Bu 3 Sebzede Zehir Tespit Edildi (Pestisik Kalıntısı Nedir?)

Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan tağşiş ürünlerde at domuz eti çıkmıştı. Bu açıklama sonrası korkutan bir açıklama dha geldi. Domates, salatalık ve yeşil biberde yapılan incelemelerde ürünlerde, 14 adet farklı pestisit kalıntısı bulundu

Bu 3 Sebzede Zehir Tespit Edildi (Pestisik Kalıntısı Nedir?)

Son dakika: 3 sebzede yasak zehir tespit edildi.

Milliyet 'ten Mert İnan bugün kaleme aldığı haberinde , çeşitli analizler sonucunda hazırlanan 'Soframızdaki Tehlike: Pestisit' raporundan korkutucu sonuçları kamuoyu ile paylaştı. 

2019 yılında Ağustos, Ekim ve Kasım aylarında 3 sebze satın alındı. Satın alınan 90 örnekte 620 farklı çeşit pestisit kalıntısı, uluslararası akreditasyona sahip bir laboratuvarda analiz edildi.

DOMATES SALATALIK VE YEŞİL BİBER

Farklı aylarda alınan Domates, Salatalık ve Yeşil Biber örneklerinin14 'ünde (yani yüzde 15.6'sında) kullanılması yasak pestisit kalıntısı tespit edildi. 

Mert İnan, söz konusu haberinde sonuçları kamuoyu ile şu şekilde paylaştı:

"Yapılan kıyaslamada marketlerden alınan örneklerde pestisit kalıntılarının sayısal olarak daha fazla ve aynı zamanda mevzuata uygun çıkmayan örnek sayısının da daha fazla olduğu tespit edildi. Örneklerde tespit edilen 57 farklı çeşit pestisitin yüzde 21'inin (12 adet) hormonal sistem bozucu nitelikte olduğu belirlendi.

Araştırmanın yürütücülerinden Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer ise yasaklanan, piyasadan toplanması ve kullanılmaması gereken kimyasal sofraya geldiğini belirterek, "Zehirli kimyasal kullanmadan, ithal girdiye bağımlı olmadan sofralarımızda temiz ve sağlıklı gıda tüketebilmeliyiz. Bunun yolu da ekolojik tarım modelinden geçiyor" dedi. Araştırmayı koordine eden Gıda Mühendisi Bülent Şık da, raporun ayrıntıları hakkında; "Kasım ayında sadece bir yeşil biber örneğinde tam 14 adet farklı pestisit kalıntısı bulundu. Bir pestisitin tek başına sahip olduğu toksik etki diğer pestisitlerle bir arada olduğunda 'kokteyl etkisi' denen daha fazla olumsuz etkiye sahip olabiliyor"

Pestisitlerin sınıflandırılması ise şöyleİnsektisit: Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.

Fungusit: Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.

Herbisit: Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Mollusit: Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.

Rodentisit: Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.

Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.

Akarisit: Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.