Akciğerlere temizlik yaptıran faydalı besinler! Özellikle sigara içenler mutlaka tüketmeli

Sigaranın zararlı etkileriyle savaşan ve vücudumuzun detoksifikasyonuna yardımcı olan besinlerle doludur. Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin bir beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı etkilere ve hastalıklara karşı direnmeye yardımcı olduğunu unutmamak önemlidir.

Akciğerlere temizlik yaptıran faydalı besinler! Özellikle sigara içenler mutlaka tüketmeli

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için bu tarz maddeleri diyete eklerken dikkatli olmak gerekir. Peki akciğer sağlığı için iyi gelen, sigara içme isteğini azaltan besinler hangileri?Deneyimli beslenme uzmanı Şebnem Kandülal Yıldırım bu konuda bilgiler veriyor.

 Her sigara içtiğinizde zehirli gazlar ciğerlerinize, oradan da kan dolaşımınıza karışarak vücudunuzun her organına yayılır. Sigaralar, nikotin ve diğer çeşitli bileşikleri içeren tütün yapraklarından yapılır. Tütün ve bileşiklerinin yakılması, kansere sebep olduğu bilinen 40'tan fazla tehlikeli kimyasalın açığa çıkmasına neden olur.

sigara içme isteğini azaltan besinler

Sigara dumanı; karbon monoksit ve nitrojen oksitler gibi zehirli gazların yanı sıra eser miktarda kanserojen radyoaktif parçacıklar içermektedir. Puro, pipo, çiğneme tütünü ve dumansız tütünler de tehlikelidir.

Nikotin, beyinde hoş bir his yaratan, tütün bağımlılığı yaratan bir kimyasal olarak yanımlanır. Tekrarlanan nikotin kullanımı beyni duyarsızlaştırır ve normal hissetmek adına da daha fazla nikotin gerektirir. Uzman diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, akciğerleri koruyan, sigara içme isteğini azaltan besinlerden bahsetti.

VÜCUDUNUZUN DETOKSUNA YARDIMCI OLAN BESİNLER:

Zencefil: Solunum yollarındaki toksinleri uzaklaştıran antiinflamatuar özelliklere sahip olan zencefil, potasyum, magnezyumun yanı sıra beta-karoten ile çinko gibi vitaminler ve ve mineraller bakımından zengindir. Bazı zencefil özlerinin akciğer kanseri hücrelerini tok ettiği bilinmektedir. Zencefil çeşitli yemeklere eklenebilir ya da zencefil çayı şeklinde tüketilebilir.

ZERDEÇAL: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Diğer adıyla "Altın baharat" olarak da tanımlanan zerdeçal, antiinflamatuar özellikleri nedeniyle akciğerlerin temizlenmesine de yardımcı olabilir.

ELMA: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Elmalar çeşitli flavonoidler, vitaminler, antioksidanlar içerir ve özellikle C vitamini akciğer hastalıklarıyla etkili bir şekilde savaşabilir.

TURPGİL SEBZELER: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Bu sebzelerin içeriğinde bulunan klorofilin detoks etkisi vardır ve kanın filtrelenmesine ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası vb. sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini açısından zengindir.

YEŞİL ÇAY

sigara içme isteğini azaltan besinler

Kardiyovasküler sağlığı destekleyen, çeşitli kanserlere karşı koruma sağlayan ve akciğerlerdeki sıvıyı uzaklaştıran güçlü antioksidanlar içeren yeşil çayın içindeki şifalı bitkiler antibakteriyel etkiye sahiptir ve akciğerlerdeki mukusun gevşemesine yardımcı olmaktadır.

SARIMSAK: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Antibiyotik gizmen olarak işlev kabul eden ve akciğerlerimizi tıkayan teneffüs yolu enfeksiyonlarının üstesinden gelmeye destek olan sarımsak allisin ismi verilen bileşen içerir. Aynı zamanda iltihabın azaltılmasına, astımın azaltılmasına ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına da yardımcı olur.

MEYVE VE SEBZELER: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Sigara içmek kalsiyum, mineraller, C ve D vitaminlerinin emilimini engeller. Bir sigara içtiğinizde vücudunuz 25 mg C vitamini salgılar. Araştırmalar, meyve ve sebze tüketiminin artmasının, tükenen vitamin ve mineral depolarını doldurabileceğini ve sigara içme isteğini azaltabileceğini gösteriyor. Sigarayı bıraktığınızda yemeğin tadı daha güzel olur, tatlar daha belirgin olur ve yemeğinizden daha çok keyif alırsınız.

GİNSENG ÇAYI: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Bazı çalışmalar, ginseng'in, sigara içtiğinizde ortaya çıkan zevkten sorumlu beyindeki nörotransmiter olan dopaminin etkilerini azaltabildiği için nikotin bağımlılığına yönelik bir tedavi olabileceğini öne sürüyor. Ginseng çayı içmek sigara içme isteğini azaltır ve sigara içmeyi daha az zevkli hale getirir.

SÜT İLE SÜT ÜRÜNLERİ:

sigara içme isteğini azaltan besinler

Araştırmalar, sigara içenlerin çoğunun, süt içmenin sigaranın tadını daha da kötüleştirdiğini, acı veya keskin bir tat kattığını bildirdiğini gösteriyor. Bu nedenle süt içmek sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilir.

PATLAMIŞ MISIR: 

sigara içme isteğini azaltan besinler

Sigarayı bıraktığınızda ellerinizi, ağzınızı sigarayla meşgul edemediğiniz ve başka bir şeyler aradığınız için sürekli bir şeyler atıştırma isteği hissedebilirsiniz. İştahınız artıyorsa veya yemek yemeyi bırakmakta zorlanıyorsanız, Amerikan Kalp Derneği patlamış mısır yemeyi öneriyor. Sizi sadece meşgul etmekle kalmaz, ayrıca kendinizi tok hissetmenizi sağlar ve sigara içme isteğinizi azaltır. Bir fincan yağsız, tuzsuz patlamış mısırın yalnızca 65 kalorisi vardır ve patlamış mısırı ne kadar uzun süre patlatırsanız o kadar meşgul olursunuz.