Artık içimizi ısıtmıyor, yakıyor! İçerken bir daha düşünün

Havaların soğuması ile beraber hepimiz sıcak ürünlere yöneldik. Ancak uzmanlar çok sıcak içecek içilmemesi konusunda ciddi uyarılar yapıyorlar. İşte detaylar…

Artık içimizi ısıtmıyor, yakıyor! İçerken bir daha düşünün

Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcak içecekler için uzman isimden çok ciddi uyarılar geldi. Detaylar haberimizde…

su

“KIŞIN TÜKETİLEN AŞIRI SICAK İÇECEKLER KANSER RİSKİ OLUŞTURUYOR”

Gastroenteroloji profesörü, kışın aşırı sıcak içecek içmenin ilerleyen yıllarda kanser riski oluşturabileceğini söyledi. Dr. Vedat Göral, “Sıcak içecekler 65 derecenin üstünde her gün çok sayıda tüketildiğinde yemek borusunda yanma, erozyon, tahriş ile ortaya çıkan özofajit tablosuna yol açıyor. Aynı zamanda ileriki yıllarda yemek borusunda ve gırtlakta kanser riski oluşturuyor. İçilen çay veya diğer içeceklerin sıcaklığı 65 derecenin altında olmalı” dedi.

Profesör Vedat Göral, yemek borusu kanserinin, çay ve sıcak içecek tüketiminin diğer bölgelere göre daha fazla olduğu Türkiye'nin doğusu, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Özbekistan'da daha sık görüldüğünü, kış aylarında ise sıcak içeceklerin sıcaklığının iyi olması gerektiğini söyledi. 65 derecenin altında olması.

“KANSER RİSKİ OLUŞTURUR, BOĞAZDA HASARA VE DİŞ ÇÜRÜMELERİNE NEDEN OLUR”

Profesör, Sahlep, sıcak çikolata, kahve, mırra, sıcak süt, boza, cappucino, papatya, ıhlamur, zencefil, Hibisküs ve rezene çayı gibi bitkisel çayların ılık içilmesi gerektiğini anlattı. Dr. Vedat Göral: “Sıcak çay, özellikle 65 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda, her gün bol miktarda tüketildiğinde, başlangıçta yemek borusunda yanma, yara ve tahrişin eşlik ettiği yemek borusu iltihabına neden olabilir.'' Sürekli sıcak içecek içmek, yemek borusu iltihabına neden olabilir. Boğazda tahriş Boşluk ve oyuklardan kaynaklanan hasarın yanı sıra, gelecekte yemek borusu ve gırtlak kanserine yakalanma riski de vardır. Aşırı ısı, diş yüzeyindeki koruyucu yapıları kalıcı olarak tahrip ederek renk bozukluklarına neden olur. Çay ve diğer içeceklerin sıcaklığı kabul edilebilir 65 derecenin altında olmalıdır. Sigara içen bir kişi çok miktarda sıcak çay tükettiğinde kanser riski iki kat artarken, sigara, sıcak çay ve alkol aynı anda tüketildiğinde kanser riski beş kat artıyor. Ayrıca sıcak içeceklerle birlikte güçlü ağrı kesiciler alınmamalıdır" dedi.

“KARTON BARDAKTAKİ PLASTİK VE KİMYASAL MADDELER İÇECEĞE GEÇİYOR “

Profesör ayrıca içeceklerin kâğıt bardaklardan tüketilmemesi gerektiğini de anlattı. Göral, "Sürekli kâğıt bardaklardan içersek, kağıt bardakların içindeki plastik ve kimyasallar içeceklerimize karışarak vücudumuzda rahatsızlıklara neden oluyor. Ayrıca bazı enfeksiyonlara ve bağışıklık bozukluklarına da neden oluyor" dedi.