Bu hastalık sadece 10 saniyede bulaşıyor! Şu an taşıyor bile olabilirsiniz

Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden, pandemi sonrasında patlak veren ve hala insanlığı tehdit eden o hastalık ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

Bu hastalık sadece 10 saniyede bulaşıyor! Şu an taşıyor bile olabilirsiniz

CİLDİYE PROFESÖRÜNDEN ÖNEMLİ UYARI: BİR ANDA VÜCUDUNUZA YAYILABİLİR…

Cildiye uzmanı 10 saniye gibi kısa bir sürelik temasın bile bu hastalığın bulaşması için yeterli olduğunu belirtti. Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden, pandemiden sonra daha sık görülmeye başlanan uyuz hastalığının giderek yayıldığını ve kolay kolay kurtulmanın da kolay olmadığını belirtti. Hızla yayılan bir hastalık olduğu için durdurmanın da oldukça zor olduğunu belirten Özden özellikle aynı ev içinde yaşayan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

uyuz

Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden, insanı oldukça yaşam kalitesini sınırlandıran bu hastalıkta hane içindeki tüm bireyleri de aynı tedaviyi alması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Müge Güler Özden, uyuz hastalığı ile ilgili olarak çok sayıda yapılmış araştırma olduğunu da belirterek son yıllarda yayılım hızının oldukça fazla olduğunu da belirtti..

YAKIN TEMASLA BULAŞIYOR

Prof. Dr. Müge Güler Özden, uyuz hastalığının artış hızına dikkat çekerek u hastalığın yakın temasla başladığını hatırlatarak bu hastalığın insandan insana bulaştığını belirtti. Tedavi süreci ile ilgili de vatandaşlara önemli bilgiler veren Özden hastalığı taşıyan kişinin sadece tedavi altına alınmasının en büyük yanılgı olduğunu belirtti. Hızla yayılması ve hane içindeki kişileri de tehdit etmesinden dolayı ev içindeki herkesin aynı tedaviyi sürdürmesinin hastalıktan kurtulmak için ana etmen olduğunu söyledi. Bu hastalıkta bir hasta iyileşme sürecindeyken diğerinin de kolaylıkla hastalığa yakalanabileceğini belirten Özden tedavide kararlı ve azimli davranmanın önemli olduğunu belirtti.

EN HASSAS BÖLGELER GENİTAL BÖLGE, KASIKLAR VE GÖBEK ÇEVRESİ

Prof. Dr. Özden, “Uyuz kaşıntısı gerçekten çok rahatsız eden bir kaşıntıdır. Özellikle vücut ısısının artışı ile bu kaşıntının artması çok tipiktir. Özellikle yatağa yattıktan sonra vücut ısısı artmaya başlamasıyla beraber uyuz da harekete geçecek ve kaşıntı şiddetlenecektir. Tutulum yerleri önemlidir. Özellikle derinin ince olduğu, daha sıcak ya da yumurtaları rahatlıkla bırakabileceği yerleri seçer. Elin iç yüzleri, meme başı çevresi, genital bölge, kasıklar ve göbek çevresi en sık karşılaştığımız bölgelerdir. Tedavi sürecinde eskiden bir kez bile krem sürmek yeterliyken, aslında çok kolay tedavi edilebilen bir ajanken şimdi biraz direnç gelişti. Burada ısrarla 6, 7, 8 defa belki tedaviyi tekrarlamak 1 hafta 10 gün aralarla büyük fayda vardır. Artık ülkemizde yapılan bir tablet, oral tedavi ajanı da var. Tropikal tedavi ile iyileşmeyen vakalarda doktor kontrolünde oral tedavi ile desteklemek yapılması gereken bir durumdur. Oldukça etkili oluyor.’ Dedi hastalık sırasında giyilen kıyafetlerinde çok iyi temizlenmesi gerektiğini hatırlatan Özden kıyafetlerin yüksek sıcaklıkta yıkanması gerektiğini hatırlattı.kıyafetlerin 10 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde çöp poşetinde bekletilmesi gerektiğini de belirten Özden yıkanan kıyafetlere sıcak ütü yapılmasının da etkili olabileceğini belirtti.

YYILIM HIZI BİR HAYLİ YÜKSEK

Yapılan araştırmalar hakkında da bilgiler veren Özden Türkiye de bu hastalığın özellikle 2017 sonrasında hissedilir düzeyde arttığını belirtti. Ancak pandemi sonrasında iyiden iyiye ivme kazanan hastalığın pik yaptığını belirten Özden pandemi sonrasında bu hastalığın hızlı bir şekilde seyir izlediğini ve hlen etkilerinin de devam ettiğini belirtti. Herkesin uyuz hastalığına karşı tehdit altında olduğunu belirten ve bu konuda herkesi dikkatli olmaya davet eden Özden vatandaşların özellikle temizliklerine dikkat etmesi gerektiğini belirtti.