ve özellikle toplu yaşam alanlarında daha çok kış aylarında görülen parazitik bir hastalıktır." Yaşar, hastalığın her yaş grubunda görülebileceğini vurgulayarak, aynı yaşam ortamını paylaşan kişilerin eş zamanlı tedavi edilmelerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Uyuz, Sarcoptes Scabiei Hominis adında bir parazitin neden olduğu bir hastalık olarak biliniyor. Uz. Dr. Yaşar, kişiden kişiye genellikle yakın temasla 15-20 dakikalık bir sürede bulaşabilen bu hastalığın semptomlarının temastan sonra 2 ile 6 hafta arasında ortaya çıkabildiğini ifade etti.

uyuz belirtileri

Özellikle geceleri artan ve sıcak banyo ile şiddetlenen kaşıntının, uyuzun en belirgin klinik bulgusu olduğunu söyleyen Uzman, el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde genital bölgenin kaşıntı ve döküntünün görülebileceği vücut bölgeleri arasında olduğunu belirtti.

Uyuz hastalığının erken evre belirtileri arasında en belirgin lezyonun parmaklar arasında çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapıları olduğunu açıklayan Uzman, deride küçük kabarıklıklar, sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar gibi belirtilerle karşılaşan kişilerin derhal doktora başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Uyuz vakalarının arttığı bu dönemde, belirtiler gösteren herkesin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması önem arz etmektedir. Uzmanlar, erken teşhis ve tedavinin hastalığın kontrol altına alınması açısından kritik olduğunu hatırlatıyor.