Demir depolarını fullüyor! Ayda bir kez yiyenin dahi eline yüzüne renk geliyor

Demir eksikliği sorununuz varsa bu haber tam da size göre! Ayda bir defa bile yemeniz bile oldukça faydalı! Detaylar haberimizde.

Demir depolarını fullüyor! Ayda bir kez yiyenin dahi eline yüzüne renk geliyor

Özellikle demir eksikliği hemen hemen herkesi etkileyen yaygın bir hastalıktır. Bazı besinler demir kaynağı bulundurma konusunda oldukça faydalıdır. Sadece yediğiniz kadar yiyerek bir ay boyunca depoladığınız demiri yenilemenizi sağlayan mucizevi sebzeler ve faydalarıyla ilgili bilgilere haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

DEMİR EKSİKLİĞİNE BİREBİR OLAN SEBZE PANCAR

Kök sebzeler oldukça besleyici gıdalardır. Sık tüketilen bu sebzeler özellikle lifli yapıları ve antiinflamatuar etkileriyle ön planda. Bunların arasında vitamin ve mineral bakımından zengin olan ve vücudun her bölgesi için oldukça faydalı olan kök sebzeler bulunmaktadır. İşte demir açısından zengin olan ve vücudun vitamin depolarını dolduran o mucizevi besin: Pancar. Özellikle kış aylarında vitamin ve minerallerin vücuda alınmasının önemi artıyor. Kışı sağlıkla atlatmak ve hastalıklardan uzak kalabilmek için yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmeliyiz. En popüler kış sebzelerinden biri olan pancar, yüksek lif ve vitamin içeriğiyle dikkat çekiyor. Özellikle kalp, karaciğer, cilt ve sindirim sağlığına olumlu etkisi olan pancar, lezzeti ve sağlığa olan yararları nedeniyle oldukça sağlıklı bir gıda olarak değerlendiriliyor. Uzmanların sıklıkla belirttiği gibi, bu besini yiyen herkes, bir ay boyunca günde bir kez demir depolarını yeniler. Ayrıca her gün belli miktarda pancar tüketerek virüs yayan hastalıklara karşı korunma şansınızı arttırmanızı da mümkün kılıyor. Demir vücutta özellikle organların düzgün çalışması için çok önemli olan vitaminlerden biridir. Her gün pancar tüketen kişiler de demir eksikliğini giderebilir ve kansızlık riskini ortadan kaldırabilir. Kramp, ağrı, şişlik gibi etkileri de azaltan demir emilimi sayesinde kemik sağlığı da korunur. Lifli bir yapıya sahip olan ve mineraller açısından zengin olan pancarın düzenli tüketimi de kabızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Bu besini sıklıkla tüketen kişilerde atılım yeri ile ilgili sorun yaşanması çok düşük bir ihtimaldir. Pancar, kan basıncını düşüren ve kalp hastalığını önleyen yüksek nitrat içeriğine sahiptir. Dengeli kan basıncı özellikle önemlidir çünkü kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. 

Demir Eksikliğine Birebir Olan Sebze Pancar

Artık sık sık pancar tüketen kişilerin bu tür risklere maruz kalma olasılıkları çok daha azalıyor. Pancar, vücuttaki iltihabı azaltan betalain adı verilen maddeler açısından zengindir ve antioksidan özellikleri romatoid artrit gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olabilir. Otoimmün hastalarda inflamasyon dahil semptomları azaltan pancar sayesinde osteoartrit gibi hastalıklardan korunmak da mümkün. Pancar lifli yapısı sayesinde sindirimi destekler ve sindirim problemlerini etkili bir şekilde önler. Sindirim yoluyla toksinlerin vücuttan atılmasına da yardımcı olan pancarın tüketilmesi kolon kanseri ve tip 2 diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bunların yanı sıra pancar tüketen kişilerde irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak sorunları da önemli ölçüde daha az görülüyor. Pancarın, beyne kan akışını artıran ve aynı zamanda zihinsel beyin fonksiyonuna katkıda bulunan nitratlar içerdiği bilinmektedir. Pancarı nasıl ve ne kadar tükettiğiniz, alacağınız verim açısından oldukça önemlidir. Faydalarını en üst düzeye çıkarmak için bu besin kaynağını salata gibi çiğ olarak tüketmenizi öneririz. Tuz kullanılmadan hızlı bir şekilde hazırlanabilen pacarın bir diğer kullanışlı şekli ise fermente edilmiş hâlidir. Pancar turşu biçiminde tüketilebildiği gibi suyu sıkılıp içilebilir, yemeklere ve çeşitli tariflere de eklenebilir. Pancarın verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için diyetinize çiğ tüketime de yer vermelisiniz.