Bu bağımlılığın kimse farkında değil! Günden güne vücudu ele geçiriyor

Kafein bağımlıları sabahları genellikle uyuşuk ve donuk bir hisle uyanırlar. En kötü günlerde de onlara hafif bir baş ağrısı eşlik eder. Peki; günlük kahve alışkanlığınız olan sabah ilk iş kahve içmek gerçekten bir bağımlılık mı? İşte kahve bağımlılığıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar...

Bu bağımlılığın kimse farkında değil! Günden güne vücudu ele geçiriyor

Günlük hayatımızda sıklıkla gerçekleştirdiğimiz kahve ritüeli bazen enerji verici bir alışkanlığa dönüşebiliyor. Ancak zamanla bu alışkanlık kontrolden çıkıp kafein bağımlılığına yol açabilir. New York Buffalo Üniversitesi'nde görev yapan Profesör Jennifer Temple, konuyla ilgili tezinde "Bağımlılık yaratan maddelerin çoğu doğrudan dopamin reseptörlerine bağlanıyor ya da dopamin geri alımını engelliyor." ifadelerini kullanıyor.

Prof. Jennifer Temple, ayrıca "Bağımlılık ve uyuşturucu kullanım bozukluklarına ilişkin teşhislerin çoğu, yasadışılığı öne süren kriterlere dayanıyor" diyor. Temple, "Bu maddeyi işiniz ve ailenizle geçirdiğiniz zaman pahasına mı kullanıyorsunuz? Ve bu maddeyi elde edebilmek için çok çaba mı harcıyorsunuz?" diye konuşurken kafeinin beyindeki etkilerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor.

Kafein, çoğunlukla bağımlılık ile ilişkilendirdiğimiz diğer maddelerden farklıdır. Temple, kafeinin bağımlılık yapıcı olmadığını, alışkanlık oluşturduğunu açıklarken "Ödül ve pekiştirme bilimi alanında çalışan, bilim insanı olmayan birisi için kafeini, içmek zorunda hissettiğiniz ama içmeyince kendinizi kötü hissettiğiniz bir bağımlılık olarak düşünebilirsiniz. Bunun nedeni aynı zamanda kafeinin yarılanma ömrünün çok kısa olması ve ertesi gün uyandığınızda vücudunuzdan gitmiş olmasıdır" şeklinde konuşuyor.

Kafein bağımlılığı

Araştırmacılar yıllardır kafein sorunu adı verilen bir şeyi tartışıyorlar. Amerikan Psikiyatri Birliği, kafein kullanım bozukluğuna yönelik bir dizi kriter önermiştir. Bu kriterlere dayanarak yapılan araştırmalar, yetişkin insanların %10-13'lük kısmının kafein kullanım bozukluğundan muzdarip olduğunu göstermektedir.

Kafein alımınızın bir sorun gibi göründüğünü düşünüyorsanız, kafein yoksunluğuna ilişkin araştırmalar, en iyi seçeneğin kafein alımınızı kademeli olarak azaltmak olduğunu göstermektedir. Kafeini aniden bırakmak ciddi yoksunluk semptomlarına neden olabilir.

2020'de Frontiers in Neurology dergisinde yayınlanan bir Norveç araştırması, bazı migren hastalarının kafein tüketimini aniden bıraktıkları zaman şiddetli migren atakları yaşadıklarını ortaya çıkardı. Ancak yavaş yavaş alımınızı azaltarak bu belirtileri önleyebilirsiniz. 2020'de Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığı dergisinde yayınlanan başka bir araştırmada ise, kafein tüketimini azaltma durumunun bir yolu olarak "azaltmayı" (dört ila altı hafta boyunca kafein alımını kademeli olarak azaltmak) gösterdi.

Kafein bağımlılığı

2016'da Journal of Consulting and Clinical Psychology'de yayınlanan bir başka araştırmada ise katılımcıların kafein 1. haftada %75, 2. haftada %50, 3. haftada %25 ve 2. haftada %25 oranında azaltmaları istendi. %25'e çıkardı. 4. Değeri %12,5'e düşürmeniz istendi. Azaltma kılavuzunu izleyen katılımcılar ise, azaltma süreci sonunda bir yıl kafein alımlarını azaltmaya devam ettiler.