Domuz Gribi Nedir? Ne Zaman Oldu? Türkiye'de Ne Zaman Görülmüş Kaç Kişi Ölmüştü?

Korona virüsü salgını sonrası vatandaşlar domuz gribinin ne zaman çıktığını araştırmaya başladı. Peki domuz gribi ne zaman çıkmıştı? Domuz gribi , kaç kişinin ölümüne neden olmuştu? İşte detaylar.

Domuz Gribi Nedir? Ne Zaman Oldu? Türkiye'de Ne Zaman Görülmüş Kaç Kişi Ölmüştü?

Domuz gribi salgını ne zaman çıkmıştı , ne zaman bitmişti?

Korona virüsünün dünyada yayılmaya devam etmesi sonrası vatandaşlar , yıllar önce yaşanan domuz gribi olayını araştırmaya başladı. Domuz gribinin ne zaman başladığını ne zaman sona erdiğini merak eden vatandaşlar için bu haberimizi kaleme aldık. 

Meksika gribi, domuz merkezli grip , Kuzey Amerika Gribi ve H1N1 gribi isimler verilen domuz gribi Mart 2009 yılında yayılmaya başladı. Tarihi 1919 'lara kadar dayanan domuz gribinin dünyada en şiddetli görüldüğü tarih 2009 senesi oldu. 

Mart 2009 yılında salgına dönüşen domuz gribi,  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından konulan yaygın hastalık kriterlerinin 5. fazına yerleştirilmesi 29 Nisan 2009'da gerçekleşmiştir.

Domuz gribi ile ilgili o dönemde açıklamada bulunan Androulla Vassiliou, Brüksel’de yaptığı  konuşmada, bütün AB üyesi ülkelere tetikte olmaları tavsiyesinde bulundu: “Üye ülkeler, halkı bilgilendirmek, seyahat edenlere tavsiyelerde bulunmak ve gözetimi artırmak gibi bir dizi önlem aldı. Hastalıktan etkilenen bölgelerden gelenlere kılavuzluk konusunda görüş birliği sağlandı. Gelecek birkaç gün içinde üye ülkeler arasında tutarlı bir yaklaşım sağlayabilmek için ortak bir yol gösterici belge hazırlamayı planlıyoruz.”

Türkiye'deki  vaka, korona virüsünde olduğu gibi yurt dışından gelen birinde görüldü. 16 Mayıs 2009 tarihinde ABD'den İstanbul'a gelen bir turistte “domuz gribi” bulunduğu tespit edildi.

ABD vatandaşının 6 kişilik ailesi ile İstanbul'a geldiğini, aynı uçakta 166 yolcu bulunduğunu ve bunlardan 96'sının İstanbul'da kaldığını bildirdi. Mayıs ayının son ve Haziran ayının ilk günlerinde İstanbul, İzmir ve Ankara'da 3 yeni vaka bildirilmiştir.

Pandemik H1N1 virüsü sebebyile ilk ölüm 25 Ekim 2009 tarihinde oldu.  Kimliği verilmeyen 29 yaşındaki bir genç ağır zatürre sebebyile hastaneye kaldırılmış ve H1N1 virüsü sebebiyle ölümü gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

25 Ekim 2009 tarihinde başlayan ölümler, 14 Aralık 2009 itibarıyla 415 kişiye ulaşmış olup, 27'si hamiledir. H1N1 virüsü sebebiyle 306 kişi hastanelerde yatmaktadır

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA