Akdeniz diyeti yapacaklar DİKKAT! Muhakkak bu 4 yiyeceği marketten almalısınız

Son otuz yıl boyunca, Akdeniz diyeti beslenme alanında sürekli ilgi odağı olmuştur. Bir beslenme uzmanı da, Akdeniz usulü beslenmenin sağlık açısından en iyi yöntemlerden biri olduğunu ve bu yöntemin, rahatlıkla erişebileceğiniz temel besin maddeleri ile gerçekleştirilebileceğini belirtti.

Akdeniz diyeti yapacaklar DİKKAT! Muhakkak bu 4 yiyeceği marketten almalısınız

Beslenme uzmanı, aynı zamanda yemek kitabı yazarı olan Sheela Prakash, “Her Gün Akdeniz” adlı eserinde, Akdeniz diyetinin hem kolay uygulanabilir hem de sağlıklı ve lezzetli bir beslenme şekli olduğunu vurguluyor.

Sheela Prakash, Business Insider ile yaptığı röportajda, Akdeniz diyetinin sadece makarna yığınlarından ibaret olmadığını belirtiyor. Her yemeğe taze sebzeler eklediklerini, daha küçük porsiyonlarla beslendiklerini, bol miktarda balık ve sağlıklı yağlar tükettiklerini, özellikle zeytinyağı ve bal gibi besinlerle zenginleştirdiklerini ifade ediyor. Prakash’a göre, bu diyet tarzı sadece beslenme değil, aynı zamanda yemek zevkini de kapsıyor.

akdeniz diyeti

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Prakash, alışverişe çıktığında ilk olarak mevsimlik sebzelerle başladığını, özellikle de pratik ve sağlıklı bir seçenek olan yıkanmış salata yeşilliklerini tercih ettiğini belirtiyor. “Hazırlık ya da pişirme gerektirmeyen bu yeşillikler sayesinde, öğünlerimde sebze tüketmek için hiçbir bahane kalmıyor,” diye ekliyor. 

Yeşil yapraklı sebzeler, K vitamini, kalsiyum, demir ve antioksidanlar gibi beyin sağlığını destekleyen mineraller açısından zengindir.

C VİTAMİNİ LİMONLA BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİR

Prakash, limonun yemeklere parlaklık ve derinlik kattığını, çok yönlü bir malzeme olarak yemeklerin lezzetini artırdığını ifade ediyor. 

Asidik özelliği sayesinde, yemeklere umami tadı katarak, ekstra işlenmiş malzemelere, tuz veya şekere ihtiyaç duymadan tatmin edici bir lezzet sunar. Ayrıca, C vitamini bakımından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendirir.

LİMON

KONSERVE VE PROTEİN ŞART

Prakash, mutfağında düzenli olarak hem konserve hem de kuru fasulye bulundurduğunu söylüyor. “Fasulye, protein ve lif açısından zengin olup, öğle ve akşam yemeklerine kolayca eklenebilir,” diyor ve fasulyenin uzun ömürlülüğe katkıda bulunan süper gıdalar arasında yer aldığını vurguluyor. 

Fasulye tüketimi, sindirim sağlığını koruma ve tokluk hissini uzatma gibi faydalar sunar.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI: FARRO

Prakash, kilerinde sıkça farro gibi sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına yer verdiğini belirtiyor. “Farro’nun dokusu ve cevizimsi tadı çok tatmin edici,” diye açıklıyor. 

Farro, pirinç veya makarna yerine kullanılabilecek, soslu yemeklerde lezzeti emen bir tahıl olarak öne çıkıyor. Ayrıca, beyaz pirinçten farklı olarak, protein, lif, B vitaminleri ve magnezyum gibi besinlerle doludur.