Dişlerini böyle fırçalayanlara kötü haber! Meğer diş sağlığıyla ilgili hiçbir şey bilmiyormuşuz

Diş sağlığının önemi her fırsatta vurgulanırken dişlerin böyle fırçalayanlara ise kötü haber geldi. Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı, Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz açıklamlarında yüzde 80'lik kısmın diş fırçalamayı bilmediğini açıkladı.

Dişlerini böyle fırçalayanlara kötü haber! Meğer diş sağlığıyla ilgili hiçbir şey bilmiyormuşuz

Planlı hamilelik öncesi döneminde başlayan ve dünyaya gelen çocuğu bir ömür boyu ele alan bu program diş hekimliliği yaklaşımıyla koruyucu diş hekimliği devreye girdi. Çürük endeksi yüksek olurken hastalar ve hekimler en az 6 ayda 1 diş hekimine başvuruda yapılarak çürük olmadan önlem alınır.

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Biriminden, Radyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, hastanenin SGK hakkında açıklamalarda bulunurken hasta alımına başlandığını muayene için randevuların devam ettiğini belirtti. 22 Kasım Diş Hekimleri Günü'nü içerisinde bulunan 20-26 Kasım haftası Ağız ve Diş Sağlığı haftası olarak bilinir. Çocuklar ve özel gereksinimli bireyler için diş tedavisine dair multidisipliner tedavi süreci başlatılıyor.

Günay, koruyucu diş hekimliğinin önemine değinirken koruyucu hekimlik her pozisyonda her statüde birinci öncelikli olarak meslek disiplin ve meslek yaklaşımı meslek refleksi oluştu. Bu durum ömür boyu hastaya verilirken hassasiyet yaşanmaktadır. Planlı hamilelik öncesiyle dönemden başlayan doğan çocuğu ömür boyu ele alan ve programlayan diş hekimliliği yaklaşımı koruyucu diş hekimlik görülüyor. Çürük endeksi üzerine hastalar ve hekimler en az 6 ayda bir diş hekimine başvurarak kontrollerin yapılan önlem alınması gerekir.

Diş fırçalama

KUVVET UYGULAYARAK DİŞ FIRÇALAMA

Türk insanlarının yüzde 80'inin diş fırçalamayı bilmediğine değinirken Dr. İbrahim Berk Bellaz, kuvvet uygulayarak bastırarak diş fırçalanmanın zararlarını açıkladı. Özellikle asitli içeceklerden ötürü 40 yaşını geçen sonra yapısal aşınmaların olduğu protezlerin yalnızca estetik amaçlı değil ağız ve diş sağlığının devamıyla faydasının kaybolduğunu açıkladı.

Bellaz, diş telinin yaşının olmadığını işaret ederek 15-26 yaşından takılan diş teliyle kemik yapısıyla müdahale edilerek ileriki yaşlarda dişlere yön verildiği bilgisi verildi.

DİJİTAL PROGRAMLAR

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisinden Radyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, dijital röntgen cihazlarının geleneksel film tabanlı röntgenlerin yerini alarak diş hekimlerine daha hızlı daha az radyasyon maruziyeti net görüntüler sunularak bu sayede dişlerin ve çene yapısından ötürü iyi teşhisler konuldu.

Meşe, SGK anlaşması hakkında bilgi verirken anlaşmanın tamamlandığını hasta alımının yapılarak muayene için randevuların verildiği bilgisi verildi.