Böbrekleri çöpe attırıyor! İki bardaktan fazla içen hastaneden çıkamıyor!
Böbreklerimizin sağlığı açısından sıvı alımı çok fazla önem taşımaktadır. Öyle bir içecek var ki, faydası olduğunu düşünerek bardak üstüne içsek de gerçekte böbrekleri ve karaciğeri harap ediyor, demirin emilimini engelliyor. İşte, sizi şaşırtacak bir içecek ve sağlığımıza olumsuz yöndeki etkileri..
Prof. Dr. M. Emel Alphan, bir fincan yeşil çayın 50 ila 100 miligram kateşin ve 30 ila 40 gram kafein içerdiğini söyledi. Demleme işlemi sırasında birçok kateşin yeşil çaydan siyah çaya aktarıldığını belirten Prof. Dr. Alphan, sağlıklı kişilerin ve şeker hastalarının 2 fincandan fazla yeşil çay tüketmemesinin önerildiğini kaydetti. Alphan, yeşil çay da dahil olmak kaydıyla günde iki fincan üzeri bitki çayı içmenin, idrar söktürücü etkiyi (aşırı idrara çıkma) arttırması nedeniyle böbreklere zarar verebileceğini unutmamanın önemli olduğunu da ifade etti.
Prof. Dr. M. Emel Alphan, bitki çayları tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirdi. Prof. Dr. Alphan, çayın yapısındaki tanenlerin diyetteki demire bağlanarak demir emilimi durumunu azalttığını söylerken “Çay kahvaltıda yaygın olarak tüketilen bir içecek. Yumurta demir içeren besinlerdir. Kahvaltıda yumurta yemiyorsanız çaydan kaçınmanıza gerek yok. Yani peynir, zeytin vb. olan kahvaltıda çayınızı rahatlıkla içebilirsiniz. Yumurtalı kahvaltınızdan 45 dakika sonrasında çay veya kahve içebilirsiniz” tavsiyesinde bulunuyor.
ÇAY; KATEŞİNLERDEN ZENGİN BİR KAYNAKTIR!
Çayın içeriğindeki maddeler sayesinde sağlık açısından olumlu etkilerine vurgu yapan Prof. Dr. M. Emel Alphan, deneysel alanda yapılan çalışmaların çayın hiperglisemiyi önleme özelliğinin bulunduğunu gösterdiğini söyledi.
ÇAY İNSÜLİNİN ETKİLERİNİ ARTIRMADA ETKİLİ OLABİLİR
Çay malzemelerinin insülinin etkisini artırıcı etkisi olduğunu aktaran Prof. Dr. M. Emel Alphan şunları söyledi:
“Çay, özellikle de yeşil çay, sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi olan epigallokateşin gallat da dahil olmak üzere zengin bir kateşin kaynağıdır. Deneysel çalışmalar epigallokateşin galatın ve diğer kateşinlerin insülin etkisini düzenleyerek ve beta hücre hasarını önleyerek hiperglisemiyi önleyebildiğini göstermiştir. Çay ayrıca insülin duyarlılığını artırabilir ve insülin sekresyonunu uyarabilir. Siyah, yeşil ve oolong çayın, yağ hücrelerinde insülinin uyardığı glikoz alımını artırarak insülin duyarlılığın da arttırdığı gösterilmiştir. Ayrıca, epigallokateşingallat, epikateşingallat, tanenler ve theaflavin gibi çay bileşenleri de insülin etkisini arttırmada rol oynayabilir"
YEŞİL ÇAY İÇMEK DİYABET OLANLAR İÇİN FAYDALIDIR
Çayın, şeker hastaları da dahil olmak kaydıyla pek çok kişinin vazgeçilmez içeceği olduğunu söyleyen Prof. Dr. M. Emel Alphan, "Bazı çay türleri, bazı metabolik rahatsızlıkları olan kişilere de faydalı olabiliyor. Örneğin yeşil çay, tip 2 diyabetli kişilerde tüm sebeplere bağlı ölümlerin azaltılması konusu dahil olmak üzere birçok fayda sunan kafeinli bir çaydır. 4.000'den fazla diyabetli katılımcının sağlığını izleyen beş yıllık bir çalışmada, günde dört ya da daha fazlası yeşil çay içenlerin ölüm oranının %63 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı." dedi.
