Bunu yedikten sonra bir daha ağzınıza beyaz ekmek sürmeyeceksiniz! Faydaları saymakla bitmiyor

Beyaz ekmek yerine bunu tüketin! Faydaları saymakla bitmez! Tüm detaylar haberimizde.

Bunu yedikten sonra bir daha ağzınıza beyaz ekmek sürmeyeceksiniz! Faydaları saymakla bitmiyor

Beyaz ekmek yerine ekşi mayalı ekmek tercih edin! Gördüğünüz değişime inanamayacaksınız! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BEYAZ EKMEK YERİNE EKŞİ MAYALI EKMEK

Ekşi mayalı ekmek saf maya yerine ekşi mayayla yapılan bir ekmektir. Yine un ve su gibi malzemelerle yapılır ve fermantasyon sonrasında ekmeğin mayalanması sağlanır. Bu şekilde ekmeğe farklı bir tat katılmış olur. Beyaz ekmeğin içinde tam tahıl değil beyaz un kullanılıyor. Bu sebeple içindeki lif oranı düşüyor. Aynı zamanda işlenmiş un olan beyaz ekmekler yüksek glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini hızlı şekilde yükseltebiliyor. Ekşi mayalı ekmek içinde ise tam tahıl unları tercih ediliyor ve lif, vitamin ve mineral içeriyor. Bu sebeple ekşi mayalı ekmek tercih edilmesi öneriliyor. Son zamanlarda insanlar tarafından sık sık tercih edilen ekşi mayalı ekme doyurucu bir tada sahiptir. Genel olarak elle tek tek yoğrulur ve yapılış aşaması epey uzundur. Aynı zamanda ekşi maya ekmeğin daha uzun süre saklanmasını da sağlar. Ekşi mayalı ekmekle diğer ekmeklerin tek farkı içinde olan undur. Ekşi mayalı ekmek yapımı kolay değildir, un su ve ekşi mayanın doğru oranda karıştırılması ve fermantasyona bırakılma süreci önemlidir. Birçok uzman isim araştırmaları sonrasında ekşi mayalı ekmeğin sağlığa daha faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Ekşi mayalı ekmeğin glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerinin hızlı şekilde yükselmesine sebep olmaz ve kişinin doygunluk hissini artırır. Bu sebeple kilo verme süreçlerinde ekşi mayalı ekmek tercih edilebilir. Aynı zamanda bu sebeplere insülin direnci ve şeker hastalıklarını da engelleyebilir. Ekşi mayalı ekmek içinde lactobacillus bakterisi bulunur ve bu bakteri mineral ve vitamin emilimini artırmaya yarar. Bu sebeple kalsiyum ve demir eksikliği olan insanların ekşi mayalı ekmek tüketmeleri önerilir. 

ekşi mayalı ekmek faydaları ve yapılışı

Her ekmeğe asetik asit eklenmektedir ve bu asit sayesinde ekmeklerde küf oluşması engellenir. Ancak ekşi maya kendi başına asit üretebildiği için ekşi mayalı ekmeğin içinde ek olarak bir asetik asit kullanılmasına gerek kalmaz. Bu şekilde bağırsak toksin maddeleri oluşmamış olur. Ekşi mayalı ekmek için kullanılan maya birçok vitamin ve mineral açısından zengindir. Ekşi mayalı ekmeğin içinde B1, B6, B12, Folat, Niasin, Riboflavin, E vitamini, Selenyum, Demir, Manganez, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Çinko ve Potasyum bulunur. Aynı zamanda içinde olan yağ asitleri de metabolizmayı hızlandırmayı sağlar. Ekşi mayalı ekmek yaparken ekşi mayanın dinlendirilmesi önem taşır, en az 6-8 saat dinlendirilmesi gerekir. Tam tahıllı ya da atalık unlarla birlikte daha sağlıklı bir hale gelir. Hamur yoğrulurken uzun süre yoğrulması ve sert şekilde yoğrulması önerilir. Hamurun kabarma süreci genel olarak 1-2 saat kadardır. Ekşi mayalı ekmek yaparken fırın sıcaklığının doğru ayarlanması önemlidir. Aynı zamanda fırında kalacağı süre de iyi pişmesi için önem taşır. Ekşi mayalı ekmek yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde; 2 su bardağı tam buğday unu, 1 su bardağı beyaz un, 1.5 yemek kaşığı tuz, 1.5 su bardağı ekşi maya, 1 su bardağı ılık su. İlk olarak bir kap içinde unlar ve tuz karıştırılır. Ekşi maya ılık su ve biraz un farklı bir kapta karıştırılır. Karışım una eklenir ve iyice yoğrulur. Hamur karıştırma kabında 8-10 saat arasında dinlenip kabarması için bekletilir. Hamur kabardıktan sonra tekrar yoğrularak şekil verilir. Şekil verildikten sonra da kabarması için 1-2 saat daha bekletilir. 200 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir.