Diş sağlığında bunları hep yanlış yapıyormuşuz! Dişleri çürütüp dökülmesine neden oluyor

Dr. Öğretim Üyesi Sevda Öztürk Yeşilırmak, diş sağlığı için evde yapılan uygulamalara karşı uyardı. İşte detaylar....

Diş sağlığında bunları hep yanlış yapıyormuşuz! Dişleri çürütüp dökülmesine neden oluyor

BU HATALAR SİZİ DİŞİNİZDEN EDEBİLİR

 

Dr. Öğretim Üyesi Sevda Öztürk Yeşilırmak, diş kaybına neden olabilecek hataları sıralayarak vatandaşlara uyarıd bulundu. Evde bunları yapmanın diş kaybına neden olabileceğini ifade eden Yeşilırmak dişler ile ilgili yapılması gereken tüm detayları aktardı. İşte bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.

diş

Herkes dişlerinin daha beyaz görünmesini ister ama bunun içinde özveri göstermek gerekiyor. Evde diş hekimine danışmadan yapacağınız uygulamalarla yarardan fazla zarar sağlayabilirsiniz. Dr. Öğretim Üyesi Sevda Öztürk Yeşilırmak, kullanılan diş tozları, limon tuzu, sirke, karbonat ve oksijenli su gibi uygulamaların dişi aşındırdığını ifade ederek uyarılarda bulundu.

Bir çok kişinin diş sağlığını diş kaybına uğradığında dikkat ettiğine dikkat çeken Yeşilırmak dişlerin daha beyaz görünmesi için internet üzerinden yapılan uygulamaların zararlı olabileceğine dikkat çekerek bunları tavsiye etmediğini de belirtti. oksijenli su, sirke, karbonat ve limon tuzuyla diş fırçalamas yapan kişilere seslenen Yeşilırmak diş temizliği ve beyazlatmanın sadece doktor kontrolünde ve kliniklerde yapılmasının doğru olduğunu vurguladı. Yeşilırmak ayrıca diş taşının en az yılda 1 kere de olsa temizlenmesi gerektiğini hatırlatarak toplumda diş temizletmenin zararlı olduğu kanısının da yanlış olduğunu belirtti.

DİŞ TEMİZLİĞİ VE DİŞ BEYAZLATMA AYRI

Diş beyazlatma ve diş temizliğinin farklı şeyler olduğundan bahseden Yeşilırmak beyazlatma için dentin dokusuna özel işlemler yapıldığını söyledi. Yeşilırmak, “Diş minesi zaten şeffaf renklidir, asıl renkli alan dentin dediğimiz dokudur. Bu renk kişiden kişiye değişir tıpkı sarışın ya da esmer olmamız gibi. Dentin rengimiz de beyaz ya da sarımtırak olabilir. Fakat herkes beyaz ister. Bu yüzden de mevcut dentin rengimizin tonlarını açmaya çalışırız. Bunu da diş beyazlatma dediğimiz işlemlerle yapabiliyoruz. Bunun bir yolu ev tipi beyazlatma olabiliyor. Bir diğer yol da hele ki daha kısa zamanda sonuç alınması isteniyorsa ofis tipi dediğimiz beyazlatmayı yapıyoruz. Ofis tipi beyazlatmada dişlerin üzerine oksijenli su, hidrojen peroksidin sürüyoruz ama bu jel formatında olan bir madde. Jel formatında olduğu için diş dentininin içine nüfus ederek oksijen ve suya ayrışıyor. Oksijen de dentin tonlarını beyazlatmaya başlıyor. Ama biz bunu evde tezgah altı ürünler kullanarak ya da bildiğiniz normal oksijenli su ile dişi fırçalarsak diş sağlığı için sıkıntılı oluyor. Çünkü bizim klinikte kullandığımız jel formatı değil sıvı su formatı olduğu için arzu edilen beyazlatma düzeyini zaten hastaya veremez. En fazla diş taşı temizliğinde yaptığımız yüzeysel lekelenmeleri alabilir. Aynı zamanda fırça ile de aşındırıcı bir etki de yaptığı için diş minesini ortadan kaldırma tehlikesi olabilir” dedi.

BUNLARA DİKKAT

Evde yapılan uygulamaların dişe yarardan çok zarar verebileceğini de belirten Yeşilırmak doktor tavsiyesi dışı kullanılan ürünlerin dişte aşınma yaptığını ve dişi grileştirdiğini belirtti. Yeşilırmak, ‘Aşınma sonucu diş minesi ortadan kalkar ve dentin dokusu açığa çıkar. Hastalarımız da dentin hassasiyeti dediğimiz sevimsiz tablo ile yüzleşirler. Sıcakta-soğukta özellikle tatlı-ekşide ciddi bir ağrı duyabilirler. En sonunda aşındırıcı etki mineyi ortadan kaldırdığı için o bölgelere dolgu yapmak zorunda kalırız. Dolgusunu yaptırmaz ve aşındırıcı bir şekilde oksijenli su ya da diğer beyazlattığını düşündüğünüz ürünlerle fırçalamaya devam ederseniz lekeler de bir süre sonra çıkmamaya başlıyor ve diş minesinin camsı görüntüsü de grimtırak bir tona geçiyor. En sonunda da aşındırıcı etki diş pulposuna kadar gidebiliyor. Bu durumda da kök kanal tedavisi ya da diş çekimi yaptırmak durumunda kalınıyor.” Diye sözlerini bitirdi.