YEŞİL ÇAY DAHA FAZLA KATEKİN İÇERİR
Prof. Dr. M. Emel Alphan, bir fincan (250 ml) yeşil çayın 50 ila 100 miligram kateşin ve 30 ila 40 gram kafein içerdiğini belirtirken "Hazırlama yöntemi, demleme şartları bitkinin miktarıyla tazeliği biyoaktif içerikleri etkileyebilir. Demleme işlemi sırasında yeşil çay, siyah çaya göre daha fazla kateşin salgılar. Yapılan bir araştırmada yeşil çaydaki antioksidan kateşinlerin siyah çaydakilerden üç kat daha fazla olduğu tespit edildi. Sağlıklı kişilerin ve şeker hastalarının iki fincandan fazla yeşil çay tüketmemeleri teşvik ediliyor.” şeklinde konuştu.
İKİ FİNCANDAN FAZLASINA DİKKAT EDİN!
Prof. Dr. M. Emel Alphan, konuşmasının devamında ayrıca bir uyarıda bulundu ve "Yeşil çay da dahil olmak kaydıyla günde 2 fincan fazlası bitki çayı içmenin idrar söktürücü etkisini (daha fazla idrara çıkma) arttırması nedeniyle böbreklere zarar verebileceğini unutmamak gerekir." ifadelerini kullandı.
YEŞİL ÇAYIN SAĞLIĞA ETKİLERİ
Yeşil çay sağlığa faydalarıyla bilinen, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir içecektir. Ancak yeşil çayın sağlığa yararlı olması, herkese ve her durumda zararı olduğu anlamına gelmememktedir. Aşırı tüketim ya da bazı hassas durumlar yeşil çaya zarar verebilir. Aşağıda yeşil çayın potansiyel oranda zararları ve dikkat etmeniz gereken yan etkileri yer alıyor;
UYKU SORUNLARINA YOL AÇAN KAFEİN İÇERİR
Yeşil çay, aşırı tüketildiğinde uyku güçlüğüne neden olabilecek kafein içerir. Kafein, sinir sistemini uyarır ve uyanıklık hissini artırır ancak aynı zamanda uykusuzluğa, huzursuzluğa ve kaygıya da neden olabilir. Uyku problemi olan kişilerin yeşil çay alımını yatmadan önce değil, günün başlangıcında sınırlamaları gerekmektedir. Ayrıca kafeine karşı hassasiyeti olan kişiler yeşil çayı sınırlı sayıda içmelidir.
REFLÜ SEBEBİDİR
Yeşil çay, asidik yapısından dolayı bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Aç karnına tüketildiğinde mide asidini artırır ve bu da mide yanmasına, reflüye ya da mide bulantısına sebep olabilir. Mideleri hassas olan ya da mide sorunları olan kişiler yemeklerden sonra veya yemek sırasında yeşil çay içmelidir. Çok fazla yeşil çay içmekten kaçınmalıdırlar.
DEMİR EMİLİMİNİ AZALTIYOR
Yeşil çay, tanen içeriği nedeniyle vücutta bulunan demir emilimini azaltabilir. Bu özellikle demir eksikliği yaşayan kişiler için zor olabilir. Tanenler besinlerdeki demirin emilimini engelleyebilir, bu da demir eksikliği durumuna neden olabilmektedir.
BAŞ DÖNMESİNE VE MİDE BULANTISINA NEDEN OLUR
Çok fazla yeşil çay içmek baş dönmesine ve mide bulantısına neden olabilir. Bu yan etkiler genellikle kafein ile yeşil çayın diğer bileşenlerinin vücuttaki etkilerinden kaynaklanmaktadır. Bu semptomları yaşayan kişiler yeşil çay içmeyi sınırlamalı ya da tamamen bırakmalıdır. Yeşil çayı az konsantre bir biçimde demleyerek bu etkileri azaltabilirler.
KARACİĞER SAĞLIĞINIZ İÇİN ZARARLIDIR
Bazı araştırmalar çok fazla yeşil çay veya yeşil çay ekstraktı tüketmenin karaciğer üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor. Takviyeler, özellikle yeşil çay ekstresi içerenler, yüksek dozda karaciğer hasarına neden olabilir. Karaciğer hastalığı ya da karaciğer fonksiyon problemi olan kişiler yeşil çay içerken dikkatli olmalıdır. Bu kişilerin özellikle yeşil çaylı takviyelerden uzak durması gerekir.
KALP ÇARPINTISI YAPAR, TANSİYONU DENGESİZLEŞTİRİR
Kafein bazı kişilerde kalp atış hızını artırabilir ve yüksek tansiyona neden olabilir. Çok fazla yeşil çay tüketmek bu etkileri daha fazla kötüleştirebilir. Yüksek tansiyon ya da alp hastalığı olan kişiler kafein tüketimini sınırlamalı ve yeşil çayı da ölçülü tüketmelidir.