Beyin damarlarındaki tıkanıklığı açıyor! İbn-i Sina asırlar önce beyin sağlığının anahtarını vermiş

Ankara'da bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, nane bitkisine ait olan limon otunun özellikle kalp ve tansiyona faydalarını anlatarak, Türkiye'de kullanımının yaygın olduğunu söyledi.

Beyin damarlarındaki tıkanıklığı açıyor! İbn-i Sina asırlar önce beyin sağlığının anahtarını vermiş

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bir açıklamasında limon otunun stres, balgam giderici gibi özelliklerinin yanı sıra kalp hastalıklarına ve tansiyonu düşürmeye de iyi geldiğini söyledi.

Ankara'da bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi öğretim üyeliği görevinde bulunan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Orta Avrupa ve Akdeniz'de, özellikle de Akdeniz bölgesinde yetişen nane familyasından bir bitki olan limon otunun faydalarından bahsederken, "Akdeniz ülkeleri ve Güney Alplerde yaygın olarak yayılış göstermekle birlikte, Türkiye'nin kıyı bölgelerinde de görülmektedir. Limon otunun üç alt türü vardır. Officinalis'in limon kokusu vardır ve tedavi amaçlı ve diğer amaçlar için kullanılır. Bitkinin Latince adı 'Melissa', 'arı yaprağı' anlamına geliyor. Ayrıca adı Latince 'mel' anlamına gelen 'bar' kelimesinden geliyor ve nektar açısından zengin bir bitki olduğundan sıklıkla arılara besin olarak kullanılıyordu." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Karabulut, bu bitkinin yapraklarından hazırlanan solüsyonların Yunan mitolojisinde akrep ile örümcek sokmalarını tedavi etmek için, Materia Medica'da mantar zehirlenmesi ve şiddetli karın ağrısı için potasyum nitrat ile birlikte ve şuruplarda kullanıldığını, mantar tedavisinde kullanıldığını söyledi. Uzman isim ayrıca limon otunun nefes darlığı için, skrofulit ve ülser tedavisinde tuz uygulanması kullanıldığını da aktardı.

limon otunun faydaları

Orta Çağ'da modern bilimin kurucusu ve doktorların rehberi olarak da bilinen El-Kanun Fitub kitabının yazarı İbn-i Sina, M. officinalis bitkisinin her türlü mukus tedavisinde etkili olduğunu belirtmişti. . Karabulut, ilgili hastalıkların ve stres hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabileceğini söylerken "Beyin tıkanıklığını ve nefes almayı önler. Ayrıca daralmayı giderdiğini, zihni tazelediğini ve ağız kokusuna olumlu etkisi olduğunu da unutmayın" dedi.

"Sinir sistemi hastalıklarına karşı etkilidir"

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, 7. yüzyılda Fas'ta kullanımının İspanya'ya tanıtılmasıyla hem kullanımının hem de yetiştiriciliğinin Avrupa'ya yayıldığını, limon otunun Fransız edebiyatında "ölümsüzlük iksiri" olarak anıldığını ifade etti. Karabulut, limon otunun aslında geleneksel tıbbın birçok alanında kullanıldığını, Türk halkı arasında tatlamba veya temre otu şeklinde de bilinen limon otu yapraklarının kalp tedavisinde kullanıldığı söylendiğini anlatıyor. Sakinleştirici etkisinden dolayı solüsyon halindedir ve hayat kurtarıcı etkisi, gaz giderici etkisi, terletici etkisi ile birlikte antiseptik etkisi vardır.

Prof. Dr. Karabulut, ayrıca, limon otunun Türkiye'nin farklı bölgelerinde çeşitli hastalıklara karşı yaygın olarak kullanıldığını şöyle açıkladı:

“Sakarya bölgesinde halk hekimliğinde depresyon ve migrenin tedavisinde, Kırklareli bölgesinde ise astım, kalp hastalıkları, diyabet, bronşit, kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Balıkesir, İzmir, Denizli, Uşak, Kütahya illerinde mide sorunları, kalp-damar hastalıkları, astım, karaciğer hastalıkları, ruhsal bozukluklar, hafıza kaybı, uykuyu teşvik etmek, sinir sistemini sakinleştirmek, bilinç açıklığını tedavi etmek için de kullanılır.

Ayrıca, zihin güçlendirme, kalp-damar açılması, kan temizleme, şeker hastalığı, farenjit, ağrı (baş, dişler, kulaklar), kulak çınlaması için onaylanmıştır. Antalya ve İstanbul'da kalp-damar hastalıklarında yaygın olarak kullanılırken, Çanakkale, Gaziantep ve Giresun'da kan şekerini düşürmek için daha yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca Çanakkale'nin Ezine ilçesinin toprak üstü kısmından hazırlanan infüzyon, sabahları aç karnına içilerek kadınlarda yumurtalık hastalıklarının tedavisinde kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

limon otunun faydaları

Bitkinin toprak üstü kısımlarından limon dilimleri ilavesiyle hazırlanan, bitkinin toprak üstü kısımlarının kurutulup ezilerek bal ile karıştırılarak kullanıldığı solüsyonlar veya bitkiden yapılan infüzyonlar ile kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Narui bitkisinin limon otu yapraklarıyla yer üstü kısımları çeşitli deneysel ve klinik çalışmalarla limon otunun akademik performansı ve ruh halini iyileştirdiğini ve kullanımının kaygı ve buna bağlı olarak uykusuzluk, Alzheimer hastalığı, demans, düşük seviyeli radyasyona maruz kalmadan kaynaklanan oksidatif stres ve adet ağrısına faydalı olduğunu göstermiştir.

Ayrıca çeşitli in vivo çalışmalar bu bitkinin antioksidan, analjezik, antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu, dolayısıyla diyabetik nöropati tedavisinde kullanımının faydalı olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Limon otu şu anda dünyanın birçok ülkesinde ilaç, parfüm, kozmetik, gıda endüstrilerinde kullanılmaktadır. ”