Bir oturuşta 30 tane yiyen karalar bağlayacak! Meğer en zararlısı oymuş

Midye numunelerinin yüzde 73'ünde mikroplastik bulundu! Yerken bir kez daha düşünün...

Bir oturuşta 30 tane yiyen karalar bağlayacak! Meğer en zararlısı oymuş

İstanbul Boğazı'nın gözde lezzeti midyeler, yapılan son araştırmalarla beraber beklenmeyen bir tehditle karşı karşıya. İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Sarıyer bölgesinden alınan 30 farklı midye numunesinin yüzde 73'ünde mikroplastik tespit edildiği ortaya çıktı.

Araştırmanın lideri Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay, midyelerin içinde bulunan mikroplastiklerin, özellikle çevresel kirliliğin yüksek olduğu bölgelerde daha sık görülebileceğini belirtti. Sarıyer bölgesinden alınan midye örneklerinin yüzde 73'ünde mikroplastik bulunması, tüketicilerin midye tercihini gözden geçirmeleri gerektiğini vurguluyor.

Alçay, özellikle sokakta sepetlerin üzerinde satılan, camlı bölmelerde saatlerce bekletilen midyelerin tüketilmemesi konusunda uyardı. Çevresel kirlilik ve sanayileşmenin yoğun olduğu bölgelerde mikroplastik kontaminasyonlarının daha fazla olabileceğine dikkat çeken Alçay, tüketicilere midyenin menşeini sormalarını ve üretim şartlarına dikkat etmelerini önerdi.

midye dolma zararları

Plastiklerin sağlığa olan zararlarına değinen Alçay, yapılan analizlerde en çok poliamit türü mikroplastiğe rastlandığını belirtti. Plastiğin içine karışan boya maddeleri, toksik bileşenler ve alerjenlerin oksidatif stres, DNA hasarı gibi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Tüketiciye önerilerde bulunan Alçay, midyenin temiz ve hijyenik bir ortamda sunulup sunulmadığını kontrol etmelerini ve menşeisini sormalarını vurgulayarak, üretim ve satış şartlarına dikkat etmelerinin önemine işaret etti.

Ancak, uzun yıllardır midyecilik yapan Erdal Erdoğan ise herhangi bir problem olmadığını savundu ve "Herkes bir şey çıkarıyor. Midye, kıyı tarafları daha kirli olduğu için kıyıda tutulmamalı, kıyıda tutulmadığı ve derinde tutulduğu sürece sorun olacağını düşünmüyoruz." şeklinde konuştu.

İstanbul'da satılan midyelerdeki mikroplastik tehlikesi, tüketicileri midye seçimleri konusunda daha dikkatli olmaya çağırıyor. Bilim insanları ise bu konuda daha detaylı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtiyor.