DSÖ'den Pandemiyle Mücadele için Sigara Vergilerinin Artırılması Çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü, dünya üzerinde sigara kaynaklı ölümlerin 8 milyona ulaştığını bildirirken, ülkelere koronavirüsle mücadele konusunda tütün vergilerinin artırılması çağrısında bulundu.

DSÖ'den Pandemiyle Mücadele için Sigara Vergilerinin Artırılması Çağrısı

DSÖ'den yapılan açıklamada, tütün vergi politikaları vasıtasıyla, ülkelerin gelirlerini artırabileceği ve bu sayede koronavirüsle mücadelede daha fazla kaynağa erişim sağlayabileceğine vurgu yapılırken, 2018 yılında küresel nüfusun yüzde 14'ünde yüksek tütün vergilerinin uygulandığı bunun artırılması gerektiğini belirtti.

DSÖ'nün resmi sayfasında 2012 yılında Gambiya'daki sigara fiyatları hatırlatılırken, ülkedeki sigara fiyatlarının Afrika'daki en düşük sigara fiyatlarının olduğu, DSÖ'nün girişimleriyle ülke genelinde sigara fiyatlarının artırılması için çalışma yapıldığı ve bu çalışmaların neticesinde Gambiya'nın gelirlerinde büyük artış görüldüğü belirtildi. 2018'de elde edilen tütün kaynaklı gelirlerin 3 kat artış gösterdiğine yer verilen DSÖ araştırmasında, Gambiya'nın sigara ithalatında da yüzde 60'ın üzerinde azalma olduğuna yer verildi. 

DSÖ'DE YAYIMLANAN İLGİLİ MAKALEYE https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/countries-share-examples-of-how-tobacco-tax-policies-create-win-wins-for-development-health-and-revenues ADRESİNDEN ERİŞİM SAĞLANABİLİR.