Ben dudak tiryakisiyim diyenler yandı! Bunu ilk kez duyacaksınız

Ben sigara kullanmıyorum sadece dudak tiryakisiyim diyenleri üzecek bir haber geldi. Bu haberi duyanlar bir daha sigarayı ağzına almayacaklar. İşte detaylar...

Ben dudak tiryakisiyim diyenler yandı! Bunu ilk kez duyacaksınız

Sigaradan ölümler devam ederken vatandaşlar sigarayı bırakma konusunda uyarılarda bulunulmaya devam ediliyor. Son zamanlarda sigara içmeyenler de dumanı dudaklarına götürdükleri "dudak tiryakiliği" yöntemini uyguluyorlar. Nargile gibi ürünleri tüketen vatandaşlar, nargile bulamadıklarında bu ihtiyacını sigaranın ve dudak içiminin karşıladığını söylüyor. Ancak bu aynı zamanda ciddi hasara da neden olabilir. Detaylar haberimizde...

su

SİGARADA DUDAK TİRYAKİLERİNE KÖTÜ HABER

Sigara içenler de dudak tiryakisi olduğunu ve bunun masum olduğunu düşünenlere kötü haber Doktor, Gökhan Özyiğit'ten geldi.

Dudak tiryakilerine kötü haber Doktor, Gökhan Özyiğit'ten geliyor. Özyiğit, yakıp içmeseniz bile sigaranın ağız ve dudak bölgesinde kansere neden olabileceğini anlattı.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) tarafından bilimsel gelişmelerin tartışılması amacıyla iki yılda bir düzenlenen 15. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Konferansı (UROK), 6-10 Aralık tarihleri arasında Antalya Kemer'de gerçekleştirildi. Konferansta toplam 13 uluslararası konuşmacı katılarak kendi uzmanlık alanları hakkında konuşma yaparken, yurt içi ve yurt dışından 154 deneyimli bilim insanı da bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Profesör, kanser ve tedavilerin detaylı olarak tartışıldığı bir konferansa başkanlık etti. Dr. Gökhan Özyiğit, kanserin kitle imha silahı olduğunu söyledi.

"AYIRT ETMEKSİZİN TÜM TÜTÜN MAMULLERİ KANSERE SEBEBİYETTE BİRİNCİ SIRADA"

Tütün ürünlerinin tüm kanser türlerinde en önemli etken olduğuna dikkat çeken Özyiğit, "Tütün, nargile, pipo ve e-sigaranın hiçbir ayrım yapılmaksızın birinci sınıf kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. Bunlardan uzak durmak son derece önemli" dedi.

"AĞIZ VE DUDAK ÇEVRESİNDEKİ KANSERLERE SEBEP OLABİLİYOR"

Dudak içimine ilişkin görüşlerini dile getiren Özyiğit, şunları söyledi: "Dudak içimi farklı bir kavram olsa da tütün ürünleri bu nedenle dudak bölgesindeki kanserin ana etkilerinden biridir. Dumanının akciğerlere çekilmesi şart değildir." Aynı kanserojen etkilerin bin tanesi meydana gelebilir. Bu etkiler yüksektir. ``Yüksek sıcaklıkta üretildiğinden, sigarayı yaktığınızda alkol dahil olmak üzere homojen hale gelen birçok katkı maddesi açığa çıkıyor. Akciğer kanseri değilse ağız ve dudak bölgesinde kansere neden olabilir.'' dedi.

"KANSER TEDAVİLERİNDEKİ BAŞARIDA AVRUPA VE ABD'YE YAKIN SEYREDİYORUZ"

Kanser tedavisinde Türkiye'nin insani altyapısı ve sağlık sisteminin gelişmiş ülkelere yakın olduğuna dikkat çeken Özyiğit, şöyle devam etti:

"Ülkemizde kanser tedavisinde ulaşılamayan ilaçlar var ama radyasyon onkolojisinde ulaşılamayan tek bir teknoloji var, proton tedavisi. Ama bunun dışında bütün teknolojiler var. Dünya standartlarında bunu kullanacak ekiplerimiz var ve kullanıyorlar da. Kanser tedavilerindeki başarıya baktığımızda ülkemizdeki başarının Avrupa ve ABD'ye yakın seyrettiğini görüyoruz. Bu yönüyle gerçekten güçlü bir sağlık sitemimiz olduğuna halkımızın güvenmesini istiyoruz."

KETEM'İN ÖNEMİ

Kanserin erken teşhis, teşhis ve tedavisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Sayın Özyiğit, Sağlık Bakanlığı'nın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) sunduğu bu ücretsiz hizmetten insanları yararlanmaya teşvik etti.