Cumhurbaşkanlığı Açıkladı: Sigara, Alkol ve Nargilede Yeni Yasaklar Geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı son dakika açıklamasında bağımlılıkla mücadeleye değindi ve Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) toplantısının gündemindeki kararlar hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Açıkladı: Sigara, Alkol ve Nargilede Yeni Yasaklar Geliyor

Son dakika: Alkol ile sigarada yeni yasaklar geliyor.

Bağımlılıkla mücadele kapsamında yeni çalışmalar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı yeni açıklamada, sigara ile alkol bağımlığı ile mücadele için yeni kararlar alınacağını, alkol ile türün reklamlarında dükkan isimlerinde bazı yasaklar getirileceğini söyledi. Milliyet Gazetesi'nden Abdullah Karakuş'a konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, başkanı olduğu Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK) toplantısı hakkında önemli ifadeler kullandı. 

Oktay yaptığı açıklamada alkol ile sigara bağımlılığı ile mücadele için yeni tedbirlerin masada olduğunu söyledi ve, "Bağımlılıkla mücadelede en etkili yöntem şüphesiz ilk denemenin önüne geçmek. Sayısız örnekler ve acı tecrübeler gösteriyor ki, ‘bir kereden bir şey olmaz’ yanılgısıyla başlayan süreç ne yazık ki bağımlılığa kadar gidiyor. Dolayısıyla gençlerimizin sigara, nargile, alkol, tütün gibi zararlı maddeleri hiç denememesini hedefliyor ve bu doğrultuda yoğun çaba sarf ediyoruz. " dedi. 

Gençler için yapılacak düzenlemelere değinen Oktay, "Gençlerimizin toplanma alanları olan okullarda sigara içilmemesine yönelik tedbirleri artırıp, Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesinde OBM (Okulda Bağımlılıkla Mücadele) programını yılsonuna kadar tüm okullara yayacağız." dedi.

MEYHANE, TOBACCO SHOP , NARGİLE KAFE GİBİ İSİMLER YASAKLANIYOR

Alkol, sigara ve nargilede yeni yasaklara değinen Oktay, "Alkol ve tütün mamulleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçmeyi planlıyoruz.  Yine özendirici ve kullanım alışkanlığının yaygınlaşmasına hizmet ettiğini değerlendirdiğimiz nargilelik tütün ürünlerinde aromanın yasaklanmasına yönelik düzenlemeler yapmak da eylem planlarımız dâhilinde bulunuyor.  Bu yıl içinde tütün mamullerinin içeriğinin tespitine yönelik akredite laboratuvarını da hizmete sokacağız." dedi.

DİJİTAL BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

Dijital bağımlılıkla mücadeleye de değinen Oktay, "Çok önemli bir husus ve belki de çoğunlukla gözden kaçırdığımız bir mesele, dijital bağımlılıkla mücadele. Buna yönelik de önemli kararlar alıyoruz. Güvenli internet paketi ile çocuklarımızın ve gençlerimizin daha sağlıklı bir ortamda internete erişmelerini hedefliyoruz.  Buna göre tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini, aksi talep edilmedikçe, güvenli internet hizmeti ile başlatacak." dedi ve sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Diğer taraftan dijital bağımlılığı da içine alan davranışsal bağımlılık meselesi var; şiddet, İslamofobi, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, siber zorbalık, dijital kumar gibi ciddi riskler barındıran… Çalışmalarımızda bilhassa internet oyun oynama bozukluğu ve kumar bağımlılığı konularına odaklandık.  Bu kapsamda ilgili bakanlık ve kurumlarımızla ve de sivil toplum örgütlerimizle ciddi çalışmalar yürütmekteyiz."

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/abdullah-karakus/bagimlilik-salgindan-bile-daha-tehlikeli-6419940