Doğada kendiliğinden yetişiyor, pazarda kilosu 200 TL! Vücuda binbir faydası var

Defne ağaçları ciddi gelir sağlıyor! Yağının litresi 200 TL! İşte detaylar...

Doğada kendiliğinden yetişiyor, pazarda kilosu 200 TL! Vücuda binbir faydası var

Hatay'ın Defne, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde doğal yollarla yetişen defne ağaçları, sadece doğanın lütfu değil, aynı zamanda bölge halkının geçim kaynağı haline geliyor. Meyveleri özenle toplanan ve binbir emekle üretilen defne yağı, sağlık ve güzellik dünyasında öne çıkıyor.

Defne ağaçları, dağlık arazilerde kendiliğinden yetişerek bölge sakinleri için önemli bir gelir kapısı haline geliyor. Bu ağaçların meyveleri özel bir süreçten geçirilerek kazanlarda kaynatılıyor ve ortaya çıkan defne yağı, pazarlarda 180 ila 200 TL arasında litre başına alıcı buluyor.

defne ağacı

71 yaşındaki Mehmet Söker, tam 50 yıldır defne yağı üreterek ailesine destek oluyor. Söker, defne yağının elde edilme sürecini şu şekilde anlatıyor: "Yağı elde etmek çok zahmetli ve uzun bir süreç ama sonunda elde edilen yağ çok kıymetli ve doğal. Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Kazandan boşalttıktan sonra leğenlerin içine koyup eziyoruz ve çıkan yağı süzgeçten geçirip tekrar 2 saat boyunca kaynatıp, üste çıkan yağı alıyoruz."

Söker, defne yağının sağlık ve güzellik alanında birçok faydası olduğuna dikkat çekiyor: "Eklem ağrılarına iyi geliyor, cildi yeniliyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye’nin her yerinde tanınıyor."

Hatay'ın dağlarında yetişen bu eşsiz defne yağı, doğallığı ve sağlık dostu özellikleriyle adını duyuruyor. Hem geleneksel yöntemlerle üretilen bu değerli yağ, bölge ekonomisine katkı sağlarken, kullanıcılarına da sağlık ve güzellik sunuyor.