Bağışıklık sistemini ateş gibi yapıyor! Kilosu sadece 200 TL: Sağlığın şifresi onda

Kocaeli'de başlayan hasat sezonu, çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Tarlalardan toplanan ürünler önce pazara, ardından evlere ulaşıyor. Kilogramı 200 TL'den satışa sunulan ürünler adeta kapış kapış gidiyor. İşte detaylar...

Bağışıklık sistemini ateş gibi yapıyor! Kilosu sadece 200 TL: Sağlığın şifresi onda

Kocaeli'de, alternatif ve modern tıpta kullanılan kekik bitkisinin hasadı başladı. Yüzyıllardır pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan kekik, günlük öğünlere kolayca eklenebiliyor ve insan sağlığına olan sayısız faydalarıyla dikkat çekiyor. Peki, Kocaeli'de hasadı yapılan kekiğin faydaları neler? Kekik nasıl kullanılır? Kekik çayı nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

37 HEKTAR ALANDA KEKİK TARIMI

KEKİK ÇAYI NASIL YAPILIR

Kocaeli'de, Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında 37 hektar alana dikilen kekiklerin ilk hasadı başladı. Bu proje, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 4 yıl önce hayata geçirildi. Proje kapsamında, il genelinde yaklaşık 1140 dekar alanda biberiye, nane, melisa ve kekik gibi bitkiler yetiştiriliyor.

Kekik hasadı, insan gücüyle ve tamamen yerli üretim olan, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan aromatik bitki hasat makinesiyle gerçekleştiriliyor. Bu makine, bitkilere zarar vermeden hızlı bir şekilde hasat yapılmasını sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Sekapark A.Ş'nin kontrolörlüğünde, 5 üretim yılı boyunca tüm tarımsal faaliyetler, çiftçilere verilen eğitimler ve saha uygulamaları uluslararası standartlara uygun olarak yürütülüyor. Dikimi yapılan arazilerin yıllık bitkisel ürün sigorta poliçeleri de Sekapark A.Ş. tarafından karşılanıyor.

Proje kapsamında, hasadı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen yağlar ilaç, takviye gıda ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Bu bitkiler, Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu Distilasyon Merkezi ve Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisinde işleniyor.

KEKİĞİN FAYDALARI

Kekik, içeriğindeki fenolik bileşikler sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Serbest radikallere karşı savaşarak hücrelerdeki hasarın giderilmesine yardımcı olur. İşte kekiğin başlıca faydaları...

Antibakteriyel ve Antifungal Etki: Kekik yağı, çayı ve ekstreleri antimikrobiyal özellikleriyle bilinir. Bu sayede bakteri ve mantarların büyümesini engeller.

Kalp Sağlığına Katkı: Kolesterol ve kan basıncını düzenler, kalp sağlığını destekler.

Sindirim Sistemini Destekler: Sindirim enzimlerinin salgılanmasına yardımcı olur ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Stresi Azaltır: Düzenli kullanımda stresi azaltır, zihinsel rahatlamaya yardımcı olur. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.

KEKİK ÇAYI TARİFİ

KEKİK ÇAYI TARİFİ

Kekik çayı, sağlığınıza katkıda bulunmak için mükemmel bir içecek. İşte doğru şekilde kekik çayı hazırlamanın tarifi...

Malzemeler

  - 1 tatlı kaşığı kuru kekik yaprağı

  - 2 su bardağı süzülmüş su

  - 1 tatlı kaşığı bal (isteğe bağlı)

  - 1 dilim limon

Yapılışı

  - Suyu kaynatın ve ardından ısıyı azaltın.

  - Kuru kekik yapraklarını ekleyip tencerenin kapağını kapatın.

  - Karışımı yaklaşık 5 dakika demlenmeye bırakın.

  - Ateşten alıp 1-2 dakika soğumaya bırakın.

  - Çayı süzün, bal ve limon dilimini ekleyerek tadını çıkarın.

Gün içinde 3 fincana kadar kekik çayı içebilirsiniz. Gece yatmadan önce kekik çayı içmek vücudunuzu arındırır.