Antalya, Ankara, İstanbul, Balıkesir ve 60 il daha listede! Yüzler bir türlü gülmedi

Türkiye genelinde tüketicilerin mağduriyetleri artarak devam ediyor. Tüketici birliklerine yapılan başvuruların sayısındaki çarpıcı artış, Antalya ve Balıkesir çevresindeki tüketicilerin yaşadığı hayal kırıklıklarını gözler önüne seriyor. İşte tüm detaylar...

Antalya, Ankara, İstanbul, Balıkesir ve 60 il daha listede! Yüzler bir türlü gülmedi

Antalya'da faaliyet gösteren Tüketiciler Birliği Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicilerin yaşadığı mağduriyetleri gidermek amacıyla yapılan şikayetlerde ciddi bir artış olduğunu açıkladı. Gündüz'ün dikkat çeken açıklamalarına göre, bu yıl tüketici birliklerine 11 bin civarında şikayet başvurusu yapıldı.

Gündüz, tüketicilerin satın aldıkları ürün ve hizmetlere yönelik yaşadıkları mağduriyeti gidermek amacıyla 61 ildeki tüketici birliklerine yapılan başvuruların, önceki yıllara göre belirgin bir artış gösterdiğini belirtti. Ülke genelinde tüketici birliğine yapılan toplam 11 bin şikayetin, tüketicilerin karşılaştığı sorunların vahametini ortaya koyduğunu ifade etti.

 

EN ÇOK FİYAT ARTIŞLARI VE EV ANLAŞMAZLIKLARINDA ÖNE ÇIKIYOR

EN ÇOK FİYAT ARTIŞLARI VE EV ANLAŞMAZLIKLARINDA ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye genelinde tüketicilerin karşılaştığı sorunlar, Tüketici Birliği'ne bu yıl yapılan yaklaşık 11 bin şikayetle bir kez daha gündeme oturdu. Neşet Gündüz'ün açıklamalarına göre, bu şikayetlerin yüzde 70'i ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar, gıda güvenliği, fiyat artışları, mesafeli satış ve kargo hizmetindeki mağduriyetlerle ilgili.

Gündüz, 2023 yılında tüketicilerden gelen en yoğun şikayetin fahiş fiyat artışları olduğunu belirtti. Fiyat artışlarına bağlı olarak 1976 şikayetin gerçekleştiğini ifade eden Gündüz, bu konuda tüketicilerin endişelerini ve mağduriyetlerini dile getirdiklerini söyledi. Gıda fiyatları hakkında da önemli bir şikayet grafiği olduğunu vurgulayan Gündüz, raf-kasa fiyatı arasındaki fark, stokçuluk ve fiyat artışı konularında 1922 şikayet aldıklarını dile getirdi.

Tüketici Birliği'nin 2023 raporuna göre, kentsel dönüşümden kaynaklı endişeler ve müteahhitlerle ilgili şikayetlerde de artış gözlemlendi. Kentsel dönüşüm konusunda 815 şikayetin yapıldığını belirten Gündüz, ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarından kaynaklı tahliye taahhütnamelerine yönelik 713 şikayet aldıklarını açıkladı. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerden kaynaklı şikayetlerin ise 677 olduğunu belirten Gündüz, tüketicilerin online platformlarda yaşadıkları sorunları dile getirdiklerini söyledi.

Gündüz, yaşanan krizin sadece konut anlaşmazlıklarıyla sınırlı kalmadığını, tüketicilerin genel tüketim alışkanlıkları, finansal işlemler ve evcil hayvan bakımı gibi farklı alanlarda da sorunlar yaşadıklarını belirtti. Özellikle hakem heyetleri kararı, banka işlemleri ve kredi kartı aidatları konusundaki şikayetlerin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Gündüz, bu konularda çözüm odaklı adımların atılması gerektiğine dikkat çekti.